Čokoládové pohárky s irskou whiskey & baileys

Čokoládové pohárky s irskou whiskey & baileys

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 4 pohárky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4076 kcal
Bílkoviny 68 g
Cukr 210 g
Tuky 331 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zbyly vám po večírku nedopité lahve whisky či baileys? Šup s nimi do horké čokolády! 

Suroviny

káva instantní 15 g
kvalitní, rozpuštěná v 60 ml horké vody
tmavá čokoláda 150 g
nasekaná, \'+ hoblinky na ozdobu
máslo 150 g
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
2.5 PL
irská whiskey např. Jameson
vanilkový extrakt 0.5 ČL
krupicový cukr 150 g
+ 1 lžíce
smetana ke šlehání 300 ml
33%
2 PL
baileys
sůl špetka

1 Do ohnivzdorné mísy dejte kávu, čokoládu a máslo a nad horkou vodní lázní míchejte, až se rozpustí. Odložte.

2 Do jiné ohnivzdorné mísy dejte žloutky, whiskey, vanilku, 150 g cukru a 1 lžíci studené vody. Položte nad uvolněnou horkou lázeň a šlehejte 3 minuty do zhoustnutí. Mísu sejměte a spodek ponořte do nádoby s ledovou vodou (ani kapka ale nesmí přijít do krému!). Šlehejte další 2–3 minuty, až ještě více zhoustne a trochu vychladne. Vmíchejte čokoládovou směs.

3 V čisté míse šlehejte bílky se špetkou soli do měkkých špiček. Přidejte lžíci cukru a vyšlehejte na pevný sníh. Čtvrtinu sněhu jemně vmíchejte do čokoládového krému, pak opatrně po částech vmíchejte i zbylý sníh. Přendejte do skleniček a nechte 2cm okraj. Dejte chladit na 3–4 hodiny, až ztuhne. 

4 Smetanu s baileys vyšlehejte a rozdělte na připravenou pěnu. Posypte strouhanou čokoládou a podávejte vychlazené. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit