Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček podle ájurvédy: Jaké potraviny jsou vhodné pro vaši dóšu?

Ájurvéda koření
ZDROJ: Unsplash/Lisa Hobbs
sdílet:

Ájurvéda je nejstarší léčebný systém na světě, proto se k jeho přírodním metodám lidé často obracejí. Zvláštní důraz se klade na stravu, která v lidském těle ledacos ovlivňuje. Pokud se chystáte s ájurvédou začít, bude se vám do začátku hodit znát základní pravidla. Tady jsou!

Ájurvéda je 6 tisíc let starý systém péče o zdraví pocházející z Indie, který je spojením vědy, filozofie a duchovna. Nejde jen o medicínu založenou na přírodních zdrojích, ale také o způsob života. Základní myšlenkou je ta, že člověk je od svého okolí, které ho ovlivňuje, neoddělitelný.

Aby člověk žil zdravě, musí být v souladu se svým okolím a sestavit si jídelníček, který bude vyrovnávat dóšu. Energie, základ trvalého zdraví, tkví v rovnováze tří dóš: váta, pitta a kapha. Každý člověk má jinou dóšu, na jejímž základě by se měl stravovat.

Jak to funguje?

Nejprve byste si měli určit, jaká je vaše dóša. K tomu vám pomůže základní charakteristika jednotlivých dóš. 

  • Pitta (oheň + voda). Inteligentní, pracovitá a rozhodná. Tato dóša má obvykle střední tělesnou stavbu, mírnou povahu a může trpět zažívacími potížemi, srdečními chorobami nebo vysokým krevním tlakem. 
  • Váta (vzduch + prostor). Kreativní, energická a živá. Lidé s touto dóšou jsou obvykle štíhlí a mohou mít problémy s trávením, únavou nebo úzkostí. 
  • Kapha (země + voda). Přirozeně klidná a loajální. Lidé s dóšou kapha mají často robustnější postavu a mohou mít problémy s přibýváním na váze, astmatem, depresemi nebo cukrovkou. 

Dóša každého určuje, které potraviny by měl jíst, aby podpořil vnitřní rovnováhu. U všech tří dóš by se mělo omezovat červené maso, bílý cukr a vysoce zpracované potraviny.

Pitta: Zaměřuje se na potraviny dodávající tělu energii a omezuje koření, ořechy a semena.

  • Bílkoviny: drůbež v malém množství, vaječné bílky, tofu
  • Mléčné výrobky: mléko, ghí, máslo 
  • Ovoce: sladké, plně zralé ovoce, jako jsou pomeranče, hrušky, ananas, banány, melouny a mango.
  • Zelenina: sladká a hořká zelenina včetně zelí, květáku, celeru, okurky, cukety, listové zeleniny, sladkých brambor, mrkve, dýně a růžičkové kapusty
  • Luštěniny: cizrna, čočka, fazole mungo, fazole lima, černé fazole, ledvinové fazole
  • Obiloviny: ječmen, oves, rýže basmati, pšenice 
  • Ořechy a semínka: jen velmi malé množství dýňových semínek, lněných semínek, slunečnicových semínek, kokosu
  • Bylinky a koření: jen velmi malé množství černého pepře, kmínu, skořice, koriandru, kopru, kurkumy

Váta: Upřednostňuje tepelně upravené potraviny a omezuje sušené ovoce, hořké byliny a syrovou zeleninu. 

  • Bílkoviny: malé množství drůbeže, mořských plodů, tofu 
  • Mléčné výrobky: mléko, máslo, jogurt, sýr, ghí 
  • Ovoce: plně zralé, sladké ovoce, jako jsou banány, borůvky, jahody, grapefruity, mango, broskve a švestky
  • Zelenina: vařená zelenina, včetně červené řepy, sladkých brambor, cibule, ředkviček, tuřínu, mrkve a zelených fazolek. 
  • Luštěniny: cizrna, čočka, fazole mungo. 
  • Obiloviny: vařený oves, vařená rýže 
  • Ořechy a semena: všechny, včetně mandlí, vlašských ořechů, pistácií, chia semínek, lněných semínek a slunečnicových semínek
  • Bylinky a koření: kardamom, zázvor, kmín, bazalka, hřebíček, oregano, tymián, černý pepř

Kapha: Omezuje těžké potraviny, jako jsou ořechy, semena a oleje, ve prospěch ovoce, zeleniny a luštěnin. 

