0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Maggi
ZDROJ: Chefchen/Pixabay
sdílet:

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže.

Julius Maggi: průkopník průmyslové výroby potravin

  • Osudovým se Juliovi stalo setkání s doktorem Fridolinem Schulerem v roce 1882, který byl součástí Swiss Public Wellfare Society, jejímž cílem bylo zlepšit životy pracujících obyvatel. Maso bylo v té době pro spoustu pracujících příliš drahé a Dr. Schuler byl přesvědčen, že luštěniny jsou cenově dostupné, bohaté na bílkoviny, a mohou tak maso nahradit a zabránit podvýživě švýcarského dělnictva.
  • Maggi využil tuto myšlenku a ve svém mlýně, který zdědil po otci, začal vyrábět mouku z hrachu a fazolí, ale ta se na trhu příliš neuchytila. V roce 1885 vynalezl hrachový prášek, který stačilo zalít vodou, a první instantní polévka byla na světě.
  • A konečně o rok později, v roce 1886, uvedl na trh Maggi koření, koncentrovaný tekutý bujón, který sliboval, že udělá „jakoukoli polévku překvapivě dobrou a vydatnou během okamžiku, pohodlně a za nízkou cenu“. Maggi se stalo základem pro vývary, consommé, polévky a omáčky.
  • Koření si okamžitě oblíbily domácnosti i restaurace po celém světě. V roce 1888 otevřel Julius pobočky v Německu, Francii, Itálii, Velké Británii a USA.
  • Díky svému vynálezu se Maggi stal jedním z nejbohatších potravinářských podnikatelů v Evropě. Získal dokonce francouzský Řád čestné legie.

Tradiční hranaté lahvičky a červeno-žluté logo

Tekuté koření se už od samotného počátku prodávalo v čtyřhranných lahvičkách, dnes ho najdete i v nádobách jiných tvarů – mnoho firem totiž produkt napodobuje.

  • To Julius předpokládal, proto si svou značku precizně ošetřil. Už v roce 1900 zaregistroval svůj název a jeho 18 variant od Magi po Magique, aby ho nikdo nenapodoboval.
  • Tekuté koření Maggi bylo od počátku snadno identifikovatelné, a to podle kombinace sytě červené, zlatožluté a černé barvy.

Maggi a reklama

Julius také nepodceňoval vliv reklamy a už tehdy do ní investoval nemalé sumy:

  • Jako jeden z prvních používal smaltované cedulky, které zavěšoval před obchody s potravinami.
  • Využil také reklamu ve veřejné dopravě – začal vylepováním plakátů na tramvajích, železničních vagonech a v Paříži, dokonce i na bateaux-mouches plavících se po Seině.
  • Používal dodávky Maggi, ze kterých zaměstnanci rozdávali vzorky horkých polévek a bujónů lidem na ulicích.

Proslulá bujónová kostka

Ikonickým produktem z dílny Julia Maggiho je bujónová kostka. Svou instantní směs vytvaroval do dokonalé kostky, zabalil ji do výrazných barev značky a pokřtil ji jako Bouillon Kub.

  • Bouillon Kub se stala takovou senzací, že ji konkrutenti začali kopírovat.
  • Maggiho bujónová kostka se dokonce objevila i na obraze umělce Pabla Picassa.

Značka Maggi & Nestlé

  • V roce 1947 se značka Maggi spojila s Nestlé.
  • Dnes Maggi prodává spoustu dalších produktů včetně různých druhů nudlí, bujónů, polévek, koření a omáček.
  • I přes to, že dochucovadlo Maggi už nemá v moderní kuchyni místo, značka se stále drží své myšlenky. Chce prý usnadnit pracujícím lidem stravování a zároveň jim dodat důležité živiny.
  • Většina výroby Maggi se nachází na Slovenské Prievidzi, kde se suroviny zpracovávají sušením. V dnešním dochucovadle Maggi najdete pitnou vodu, jedlou sůl, látky zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, 5'-ribonukleotidy sodné), kvasný vinný ocet, extrakt libečku, dextrózu, kvasničný extrakt a aroma.

Související články

Švýcarská kuchyně: Jaké pokrmy můžete ochutnat?
  • Lidé a jídlo

Švýcarská kuchyně: Jaké pokrmy můžete ochutnat?

Rozlohou malé Švýcarsko překvapuje pestrostí svých chutí, které nezapřou vliv sousedů. Pokrmy jsou většinou jednoduché a velmi syté. Horalé se v minulosti naučili chytře využívat nejdostupnější a současně velmi výživné suroviny –...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit