0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Roštěnky Esterházyovy podle Sandtnerové

Roštěnky Esterházyovy podle Sandtnerové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Roštěnky Esterházyovy podle Sandtnerové

4.5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4716 kcal
Bílkoviny 216 g
Sacharidy 385 g
Tuky 260 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jaká hvězda prvorepublikového filmu milovala roštěnky se zeleninou a rýží? Oldřich Nový! Tradiční recept jsme jen mírně poupravili – zeleninu z dušení masa jsme nevyhodili, ale rozmixovali.

Suroviny

roštěnec 750 g
nízký
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 50 g
30 g na obalení + 20 g na omáčku
sádlo 30 g
máslo 70 g
50 g na opečení zeleniny do základu + 20 g na opečení kořenové zeleniny na ozdobení
celer ¼ ks
na tenké plátky
petržel 1 ks
na tenké plátky
mrkev 2 ks
na tenké plátky
cibule 50 g
nadrobno
pepř 4 kuličky
nové koření 2 kuličky
bobkový list 1 ks
citronová kůra
podle chuti
vinný ocet bílý 2 PL
vývar hovězí 500 ml
nebo zeleninový
suché
citronová šťáva
z 1/2 citronu
kapary 8 g
nejlépe v soli, propláchnuté a okapané
kořenová zelenina 50 g
celer, petržel, mrkev – na nudličky
petrželka
čerstvá, hladkolistá, na ozdobení
Na rýži
rýže 250 g
sádlo 40 g
cibule 30 g
nakrájená nadrobno
sůl
voda 500 ml
vařící

Postup

1

Roštěnec nakrájejte přes vlákno na plátky, naklepejte, osolte, opepřete, obalte v 30 g mouky a opečte v pánvi na sádle po obou stranách.

2

V kastrolu opečte dorůžova na 50 g másla nakrájený celer, petržel, mrkev, cibuli, zrnka pepře, nové koření, bobkový list a citronovou kůru. Pak vše zalijte octem, odškrábněte přípečky, nechte ocet trochu odpařit a poté vlijte vývar, vložte do něj opečené roštěnky, přikryjte je pokličkou a uduste doměkka. Potom opět přendejte roštěnky do jiné nádoby.

3

Do šťávy v kastrolu nalijte zakysanou smetanu smíchanou s cca 1 lžící bílého vína, 50 ml vody a 20 g mouky. Promíchejte, přilijte další víno podle chuti. Provařte nejméně 20 minut, pak vylovte koření a promixujte. Dochuťte citronovou šťávou. Do omáčky vložte zpátky roštěnky, přidejte k nim kapary a povařte ještě malou chvíli v omáčce. Pak je podávejte polité omáčkou a ozdobené kořenovou zeleninou opečenou na 20 g másla a petrželkou. Doplňte rýží uvařenou podle návodu níže.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Rýži přeberte, ve studené vodě propláchněte a spařte 1/2 litrem vařící vody. Nechte ji okapat v cedníku. V kastrolu na rozpuštěném sádle opečte nakrájenou cibuli, do ní vložte rýži, osolte a 2 minuty na plotně míchejte. Pak zalijte rýži vařící vodou, přiklopte a v troubě bez míchání duste doměkka asi 20 minut. Pak ji dobře urovnejte a stlačte do horkou vodou vylité věncové formy či menších jednoporcových formiček, načež ji vyklopte na mísu či po jedné porci přímo na talíř. Podávejte k masu.

NĚCO NAVÍC
Tvarování rýže můžete vynechat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč