Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kterou si dáte: whiskey nebo whisky? Tipněte si, v čem tkví rozdíl

whiskey
ZDROJ: Bienemaja9500/Pixabay
sdílet:

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete.

Je whiskey kvalitnější než whisky?

Výraz whiskey vznikl ze starého gaelského výrazu uisge beatha, v překladu "voda života". Přepisem výrazu do angličtiny vznikly dvě varianty, jediný rozdíl mezi nimi byl v písmenu "e". Skotové zastaralý výraz přepsali jako whisky, Irové jako whiskey. Proč? Vysvětlení je prosté.

V historických pramenech se uvádí, že irský alkoholický nápoj byl mnohem kvalitnější než jeho skotská varianta. Proto se Irové chtěli odlišit, a tak přidali do názvu whiskey písmeno e. V této verzi se whiskey rozšířila díky irským migrantům i na americký kontinent.

  • Výrazy whiskey a whisky se dochovaly dodneška. Nejspíš znáte i tradiční výraz „skotská“, ten se ale se nesmí používat, pokud whisky nebyla skutečně vyrobená a lahvovaná ve Skotsku.
  • V Americe se však dodnes zástupci nejznámějších značek přiklánějí spíše k výrazu whiskey, přestože i na tomto kontinentu najdeme zaryté zastánce výrazu whisky. Většinou jsou to zakladatelé místních značek se skotskými kořeny. 

I japonská whisky pochází ze Skotska

Málokdo ví, že existuje rovněž japonská whisky, avšak i ta má svůj původ ve Skotsku. Říká se, že japonskou whisky vynalezl mladý Masataka Taketsuru, který se v roce 1918 vydal na studia do světa a zakotvil právě ve Skotsku.

V zemi prožil dlouhá léta, bedlivě pozoroval a učil se, a když se vrátil do rodného Japonska, rozhodl se své znalosti zúročit. Pracoval v japonské palírně Yamazaki, pak si otevřel vlastní, která je dnes známá pod názvem Nikka.

Kde se vzal bourbon?

Aby toho nebylo málo, vedle whiskey a whisky se také často v nápojových menu po celém světě objevuje bourbon.

  • Ten se od prvních jmenovaných liší zejména složením a lokalitou, v níž se vyrábí.
  • Zatímco skotská či irská whiskey se vyrábí z ječného sladu, na bourbon se používá kukuřice
  • Počátky bourbonu sahají do osmnáctého století, kdy se v americké státě Kentucky snažili místní farmáři zužitkovat nadbytek vypěstované kukuřice. Fermentovaná kukuřičná zrna vypálili a tak vznikl bourbon s jedinečnou chutí. Sladší než whiskey či whisky a s medovější barvou i chutí.
  • Bourbon se vyrábí pouze ve Spojených státech, nemusí však nutně pocházet přímo z Kentucky. Zároveň zraje alespoň dva roky v opálených sudech z bílého dubu. 
  • Aby se bourbon mohl nazývat bourbonem, musí obsahovat 51 až 81 % kukuřice. Současně s kukuřicí se do bourbonu přidává buď žito, pak je bourbon sušší a kořenitější, nebo pšenice, která bourbonu zase dodává jemnost a lehkou oříškovou chuť.

Jak je to s Tennessee whiskey?

Ti zasvěcenější vědí, že Jack Daniel’s Tennessee Whiskey samozřejmě není skutečná whiskey, ale bourbon. Obsahuje 51 % kukuřice a zraje v dubových sudech. Podobně je na tom i kanadská whisky.

A co si vyberete vy? Whiskey, whisky nebo bourbon? Pravděpodobně nebude rozhodovat název ani původ alkoholického nápoje, ale především to, co vám chutná.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...