Bramborový krém s vůní lanýžů

Bramborový krém s vůní lanýžů

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1741 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 168 g
Tuky 96 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nemáte lanýžový kaviár? Nevadí, polévku můžete ochutit i lanýžovou pastou nebo olejem.

Suroviny

brambory 800 g
varný typ C
olivový olej 100 ml
sušené houby 1 hrst
či 150g čerstvé
mléko 150 ml
či voda na namáčení hub
sůl
lanýžový kaviár
pepř
na dochucení
ocet
na dochucení

1 Sušené houby namočte do mléka nebo vody a pak je v osolené vodě uvařte doměkka; trvá to asi sedm minut. Brambory uvařte zvlášť v osolené vodě ve slupce doměkka a oloupejte je. Prolisujte je do hrnce, rozmíchejte do nich olej a přilévejte tolik vody, abyste dostali tu správnou konzistenci – polévka by měla zůstat krémová, ale tekutá. Dolaďte solí, pepřem a octem.

2 Polévku nalijte do talířů a ozdobte uvařenými houbami a lanýžovým kaviárem.

NĚCO NAVÍC
Polévku místo lanýžů krásně dotáhne i tmavý dýňový olej a nasucho opražená dýňová semínka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit