Mochi jsou japonské koblížky z lepkavé rýžové mouky, které se plní různými náplněmi. V japonsku třeba sladkou pastou z červených fazolí nebo z hlíz kolokázie jedlé, které se říká taro. U nás se spokojíme s méně extravagatními náplněmi, třeba s džemem či mascarpone.
Základem je speciální mouka z lepkavé rýže, kterou koupíte v pražské asijské tržnici Sapa nebo ve specializovaných asijských e-shopech. Poznáte jí podle průhledného obalu se zelenými znaky. Samotná příprava je potom velmi jednoduchá, potřebovat budete už jen škrob, cukr, mléko, olej a potravinářské barvivo. Celý recept i s videem najdete zde.
Jak na to krok po kroku
Po smíchání všech surovin vlijte těsto na pánev a zahřívejte ho na mírném plameni. Pánvička by měla být teplá, ne horká. Když budete těsto zahřívat na vyšší teplotu, začne se trhat. Gumovou stěrkou těsto odlepujte ode dna dokud neztuhne. Že je hotové poznáte tak, že bude tmavší, kompaktní a konzistencí připomíná plastelínu.
Těsto přemístěte na pracovní plochu vysypanou škrobem a nechte ho vychladnout. Potom ho posypte škrobem, aby se nelepilo, a vyválejte placku. Tu nakrájejte na menší kousky podle toho, jak chcete mít knedlíčky velké.
Do středu každého kousku těsta vložte lžičkou náplň a zabalte jako knedlíček. Lepší a pravidelný oblý tvar mochi získáte, když k tvarování použijete malou mističku, kterou vysypete škrobem. Vyložte ji rozváleným těstem, naplňte a uzavřete jako raneček.
Pokud chcete tvarovat srdíčka, vyválené těsto nejdřív vtlačte do vykrajovátka ve tvaru srdce, vložte náplň a uzavřete – nejlépe to můžete vidět na našem videu níž.
- Mochi se připravuje i na slaný způsob, třeba s restovaným nebo jinak tepelně zpracovaným mletým masem.
- Mezi tradiční sladké naplně patří sladká pasta z červených fazolí nebo z hlízy kolokázie jedlé známé jako taro.
- Mochi můžete plnit náplněmi z mascarpone, džemu, ovoce a zmrzliny. Zkusit můžete smíchat třeba mascarpone s moučkovým cukrem a matchou.
Rituál mochitsuki
Tradiční mochi se v Japonsku vyrábí v rámci rituálu zvaného mochitsuki. Japonci si vyrábějí těsto na mochi přímo z lepivé rýže (používá se také na přípravu sushi). Rýži uvaří a mochi mistři ji roztlučou na pastu v hmoždířích usu. Tu pak použijí do těsta.
- Mochi jsou nezbytným dezertem při oslavách Nového roku.
- V Japonsku najdete celoročně různá bistra, která jsou zaměřená pouze na tento oblíbený rýžový dezert.
Zdroje informací: Bussines Insider, Sakura