Čokoládový matcha koláč

Čokoládový matcha koláč

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 1 koláč o průměru 20–22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6509 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 521 g
Tuky 382 g
Vláknina 128 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na chvíli zapomeňte na upršený český podzim a nechte se naším Asií inspirovaným koláčem unést do sladkých exotických dálek...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 220 g
kakao 30 g
holandského typu
krupicový cukr 100 g
sůl 1 ČL
máslo 125 g
vychlazené, nakrájené na malé kostičky
žloutek 2 ks
z velkých vajec
smetana 2 PL
ke šlehání (33%)
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá, lze nahradit 0,5 lžičkou vanilkovýcm extraktem
matcha prášek na poprášení
Na náplň
čokoláda 200 g
bílá
vejce 3 ks
velká
krupicový cukr 2 PL
škrob 2 PL
1 PL
matcha práškový čaj, i více podle chuti
vanilkový lusk 2 ks
dřeň vyškrábnutá nebo 1 lžička vanilkového extraktu
muškátový oříšek špetka
strouhaný
sůl špetka
mořská
smetana 250 ml
ke šlehání (33%)
kokosové mléko 400 ml

1 Mouku, kakao, cukr a sůl vložte do blenderu s nasazeným nožovým nástavcem a několika krátkými pulzy promíchejte. Přidejte máslo a opět zhruba 10 krátkými pulzy propracujte. Výsledná směs by měla připomínat jemnou drobenku. Přidejte žloutky, smetanu a vanilku a dál míchejte, až těsto začne tvořit shluky. Z těsta zformujte kouli, lehce ji zploštěte do podoby disku o průměru 15 cm, zabalte do potravinářské fólie a uložte nejméně na 30 minut do lednice. (V lednici můžete těsto nechat až 2 dny.)

2 Těsto vybalte, položte na arch pečicího papíru lehce poprášeného moukou a vyválejte jej na placku o síle 3–4mm. Plackou pak vyložte koláčovou formu (nejlépe o průměru 22 cm,
s volným dnem), urovnejte a přitlačte i do záhybů a prohlubní, zazáplatujte případné praskliny a přesahující okraje odkrojte. Dno koláče propíchejte vidličkou a uložte na 30 minut do mrazáku. (Zbytek těsta můžete znovu vyválet a vykrájet z něj sušenky nejrůznějších tvarů na ozdobu.)

3 Troubu předehřejte na 190°C a předpečte v ní korpus 20 minut tzv. naslepo – zmačkejte arch pečicího papíru do koule, pak ho znovu vyhlaďte a vyložte jím připravený korpus. Zatižte pekařskými nebo obyčejnými suchými fazolemi, hrachem či cizrnou. Po 20 minutách odstraňte zátěž a pokračujte v pečení, až na korpusu nebudou žádná vlhká (syrová) místa. Bude to trvat dalších 5–8 minut.

4 Teplotu v troubě snižte na 140°C. Čokoládu nasekejte na malé kousky a vsypte ji do větší mísy. V jiné misce prošlehejte vejce s cukrem, škrobem, matchou, vanilkou, muškátovým oříškem a solí. Kokosové mléko a smetanu nalijte do rendlíku a zahřejte téměř k varu. Pozor, směs by se neměla vařit, ale měla by z ní vycházet pára. Horkou směsí zalijte čokoládu a nechte pár minut stát. Pak z ní vymíchejte krásně hladkou a lesklou směs. Čokoládový základ za neustálého míchání pomalu přidávejte k rozšlehaným vejcím. Když je směs dokonale promíchaná, nalijte ji do připraveného korpusu. Vložte do trouby a pečte 30 minut, nebo dokud nejsou okraje náplně pevné a střed stále lehce pohyblivý. Nechte vychladnout na mřížce a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

5 Povrch koláče poprašte práškem matcha, a pokud chcete, ozdobte su- šenkami ze zbylého těsta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit