Čočkovo-česneková polévka s octem a olivovým olejem

Čočkovo-česneková polévka s octem a olivovým olejem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1733 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 160 g
Tuky 91 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zhruba takhle vypadá podle nás čočková polévka, kterou vaří italské mámy...

Suroviny

čočka zelená puy 450 g
tymián 4 snítka
či majoránka
bobkový list 1 ks
česnek 1 ks
palice rozpůlená příčně
sůl 1 ČL
pepř mletý 0.5 ČL
vývar zeleninový 1 l
nebo drůbeží
petrželka 1 svazek
nasekaná
vinný ocet červený 6 PL
olivový olej 6 PL
extra panenský

1 Do velkého hrnce vsypte čočku, bylinky, bobkový list, česnek, sůl a pepř, přilijte litr vody a vývar podle své volby a přiveďte k varu. Částečně přiklopte a vařte čočku doměkka. Trvá to zhruba půl hodiny.

2 Vyjměte česnek a vymačkejte stroužky ze slupek zpátky do hrnce. Vyjměte bobkový list (můžete ho uschovat na ozdobu) a tymiánové stonky, potom vmíchejte hladkolistou petrželku a podle chuti dosolte a dopepřete. Podávejte s octem a olivovým olejem. Ať si jich každý přidá do polévky podle chuti.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit