0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový matcha koláč

Čokoládový matcha koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládový matcha koláč

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč o průměru 20–22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6011 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 490 g
Tuky 378 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na chvíli zapomeňte na upršený český podzim a nechte se naším Asií inspirovaným koláčem unést do sladkých exotických dálek...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 220 g
kakao holandského typu 30 g
krupicový cukr 100 g
sůl ¼ ČL
máslo 125 g
vychlazené, nakrájené na malé kostičky
žloutek 2 ks
z velkých vajec
ke šlehání (33%)
vanilkový lusk ks
dřeň vyškrábnutá, lze nahradit 0,5 lžičkou vanilkovýcm extraktem
čaj matcha
na poprášení
Na náplň
bílá čokoláda 200 g
vejce 3 ks
velká
krupicový cukr 2 PL
škrob 2 PL
kuřičný
čaj matcha 1 PL
i více, podle chuti
vanilkový lusk ks
dřeň vyškrábnutá nebo 1 lžička vanilkového extraktu
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
sůl 1 špetka
mořská
smetana 250 ml
ke šlehání (33%)

1 Mouku, kakao, cukr a sůl vložte do blenderu s nasazeným nožovým nástavcem a několika krátkými pulzy promíchejte. Přidejte máslo a opět zhruba 10 krátkými pulzy propracujte. Výsledná směs by měla připomínat jemnou drobenku. Přidejte žloutky, smetanu a vanilku a dál míchejte, až těsto začne tvořit shluky. Z těsta zformujte kouli, lehce ji zploštěte do podoby disku o průměru 15 cm, zabalte do potravinářské fólie a uložte nejméně na 30 minut do lednice. (V lednici můžete těsto nechat až 2 dny.)

2 Těsto vybalte, položte na arch pečicího papíru lehce poprášeného moukou a vyválejte jej na placku o síle 3–4mm. Plackou pak vyložte koláčovou formu (nejlépe o průměru 22 cm,
s volným dnem), urovnejte a přitlačte i do záhybů a prohlubní, zazáplatujte případné praskliny a přesahující okraje odkrojte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do mrazáku. (Zbytek těsta můžete znovu vyválet a vykrájet z něj sušenky nejrůznějších tvarů na ozdobu.)

3 Troubu předehřejte na 190°C a předpečte v ní korpus 20 minut tzv. naslepo – zmačkejte arch pečicího papíru do koule, pak ho znovu vyhlaďte a vyložte jím připravený korpus. Zatižte pekařskými nebo obyčejnými suchými fazolemi, hrachem či cizrnou. Po 20 minutách odstraňte zátěž a pokračujte v pečení, až na korpusu nebudou žádná vlhká (syrová) místa. Bude to trvat dalších 5–8 minut.

4 Teplotu v troubě snižte na 140°C. Čokoládu nasekejte na malé kousky a vsypte ji do větší mísy. V jiné misce prošlehejte vejce s cukrem, škrobem, matchou, vanilkou, muškátovým oříškem a solí. Kokosové mléko a smetanu nalijte do rendlíku a zahřejte téměř k varu. Pozor, směs by se neměla vařit, ale měla by z ní vycházet pára. Horkou směsí zalijte čokoládu a nechte pár minut stát. Pak z ní vymíchejte krásně hladkou a lesklou směs. Čokoládový základ za neustálého míchání pomalu přidávejte k rozšlehaným vejcím. Když je směs dokonale promíchaná, nalijte ji do připraveného korpusu. Vložte do trouby a pečte 30 minut, nebo dokud nejsou okraje náplně pevné a střed stále lehce pohyblivý. Nechte vychladnout na mřížce a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

5 Povrch koláče poprašte práškem matcha, a pokud chcete, ozdobte su- šenkami ze zbylého těsta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč