Hledáte zábavu na dlouhé zimní večery? Ulovte si Medvěda! Oceňovaný americký seriál z gastronomického prostředí zaujme nejen skvělými hereckými výkony, ale i pohledem do zákulisí profesionální kuchyně. V bistru, kde se děj odehrává, připravují hovězí sendvič, na který známe recept.
Seriál Medvěd (v originále The Bear) měl premiéru v létě roku 2022 na streamovací platformě Hulu a brzy se stal obrovským hitem.
- Komediální drama vypráví o mladém šéfkuchaři, který nasbíral zkušenosti v luxusních zážitkových restauracích a nyní se vrací do rodného Chicaga, aby vedl rodinné bistro se sendviči.
- Letos v lednu Medvěd kraloval na Zlatých glóbech i televizních cenách Emmy. Zvítězil v kategorii pro nejlepší komediální seriál a ocenění se dočkali také herci Jeremy Allen White za hlavní roli Carmyho, Ayo Edebiri a Ebon Moss-Bachrach za vedlejší role Carmyho spolupracovníků.
- Obě zatím natočené řady jsou pro české diváky dostupné na Disney+. Tvůrci seriálu již oznámili i vznik třetí série.
Poznámka redakce Apetitu: Sedmá epizoda druhé řady Medvěda byla nasnímána na jeden záběr. Tvůrci se inspirovali britským filmem Bod varu, který měl v roce 2021 světovou premiéru na festivalu v Karlových Varech.
V Medvědovi se v jedné z menších rolí představí také známý kanadský kuchař a moderátor Matty Matheson. Ten spolu s odbornou konzultantkou seriálu Courtney Storer sdílel na svém YouTube kanále několik videoreceptů na motivy jídel, která se v příběhu objeví.
My jsme si pro vás připravili recept na hovězí sendviče. Jejich příprava je sice časově náročnější, ale věřte, že nebudete litovat. Ideální příležitost pro večeři s partou přátel.
Sendvič s hovězím masem
V pravém italském sendviči nesmí chybět domácí giardiniera neboli zelenina naložená v octu nebo oleji.
- Směs nakládaného květáku, mrkve a celeru je v tomto receptu pro vyvážení chuti doplněna o pečenou papriku.
- Hotovou Giardinieru koupíte ve specializovaných obchodech, nebo si ji můžete připravit sami doma, a to minimálně osm hodin před dalším zpracováním, aby se stihla uležet.
Suroviny na giardinieru
- 2 hrnky vody
- ¼ hrnku soli
- 2 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na tenké šikmé plátky
- 1 řapíkatý celer, nakrájený na šikmé plátky
- hrnek pokrájeného menšího květáku
- hrnek nakrájeného fenyklu
- hrnek bílého octa
- hrnek olivového oleje
- 2 lžičky kuliček černého pepře
- 2 lžičky italského koření
- 3 rozdrcené stroužky česneku
- ½ hrnku nakrájených zelených oliv
Suroviny na hovězí
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g hovězí oháňky
- 1800 g hovězí květové špičky
- lžíce soli
- 2 lžičky černého pepře
- 2 lžičky celerové soli
- 1 větší bílá cibule, nakrájená na čtvrtky
- ½ fenyklové cibule zbavené listů
- 2 stonky celeru, nakrájené nahrubo
- 1 hlavička česneku
- 6 hrnků hovězího vývaru
- 2 lžíce italského koření
- 2 lžičky červené papriky
Suroviny na pečené papriky
- 200 g sladkých mini paprik, nakrájených na kroužky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky celerové soli
- ½ lžičky černého pepře
- 8 baget nebo jiného pečiva
Doba přípravy
Více než hodina
Postup
- Ve velké skleněné míse smíchejte dohromady vodu a sůl, dokud se nerozpustí. Přidejte mrkev, celer, květák a fenykl. Zakryjte a chlaďte 8 až 12 hodin.
- Odstraňte zeleninu ze slaného nálevu; sceďte a důkladně opláchněte. Ve skleněné misce smíchejte ocet, olej, kuličky pepře, italské koření a česnek, dokud se nespojí. Vmíchejte zeleninu a olivy. Směs rozdělte rovnoměrně do 2 půllitrových sklenic. Zakryjte a marinujte v lednici nejméně 8 hodin nebo až 2 týdny.
- Předehřejte troubu na 150 °C. Ideálně v litinovém hrnci nebo jiném nádobí, které je vhodné do trouby, rozehřejte olej, přidejte oháňky a osmahněte dozlatova (trvá to asi 8 až 10 minut). Odložte maso stranou.
- Nyní v hrnci připravte květovou špičku. Maso osolte a opepřete a propékejte ze všech stran dozlatova (asi 10 minut). Odložte a nechte s oháňkami odpočívat alespoň 5 minut.
- Do hrnce přidejte cibuli, fenykl, celer a česnek. Vařte za častého míchání, dokud zelenina nezačne hnědnout (asi 5 minut). Vmíchejte hovězí vývar, italské koření a drcenou červenou papriku. Vraťte maso, zakryjte a pečte v předehřáté troubě doměkka (asi 3 hodiny). Vyjměte z trouby.
- Maso nechte asi hodinu vychladnout při pokojové teplotě. Výpek schovejte na přípravu sosu. Pak zabalte do fólie a dejte na 30 minut zamrazit.
- Nyní si připravte pečené papriky. Velký pečicí plech s okrajem vyložte hliníkovou fólií. Smíchejte mini papričky, olej, celerovou sůl a černý pepř. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. Nechte vychladnout.
- Na sos k masu použijte schovaný výpek, který v hrnci přiveďte k varu a asi 10 minut povařte.
- Maso vyndejte z mrazáku a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Přidejte k výpeku a nechte prohřát a změknout (asi 10 minut).
- Nyní zbývá už jen připravit pečivo. Bagety rozkrojte, rovnoměrně potřete Giardinierou a na 5 minut zapečte v troubě vyhřáté na 160 °C.
- Hovězí maso rovnoměrně rozložte na bagety, přidejte pečené papriky a zbytek sosu. Dobrou chuť!
Zdroje: Edna, Emmy Awards, ČSFD, Eating Well, Food and Wine, Apetit