Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si exkluzivní hovězí sendvič ze seriálu Medvěd. Domácí giardinieru budete chtít jíst pořád

Sendvič s hovězím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hledáte zábavu na dlouhé zimní večery? Ulovte si Medvěda! Oceňovaný americký seriál z gastronomického prostředí zaujme nejen skvělými hereckými výkony, ale i pohledem do zákulisí profesionální kuchyně. V bistru, kde se děj odehrává, připravují hovězí sendvič, na který známe recept.

Seriál Medvěd (v originále The Bear) měl premiéru v létě roku 2022 na streamovací platformě Hulu a brzy se stal obrovským hitem.

  • Komediální drama vypráví o mladém šéfkuchaři, který nasbíral zkušenosti v luxusních zážitkových restauracích a nyní se vrací do rodného Chicaga, aby vedl rodinné bistro se sendviči.
  • Letos v lednu Medvěd kraloval na Zlatých glóbech i televizních cenách Emmy. Zvítězil v kategorii pro nejlepší komediální seriál a ocenění se dočkali také herci Jeremy Allen White za hlavní roli Carmyho, Ayo Edebiri a Ebon Moss-Bachrach za vedlejší role Carmyho spolupracovníků.
  • Obě zatím natočené řady jsou pro české diváky dostupné na Disney+. Tvůrci seriálu již oznámili i vznik třetí série.

Poznámka redakce Apetitu: Sedmá epizoda druhé řady Medvěda byla nasnímána na jeden záběr. Tvůrci se inspirovali britským filmem Bod varu, který měl v roce 2021 světovou premiéru na festivalu v Karlových Varech.

V Medvědovi se v jedné z menších rolí představí také známý kanadský kuchař a moderátor Matty Matheson. Ten spolu s odbornou konzultantkou seriálu Courtney Storer sdílel na svém YouTube kanále několik videoreceptů na motivy jídel, která se v příběhu objeví.

My jsme si pro vás připravili recept na hovězí sendviče. Jejich příprava je sice časově náročnější, ale věřte, že nebudete litovat. Ideální příležitost pro večeři s partou přátel.

Sendvič s hovězím masem

V pravém italském sendviči nesmí chybět domácí giardiniera neboli zelenina naložená v octu nebo oleji.

  • Směs nakládaného květáku, mrkve a celeru je v tomto receptu pro vyvážení chuti doplněna o pečenou papriku.
  • Hotovou Giardinieru koupíte ve specializovaných obchodech, nebo si ji můžete připravit sami doma, a to minimálně osm hodin před dalším zpracováním, aby se stihla uležet.

Suroviny na giardinieru

  • 2 hrnky vody
  • ¼ hrnku soli
  • 2 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na tenké šikmé plátky
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený na šikmé plátky
  • hrnek pokrájeného menšího květáku
  • hrnek nakrájeného fenyklu
  • hrnek bílého octa
  • hrnek olivového oleje
  • 2 lžičky kuliček černého pepře
  • 2 lžičky italského koření
  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • ½ hrnku nakrájených zelených oliv

Suroviny na hovězí

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g hovězí oháňky
  • 1800 g hovězí květové špičky
  • lžíce soli
  • 2 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky celerové soli
  • 1 větší bílá cibule, nakrájená na čtvrtky
  • ½ fenyklové cibule zbavené listů
  • 2 stonky celeru, nakrájené nahrubo
  • 1 hlavička česneku
  • 6 hrnků hovězího vývaru
  • 2 lžíce italského koření
  • 2 lžičky červené papriky

Suroviny na pečené papriky

  • 200 g sladkých mini paprik, nakrájených na kroužky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky celerové soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 8 baget nebo jiného pečiva

Doba přípravy

Více než hodina

Postup

  1. Ve velké skleněné míse smíchejte dohromady vodu a sůl, dokud se nerozpustí. Přidejte mrkev, celer, květák a fenykl. Zakryjte a chlaďte 8 až 12 hodin.
  2. Odstraňte zeleninu ze slaného nálevu; sceďte a důkladně opláchněte. Ve skleněné misce smíchejte ocet, olej, kuličky pepře, italské koření a česnek, dokud se nespojí. Vmíchejte zeleninu a olivy. Směs rozdělte rovnoměrně do 2 půllitrových sklenic. Zakryjte a marinujte v lednici nejméně 8 hodin nebo až 2 týdny.
  3. Předehřejte troubu na 150 °C. Ideálně v litinovém hrnci nebo jiném nádobí, které je vhodné do trouby, rozehřejte olej, přidejte oháňky a osmahněte dozlatova (trvá to asi 8 až 10 minut). Odložte maso stranou.
  4. Nyní v hrnci připravte květovou špičku. Maso osolte a opepřete a propékejte ze všech stran dozlatova (asi 10 minut). Odložte a nechte s oháňkami odpočívat alespoň 5 minut.
  5. Do hrnce přidejte cibuli, fenykl, celer a česnek. Vařte za častého míchání, dokud zelenina nezačne hnědnout (asi 5 minut). Vmíchejte hovězí vývar, italské koření a drcenou červenou papriku. Vraťte maso, zakryjte a pečte v předehřáté troubě doměkka (asi 3 hodiny). Vyjměte z trouby.
  6. Maso nechte asi hodinu vychladnout při pokojové teplotě. Výpek schovejte na přípravu sosu. Pak zabalte do fólie a dejte na 30 minut zamrazit.
  7. Nyní si připravte pečené papriky. Velký pečicí plech s okrajem vyložte hliníkovou fólií. Smíchejte mini papričky, olej, celerovou sůl a černý pepř. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. Nechte vychladnout.
  8. Na sos k masu použijte schovaný výpek, který v hrnci přiveďte k varu a asi 10 minut povařte.
  9. Maso vyndejte z mrazáku a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Přidejte k výpeku a nechte prohřát a změknout (asi 10 minut).
  10. Nyní zbývá už jen připravit pečivo. Bagety rozkrojte, rovnoměrně potřete Giardinierou a na 5 minut zapečte v troubě vyhřáté na 160 °C.
  11. Hovězí maso rovnoměrně rozložte na bagety, přidejte pečené papriky a zbytek sosu. Dobrou chuť!

Zdroje: Edna, Emmy Awards, ČSFD, Eating Well, Food and Wine, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč