
Čokoládové pohárky s irskou whiskey & baileys
Zbyly vám po večírku nedopité lahve whisky či baileys? Šup s nimi do horké čokolády!
Ingredience
- 15g kvalitní instantní kávy, rozpuštěné v 60ml horké vody
- 150g tmavé čokolády, nasekané + kousek na hoblinky na ozdobu
- 150g másla
- 4 vejce, žloutky a bílky oddělené
- 2,5 lžíce irské whiskey (např. Jameson)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 150g krupicového cukru + 1 lžíce
- 300ml smetany ke šlehání 33%
- 2 lžíce baileys
- špetka soli
Příprava jídla
1 Do ohnivzdorné mísy dejte kávu, čokoládu a máslo a nad horkou vodní lázní míchejte, až se rozpustí. Odložte.
2 Do jiné ohnivzdorné mísy dejte žloutky, whiskey, vanilku, 150 g cukru a 1 lžíci studené vody. Položte nad uvolněnou horkou lázeň a šlehejte 3 minuty do zhoustnutí. Mísu sejměte a spodek ponořte do nádoby s ledovou vodou (ani kapka ale nesmí přijít do krému!). Šlehejte další 2–3 minuty, až ještě více zhoustne a trochu vychladne. Vmíchejte čokoládovou směs.
3 V čisté míse šlehejte bílky se špetkou soli do měkkých špiček. Přidejte lžíci cukru a vyšlehejte na pevný sníh. Čtvrtinu sněhu jemně vmíchejte do čokoládového krému, pak opatrně po částech vmíchejte i zbylý sníh. Přendejte do skleniček a nechte 2cm okraj. Dejte chladit na 3–4 hodiny, až ztuhne.
4 Smetanu s baileys vyšlehejte a rozdělte na připravenou pěnu. Posypte strouhanou čokoládou a podávejte vychlazené.
Přidat komentář