Nemáte lanýžový kaviár? Nevadí, polévku můžete ochutit i lanýžovou pastou nebo olejem.
Suroviny
brambory
800
g
varný typ C
olivový olej
100
ml
sušené houby
1
hrst
či 150g čerstvé
mléko
150
ml
či voda na namáčení hub
sůl
lanýžový kaviár
pepř
na dochucení
ocet
na dochucení
Postup
1
Sušené houby namočte do mléka nebo vody a pak je v osolené vodě uvařte doměkka; trvá to asi sedm minut. Brambory uvařte zvlášť v osolené vodě ve slupce doměkka a oloupejte je. Prolisujte je do hrnce, rozmíchejte do nich olej a přilévejte tolik vody, abyste dostali tu správnou konzistenci – polévka by měla zůstat krémová, ale tekutá. Dolaďte solí, pepřem a octem.
2
Polévku nalijte do talířů a ozdobte uvařenými houbami a lanýžovým kaviárem.
NĚCO NAVÍC
Polévku místo lanýžů krásně dotáhne i tmavý dýňový olej a nasucho opražená dýňová semínka.