Čočkovo-česneková polévka s octem a olivovým olejem

Čočkovo-česneková polévka s octem a olivovým olejem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2885 kcal
Bílkoviny 137 g
Cukr 350 g
Tuky 91 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Zhruba takhle vypadá podle nás čočková polévka, kterou vaří italské mámy...

Suroviny

čočka 450 g
s menšími zrnky, např. typu puy nebo castelluccia
tymián 4 snítka
lze nahradit majoránkou nebo řeckou majoránkou
1 ks
čerstvý bobkový list
česnek 1
podélně rozpůlená, svrchu oloupaná
sůl 1 ČL
pepř mletý 0.5 ČL
vývar zeleninový 1 l
lze nahradit drůbežím
petrželka 1 svazek
nasekaná
vinný ocet červený 6 PL
olivový olej 6 PL
extra panenský

1 Do velkého hrnce vsypte čočku, bylinky, bobkový list, česnek, sůl a pepř, přilijte litr vody a vývar podle své volby a přiveďte k varu. Částečně přiklopte a vařte čočku doměkka. Trvá to zhruba půl hodiny.

2 Vyjměte česnek a vymačkejte stroužky ze slupek zpátky do hrnce. Vyjměte bobkový list (můžete ho uschovat na ozdobu) a tymiánové stonky, potom vmíchejte hladkolistou petrželku a podle chuti dosolte a dopepřete. Podávejte s octem a olivovým olejem. Ať si jich každý přidá do polévky podle chuti.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit