Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z Tchaj-wanu až do Česka: Byla jsem překvapená, jak jsou Češi otevření, říká majitelka nového matcha baru

Eva Wei, Matcha Crew
ZDROJ: Se souhlasem Evy Wei
sdílet:

Kousek od náměstí I.P. Pavlova v Praze otevřela tchajwanská rodačka podnik, který je celý založený na matche. Pokud jste mysleli, že existuje jen jeden druh zeleného čajového prášku, jste na omylu. V Matcha Crew připravují drinky a zákusky z šesti druhů, které Eva Wei pojmenovala podle členů své rodiny.

Eva Wei se přestěhovala před několika lety z Tchaj-wanu do Helsinek, kde otevřela podnik s bubble tea, který tehdy vzal Evropu útokem.

Byla to skvělá startovní čára, nakonec jsme měli sedm franšíz, ale později jsem značku prodala. Chtěla jsem dělat něco zdravějšího, bez barviv a přidatných látek,‘ říká. Jako první ji napadl čajový prášek matcha, a tak založila před dvěma lety první pobočku Matcha Crew. ,Tchaj-wan je kousek od Japonska a je japonskou kulturou hodně ovlivněn, takže matcha prášek jsem znala už z dětství velmi dobře,‘ dodává.

Podívejte se na video z naší návštěvy Matcha Crew:

Skryt pre seznam

Minulý rok ji kamarád z Česka přesvědčil, že stejný koncept by měl úspěch i u nás, proto letos společně otevřeli druhou pobočku Matcha Crew v Praze, kousek od I.P. Pavlova. Z matcha prášku tady připravují různé druhy koktejlů s mlékem i bez a zákusky. Nechybí tu matcha cheesecake, matchamisu nebo vafle s matcha krémem.

Hodně lidí si myslí, že existuje jen jeden druh matcha, ale to není pravda. Máme šest druhů matchy různé kvality, které se liší chutí a odstínem zelené barvy. Některé jsou více hořké, jiné velmi jemné, některé mají nádech mořských řas nebo trávy,‘  říká Eva. Všechny prášky si nechává dovážet přímo z Japonska.

V bistru můžete ochutnat i hnědý prášek z opražených čajových lístků hojicha, který u nás není tak běžný. Má zajímavou chuť, ve které nechybí umami a lehký kouřový nádech. ‚Přesvědčit lidi, aby si ho dali není jednoduché, všichni chtějí ten zelený, protože zkrátka vypadá lépe,‘  přiznává Eva, která všechny prášky očíslovala podle dat narození své rodiny.

Co je matcha nebo mača?

Matcha se vyrábí ze zelených čajových lístků a její barva a chuť závisí například na jejich stáří. Čím jsou mladší, tím je chuť matcha svěžejší a má více umami chuti. Prášek genmaicha, který se míchá s práškem z opražené rýže, má příjemnou oříškovou chuť. ‚Kromě toho, že chceme zákazníkům dopřát ten nejlepší chuťový zážitek, chceme je i o čaji matcha vzdělávat, říká Eva.

  • Matcha do koktejů se v Matcha Crew připravuje tradičním způsobem přímo před zákazníkem. Čajový prášek se nejprve odměří, přecedí přes sítko do misky, kde se rozmíchá s horkou vodou bambusovou metličkou do husté pěny. Potom se přelije do rostlinného nápoje nebo mléka či vody. Některé koktejly zdobí matcha šlehačka nebo čokoláda.

První den otevření se před podnikem tvořily fronty, lidé chtěli nápoje s čajem matcha ochutnat a vyfotit na sociální sítě. ‚Naši zákazníci jsou i lidé, kteří chtějí doplnit energii nápojem, ale chtějí něco efektivnějšího než kávu. Matcha má totiž stejný obsah kofeinu jako espresso, ale nástup energie je pozvolnější a nedochází tak k rychlému útlumu,‘ říká. 

Majitelce Matcha Crew se v České republice líbí a Češi jí přijdou otevření novým trendům ve stravování. ‚Mám pár kamarádu z Česka, ale i tak jsem byla příjemně překvapená, jak jsou Češi otevření. Okolo I.P. Pavlova, kde Matcha Crew najdete, je hodně veganských restaurací a přijde mi, že se tady lidi zajímají o to, co jí. Jsme tady chvilku a lidé už se k nám i vrací, říká Eva Wei.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín