0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Roštěnky Esterházyovy podle Sandtnerové

Roštěnky Esterházyovy podle Sandtnerové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Roštěnky Esterházyovy podle Sandtnerové

4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4716 kcal
Bílkoviny 216 g
Sacharidy 385 g
Tuky 260 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jaká hvězda prvorepublikového filmu milovala roštěnky se zeleninou a rýží? Oldřich Nový! Tradiční recept jsme jen mírně poupravili – zeleninu z dušení masa jsme nevyhodili, ale rozmixovali.

Suroviny

roštěnec 750 g
nízký
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 50 g
30 g na obalení + 20 g na omáčku
sádlo 30 g
máslo 70 g
50 g na opečení zeleniny do základu + 20 g na opečení kořenové zeleniny na ozdobení
celer 0.25 ks
na tenké plátky
petržel 1 ks
na tenké plátky
mrkev 2 ks
na tenké plátky
cibule 50 g
nadrobno
pepř 4 kuličky
nové koření 2 kuličky
bobkový list 1 ks
citronová kůra
podle chuti
vinný ocet bílý 2 PL
vývar hovězí 500 ml
nebo zeleninový
zakysaná smetana 125 ml
víno bílé 100 ml
suché
citronová štáva
z 1/2 citronu
kapary 8 g
nejlépe v soli, propláchnuté a okapané
kořenová zelenina 50 g
celer, petržel, mrkev – na nudličky
petrželka
čerstvá, hladkolistá, na ozdobení
Na rýži
rýže 250 g
sádlo 40 g
cibule 30 g
nakrájená nadrobno
sůl
voda 500 ml
vařící

Postup

1

Roštěnec nakrájejte přes vlákno na plátky, naklepejte, osolte, opepřete, obalte v 30 g mouky a opečte v pánvi na sádle po obou stranách.

2

V kastrolu opečte dorůžova na 50 g másla nakrájený celer, petržel, mrkev, cibuli, zrnka pepře, nové koření, bobkový list a citronovou kůru. Pak vše zalijte octem, odškrábněte přípečky, nechte ocet trochu odpařit a poté vlijte vývar, vložte do něj opečené roštěnky, přikryjte je pokličkou a uduste doměkka. Potom opět přendejte roštěnky do jiné nádoby.

3

Do šťávy v kastrolu nalijte zakysanou smetanu smíchanou s cca 1 lžící bílého vína, 50 ml vody a 20 g mouky. Promíchejte, přilijte další víno podle chuti. Provařte nejméně 20 minut, pak vylovte koření a promixujte. Dochuťte citronovou šťávou. Do omáčky vložte zpátky roštěnky, přidejte k nim kapary a povařte ještě malou chvíli v omáčce. Pak je podávejte polité omáčkou a ozdobené kořenovou zeleninou opečenou na 20 g másla a petrželkou. Doplňte rýží uvařenou podle návodu níže.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Rýži přeberte, ve studené vodě propláchněte a spařte 1/2 litrem vařící vody. Nechte ji okapat v cedníku. V kastrolu na rozpuštěném sádle opečte nakrájenou cibuli, do ní vložte rýži, osolte a 2 minuty na plotně míchejte. Pak zalijte rýži vařící vodou, přiklopte a v troubě bez míchání duste doměkka asi 20 minut. Pak ji dobře urovnejte a stlačte do horkou vodou vylité věncové formy či menších jednoporcových formiček, načež ji vyklopte na mísu či po jedné porci přímo na talíř. Podávejte k masu.

NĚCO NAVÍC
Tvarování rýže můžete vynechat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit