Zbyly vám po večírku nedopité lahve whisky či baileys? Šup s nimi do horké čokolády!
Suroviny
Postup
Do ohnivzdorné mísy dejte kávu, čokoládu a máslo a nad horkou vodní lázní míchejte, až se rozpustí. Odložte.
Do jiné ohnivzdorné mísy dejte žloutky, whiskey, vanilku, 150 g cukru a 1 lžíci studené vody. Položte nad uvolněnou horkou lázeň a šlehejte 3 minuty do zhoustnutí. Mísu sejměte a spodek ponořte do nádoby s ledovou vodou (ani kapka ale nesmí přijít do krému!). Šlehejte další 2–3 minuty, až ještě více zhoustne a trochu vychladne. Vmíchejte čokoládovou směs.
V čisté míse šlehejte bílky se špetkou soli do měkkých špiček. Přidejte lžíci cukru a vyšlehejte na pevný sníh. Čtvrtinu sněhu jemně vmíchejte do čokoládového krému, pak opatrně po částech vmíchejte i zbylý sníh. Přendejte do skleniček a nechte 2cm okraj. Dejte chladit na 3–4 hodiny, až ztuhne.
Smetanu s baileys vyšlehejte a rozdělte na připravenou pěnu. Posypte strouhanou čokoládou a podávejte vychlazené.