  • Bílkoviny: drůbež v malém množství, mořské plody, vaječné bílky 
  • Mléčné výrobky: odstředěné mléko, kozí mléko, sójové mléko 
  • Ovoce: jablka, borůvky, hrušky, granátová jablka, třešně a sušené ovoce jako rozinky, fíky a sušené švestky
  • Zelenina: chřest, listová zelenina, cibule, brambory, houby, ředkvičky
  • Luštěniny: všechny a ve velkém množství, včetně černých fazolí, cizrny, čočky a fazolí
  • Obiloviny: oves, žito, pohanka, ječmen, kukuřice, proso
  • Ořechy a semena: jenvelmi malé množství dýňových semínek, slunečnicových semínek, lněných semínek
  • Bylinky a koření: jakékoli, včetně kmínu, černého pepře, kurkumy, zázvoru, skořice, bazalky, oregana a tymián

Další náležitosti stravování podle ájurvédy

Podle ayurvédy by velikost porce měla být přizpůsobena každému jednotlivci podle jeho vlastních potřeb, tělesné konstituci (dóše) a agnibalu (síle trávení). Rovněž by se měla zohlednit kvalita a vlastnosti potravin – těžké, lehké a mastné. Množství jídla se tedy proměňuje na základě toho, jak dobře se potravina tráví.

Charakteristika potravin podle chuti

Potraviny jsou pak dále charakterizovány podle: ras (chuť), virya (účinná složka nebo síla), vipak (účinek po zažití) a prabhav (léčivý účinek). Protože chuť (rasa) hraje hlavní roli při správném trávení, je klasifikace potravin a skupin potravin vytvořena podle ní.

  • Šest chutí (rasa) potravin tvoří: sladká (madhura), kyselá (amla), slaná (lavana), ostrá (tikta), hořká (katu) a trpká (kasaya). Těchto šest chutí odpovídá také šesti fázím trávicího procesu. 
  • Každá chuť souvisí s příslušnými orgány. Sladká se štítnou žlázou a průduškami. Ostrá se vztahuje k žaludku a hlavě, hořká ke slinivce břišní, játrům a slezině, trpká k tlustému střevu, kyselá k plicím a slaná k ledvinám. 
  • Sladká podporuje život jako celek, dodává celkovou sílu (Charak). Nadměrné užívání přispívá k obezitě a dalším nemocem.  
  • Kyselá chuť povzbuzuje agni (trávicí síly), dodává energii, probouzí mysl. Nadměrné užívání však způsobuje pálení žáhy, zažívací potíže a zadržování vody. 
  • Slaná při umírněné konzumaci působí protikřečově, podporuje energii a pomáhá udržovat rovnováhu vody v těle. Při nadměrném užívání však sůl vyvolává naopak zadržování vody a zvyšuje krevní tlak. 
  • Ostrá chuť v umírněném množství zlepšuje trávení, čistí dutiny, napomáhá krevnímu oběhu a pomáhá při vylučování. Působí jako prostředek na ředění krve a přispívá k vitalitě organismu. Nadměrné užívání však může způsobit neplodnost a únavu.  
  • Hořká chuť stimuluje všechny ostatní chutě. Působí proti horečce, tonizují slinivku břišní a redukují tuk. Nadměrná konzumace může způsobit závratě. 

Z ájurvédy vychází, že neexistuje dobrá a špatná potravina, jen je nutné ke stravování přistupovat logicky. Proto učení nabádá zvolit vhodnou skupinu potravin, která dóšu vyváží. Pro optimální trávení se doporučuje uvolněná a klidná mysl a nejíst s přemírou negativních emocí.

Strava vyživující tělo i duši

Ahara (strava) a Anna (jídlo) jsou v ájurvédské medicíně považované nejen za zdroj energie a zdraví, ale také jako prostředek vedoucí ke spokojenému životu a duševní pohodě. Zdravá a plnohodnotná strava vyživuje mysl, tělo i duši.

Z ájurvédy vychází, že ačkoli trávicí enzymy každého člověka mohou být odlišné, základní principy stravování by měly být zachovány. Jídlo přijímané ve správném množství dodává sílu a pečuje o zdraví celého organismu.

Zdroje informací: Health, Healthline, BBC Good Food
 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč