Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ve světovém žebříčku nejhorších pokrmů se objevily i dva české. Na prvním místě je salát z Ruska

Salát sleď
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Taste Atlas, internetová encyklopedie gastronomických specialit, nedávno zveřejnila nový žebříček nejhůře hodnocených jídel na světě, který zvedl mnoho lidí ze židle. Seznam vzbudil velkou pozornost i u nás, v žebříčku nechyběly totiž dvě české speciality.

Taste Atlas je platforma, která se specializuje na kulinární cestování a mapování regionálních jídel po celém světě. Najdete na ní většinou seznamy nejlepších jídel, které by měl ochutnat každý cestovatel, tentokrát se ale tvůrci rozhodli uveřejnit seznam těch, kterým byste se měli raději vyhnout. 

Taste Atlas sestavuje žebříčky na základě uživatelského hodnocení jídel. Mezi stovkou nejhorších pokrmů se objevili dva české, a to hned na pěkném 27. a 28. místě.

  • Je jím rybí polévka a rýžový nákyp. Protože se po uveřejnění článku žebříček často s rostoucím hodnocením jídel aktualizuje, k dnešnímu dni (17. 2. 2023) už v něm ‚naše‘ polévka ani nákyp není. Uživatelé hodnotili obě jídla 2,5 hvězdičkami z 5, teď má nákyp 3 a rybí polévka 2,7. 

První tři příčky obsadilo Rusko, Island a Kanada 

 Na prvních třech místech se umístili ruský salát indigirka, kanadský pizzový dort a islandský hakárl.  

  • Salát indigirka pochází z Jakutska, hlavní složkou jsou nakrájené syrové ryby, cibule, česnek, petrželka a mrkev. Všechny tyto ingredience se smíchají dohromady a ochutí se olejem, octem, solí a pepřem. I u nás máme se saláty se syrovými rybami zkušenosti, třeba takový sleďový salát by si jistě zasloužil v seznamu své místo. 
  • Pizza dort je takzvaným gastronomickým peklem. Jde o vícevrstvou pizzu pečenou v dortové formě. Recept, který se stal okamžitě virálním, zveřejnila v roce 2014 firma Boston Pizza. 
  • Islandský kæstur hákarl je pochoutka z fermentovaného masa žraloka grónského. Má silnou, nezaměnitelnou vůni a chuť, která mnohé lidi odradí. O návštěvě podniku, který hakárl vyrábí, si můžete přečíst náš článek, v němž najdete i autentické fotografie.

Jestliže vás žebříček pohoršuje, mějte na paměti, že jde stále jen o subjektivní hodnocení, a pokud vám rybí polévka chutná, nenechte se urazit! Seznamy jídel jsou proměnné, záleží na počtu hodnotících uživatelů a alespoň jste se svou chuťovou preferencí originální. Navíc, pořád máte možnost hodnocení jídla na webu zvednout!

Zdroj: Taste Atlas, Expats, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč