Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si exkluzivní hovězí sendvič ze seriálu Medvěd. Domácí giardinieru budete chtít jíst pořád

Sendvič s hovězím masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hledáte zábavu na dlouhé zimní večery? Ulovte si Medvěda! Oceňovaný americký seriál z gastronomického prostředí zaujme nejen skvělými hereckými výkony, ale i pohledem do zákulisí profesionální kuchyně. V bistru, kde se děj odehrává, připravují hovězí sendvič, na který známe recept.

Seriál Medvěd (v originále The Bear) měl premiéru v létě roku 2022 na streamovací platformě Hulu a brzy se stal obrovským hitem.

  • Komediální drama vypráví o mladém šéfkuchaři, který nasbíral zkušenosti v luxusních zážitkových restauracích a nyní se vrací do rodného Chicaga, aby vedl rodinné bistro se sendviči.
  • Letos v lednu Medvěd kraloval na Zlatých glóbech i televizních cenách Emmy. Zvítězil v kategorii pro nejlepší komediální seriál a ocenění se dočkali také herci Jeremy Allen White za hlavní roli Carmyho, Ayo Edebiri a Ebon Moss-Bachrach za vedlejší role Carmyho spolupracovníků.
  • Obě zatím natočené řady jsou pro české diváky dostupné na Disney+. Tvůrci seriálu již oznámili i vznik třetí série.

Poznámka redakce Apetitu: Sedmá epizoda druhé řady Medvěda byla nasnímána na jeden záběr. Tvůrci se inspirovali britským filmem Bod varu, který měl v roce 2021 světovou premiéru na festivalu v Karlových Varech.

V Medvědovi se v jedné z menších rolí představí také známý kanadský kuchař a moderátor Matty Matheson. Ten spolu s odbornou konzultantkou seriálu Courtney Storer sdílel na svém YouTube kanále několik videoreceptů na motivy jídel, která se v příběhu objeví.

My jsme si pro vás připravili recept na hovězí sendviče. Jejich příprava je sice časově náročnější, ale věřte, že nebudete litovat. Ideální příležitost pro večeři s partou přátel.

Sendvič s hovězím masem

V pravém italském sendviči nesmí chybět domácí giardiniera neboli zelenina naložená v octu nebo oleji.

  • Směs nakládaného květáku, mrkve a celeru je v tomto receptu pro vyvážení chuti doplněna o pečenou papriku.
  • Hotovou Giardinieru koupíte ve specializovaných obchodech, nebo si ji můžete připravit sami doma, a to minimálně osm hodin před dalším zpracováním, aby se stihla uležet.

Suroviny na giardinieru

  • 2 hrnky vody
  • ¼ hrnku soli
  • 2 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na tenké šikmé plátky
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený na šikmé plátky
  • hrnek pokrájeného menšího květáku
  • hrnek nakrájeného fenyklu
  • hrnek bílého octa
  • hrnek olivového oleje
  • 2 lžičky kuliček černého pepře
  • 2 lžičky italského koření
  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • ½ hrnku nakrájených zelených oliv

Suroviny na hovězí

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g hovězí oháňky
  • 1800 g hovězí květové špičky
  • lžíce soli
  • 2 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky celerové soli
  • 1 větší bílá cibule, nakrájená na čtvrtky
  • ½ fenyklové cibule zbavené listů
  • 2 stonky celeru, nakrájené nahrubo
  • 1 hlavička česneku
  • 6 hrnků hovězího vývaru
  • 2 lžíce italského koření
  • 2 lžičky červené papriky

Suroviny na pečené papriky

  • 200 g sladkých mini paprik, nakrájených na kroužky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky celerové soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 8 baget nebo jiného pečiva

Doba přípravy

Více než hodina

Postup

  1. Ve velké skleněné míse smíchejte dohromady vodu a sůl, dokud se nerozpustí. Přidejte mrkev, celer, květák a fenykl. Zakryjte a chlaďte 8 až 12 hodin.
  2. Odstraňte zeleninu ze slaného nálevu; sceďte a důkladně opláchněte. Ve skleněné misce smíchejte ocet, olej, kuličky pepře, italské koření a česnek, dokud se nespojí. Vmíchejte zeleninu a olivy. Směs rozdělte rovnoměrně do 2 půllitrových sklenic. Zakryjte a marinujte v lednici nejméně 8 hodin nebo až 2 týdny.
  3. Předehřejte troubu na 150 °C. Ideálně v litinovém hrnci nebo jiném nádobí, které je vhodné do trouby, rozehřejte olej, přidejte oháňky a osmahněte dozlatova (trvá to asi 8 až 10 minut). Odložte maso stranou.
  4. Nyní v hrnci připravte květovou špičku. Maso osolte a opepřete a propékejte ze všech stran dozlatova (asi 10 minut). Odložte a nechte s oháňkami odpočívat alespoň 5 minut.
  5. Do hrnce přidejte cibuli, fenykl, celer a česnek. Vařte za častého míchání, dokud zelenina nezačne hnědnout (asi 5 minut). Vmíchejte hovězí vývar, italské koření a drcenou červenou papriku. Vraťte maso, zakryjte a pečte v předehřáté troubě doměkka (asi 3 hodiny). Vyjměte z trouby.
  6. Maso nechte asi hodinu vychladnout při pokojové teplotě. Výpek schovejte na přípravu sosu. Pak zabalte do fólie a dejte na 30 minut zamrazit.
  7. Nyní si připravte pečené papriky. Velký pečicí plech s okrajem vyložte hliníkovou fólií. Smíchejte mini papričky, olej, celerovou sůl a černý pepř. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 30 minut. Nechte vychladnout.
  8. Na sos k masu použijte schovaný výpek, který v hrnci přiveďte k varu a asi 10 minut povařte.
  9. Maso vyndejte z mrazáku a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Přidejte k výpeku a nechte prohřát a změknout (asi 10 minut).
  10. Nyní zbývá už jen připravit pečivo. Bagety rozkrojte, rovnoměrně potřete Giardinierou a na 5 minut zapečte v troubě vyhřáté na 160 °C.
  11. Hovězí maso rovnoměrně rozložte na bagety, přidejte pečené papriky a zbytek sosu. Dobrou chuť!

Zdroje: Edna, Emmy Awards, ČSFD, Eating Well, Food and Wine, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...