Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový matcha koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč o průměru 20–22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6011 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 490 g
Tuky 378 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na chvíli zapomeňte na upršený český podzim a nechte se naším Asií inspirovaným koláčem unést do sladkých exotických dálek...

Suroviny

sůl ¼ ČL
máslo 125 g
vychlazené, nakrájené na malé kostičky
z velkých vajec
ke šlehání (33%)
dřeň vyškrábnutá, lze nahradit 0,5 lžičkou vanilkovýcm extraktem
čaj matcha
na poprášení
Na náplň
vejce 3 ks
velká
škrob 2 PL
kuřičný
čaj matcha 1 PL
i více, podle chuti
dřeň vyškrábnutá nebo 1 lžička vanilkového extraktu
strouhaný
sůl 1 špetka
mořská
smetana 250 ml
ke šlehání (33%)

Postup

1

Mouku, kakao, cukr a sůl vložte do blenderu s nasazeným nožovým nástavcem a několika krátkými pulzy promíchejte. Přidejte máslo a opět zhruba 10 krátkými pulzy propracujte. Výsledná směs by měla připomínat jemnou drobenku. Přidejte žloutky, smetanu a vanilku a dál míchejte, až těsto začne tvořit shluky. Z těsta zformujte kouli, lehce ji zploštěte do podoby disku o průměru 15 cm, zabalte do potravinářské fólie a uložte nejméně na 30 minut do lednice. (V lednici můžete těsto nechat až 2 dny.)

2

Těsto vybalte, položte na arch pečicího papíru lehce poprášeného moukou a vyválejte jej na placku o síle 3–4mm. Plackou pak vyložte koláčovou formu (nejlépe o průměru 22 cm,
s volným dnem), urovnejte a přitlačte i do záhybů a prohlubní, zazáplatujte případné praskliny a přesahující okraje odkrojte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do mrazáku. (Zbytek těsta můžete znovu vyválet a vykrájet z něj sušenky nejrůznějších tvarů na ozdobu.)

3

Troubu předehřejte na 190°C a předpečte v ní korpus 20 minut tzv. naslepo – zmačkejte arch pečicího papíru do koule, pak ho znovu vyhlaďte a vyložte jím připravený korpus. Zatižte pekařskými nebo obyčejnými suchými fazolemi, hrachem či cizrnou. Po 20 minutách odstraňte zátěž a pokračujte v pečení, až na korpusu nebudou žádná vlhká (syrová) místa. Bude to trvat dalších 5–8 minut.

4

Teplotu v troubě snižte na 140°C. Čokoládu nasekejte na malé kousky a vsypte ji do větší mísy. V jiné misce prošlehejte vejce s cukrem, škrobem, matchou, vanilkou, muškátovým oříškem a solí. Kokosové mléko a smetanu nalijte do rendlíku a zahřejte téměř k varu. Pozor, směs by se neměla vařit, ale měla by z ní vycházet pára. Horkou směsí zalijte čokoládu a nechte pár minut stát. Pak z ní vymíchejte krásně hladkou a lesklou směs. Čokoládový základ za neustálého míchání pomalu přidávejte k rozšlehaným vejcím. Když je směs dokonale promíchaná, nalijte ji do připraveného korpusu. Vložte do trouby a pečte 30 minut, nebo dokud nejsou okraje náplně pevné a střed stále lehce pohyblivý. Nechte vychladnout na mřížce a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

5

Povrch koláče poprašte práškem matcha, a pokud chcete, ozdobte su- šenkami ze zbylého těsta.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín