Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládový matcha koláč

Na chvíli zapomeňte na upršený český podzim a nechte se naším Asií inspirovaným koláčem unést do sladkých exotických dálek...

Vydání: 2017/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč o průměru 20–22 cm
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT50M
Pečení 0:50
Koláč

Ingredience

    • 220 g hladké mouky
    • 30 g kakaa holandského typu
    • 100 g krupicového cukru
    • 1/4 lžičky soli
    • 125 g másla, vychlazeného, nakrájeného na malé kostičky
    • 2 velké žloutky
    • 2 lžíce smetany ke šlehání (33%), vychlazené
    • 1/3 vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá, nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu matcha prášek na poprášení

    NA NÁPLŇ

    • 200 g bílé čokolády
    • 3 velká vejce
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu
    • 1 lžíce práškového čaje matcha (nebo více, podle chuti)
    • 2/3 vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • špetka mořské soli
    • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 400 ml kokosového mléka

Příprava jídla

1 Mouku, kakao, cukr a sůl vložte do blenderu s nasazeným nožovým nástavcem a několika krátkými pulzy promíchejte. Přidejte máslo a opět zhruba 10 krátkými pulzy propracujte. Výsledná směs by měla připomínat jemnou drobenku. Přidejte žloutky, smetanu a vanilku a dál míchejte, až těsto začne tvořit shluky. Z těsta zformujte kouli, lehce ji zploštěte do podoby disku o průměru 15 cm, zabalte do potravinářské fólie a uložte nejméně na 30 minut do lednice. (V lednici můžete těsto nechat až 2 dny.)

2 Těsto vybalte, položte na arch pečicího papíru lehce poprášeného moukou a vyválejte jej na placku o síle 3–4mm. Plackou pak vyložte koláčovou formu (nejlépe o průměru 22 cm,
s volným dnem), urovnejte a přitlačte i do záhybů a prohlubní, zazáplatujte případné praskliny a přesahující okraje odkrojte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do mrazáku. (Zbytek těsta můžete znovu vyválet a vykrájet z něj sušenky nejrůznějších tvarů na ozdobu.)

3 Troubu předehřejte na 190°C a předpečte v ní korpus 20 minut tzv. naslepo – zmačkejte arch pečicího papíru do koule, pak ho znovu vyhlaďte a vyložte jím připravený korpus. Zatižte pekařskými nebo obyčejnými suchými fazolemi, hrachem či cizrnou. Po 20 minutách odstraňte zátěž a pokračujte v pečení, až na korpusu nebudou žádná vlhká (syrová) místa. Bude to trvat dalších 5–8 minut.

4 Teplotu v troubě snižte na 140°C. Čokoládu nasekejte na malé kousky a vsypte ji do větší mísy. V jiné misce prošlehejte vejce s cukrem, škrobem, matchou, vanilkou, muškátovým oříškem a solí. Kokosové mléko a smetanu nalijte do rendlíku a zahřejte téměř k varu. Pozor, směs by se neměla vařit, ale měla by z ní vycházet pára. Horkou směsí zalijte čokoládu a nechte pár minut stát. Pak z ní vymíchejte krásně hladkou a lesklou směs. Čokoládový základ za neustálého míchání pomalu přidávejte k rozšlehaným vejcím. Když je směs dokonale promíchaná, nalijte ji do připraveného korpusu. Vložte do trouby a pečte 30 minut, nebo dokud nejsou okraje náplně pevné a střed stále lehce pohyblivý. Nechte vychladnout na mřížce a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

5 Povrch koláče poprašte práškem matcha, a pokud chcete, ozdobte su- šenkami ze zbylého těsta.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tapiokový pudink s karamelizovaným ananasem

Kokosový pudink z černé rýže

Banánový chlebíček s černým sezamem

REKLAMA

Přidat komentář