Ájurvéda je nejstarší léčebný systém na světě, proto se k jeho přírodním metodám lidé často obracejí. Zvláštní důraz se klade na stravu, která v lidském těle ledacos ovlivňuje. Pokud se chystáte s ájurvédou začít, bude se vám do začátku hodit znát základní pravidla. Tady jsou!
Ájurvéda je 6 tisíc let starý systém péče o zdraví pocházející z Indie, který je spojením vědy, filozofie a duchovna. Nejde jen o medicínu založenou na přírodních zdrojích, ale také o způsob života. Základní myšlenkou je ta, že člověk je od svého okolí, které ho ovlivňuje, neoddělitelný.
Aby člověk žil zdravě, musí být v souladu se svým okolím a sestavit si jídelníček, který bude vyrovnávat dóšu. Energie, základ trvalého zdraví, tkví v rovnováze tří dóš: váta, pitta a kapha. Každý člověk má jinou dóšu, na jejímž základě by se měl stravovat.
Jak to funguje?
Nejprve byste si měli určit, jaká je vaše dóša. K tomu vám pomůže základní charakteristika jednotlivých dóš.
- Pitta (oheň + voda). Inteligentní, pracovitá a rozhodná. Tato dóša má obvykle střední tělesnou stavbu, mírnou povahu a může trpět zažívacími potížemi, srdečními chorobami nebo vysokým krevním tlakem.
- Váta (vzduch + prostor). Kreativní, energická a živá. Lidé s touto dóšou jsou obvykle štíhlí a mohou mít problémy s trávením, únavou nebo úzkostí.
- Kapha (země + voda). Přirozeně klidná a loajální. Lidé s dóšou kapha mají často robustnější postavu a mohou mít problémy s přibýváním na váze, astmatem, depresemi nebo cukrovkou.
Dóša každého určuje, které potraviny by měl jíst, aby podpořil vnitřní rovnováhu. U všech tří dóš by se mělo omezovat červené maso, bílý cukr a vysoce zpracované potraviny.
Pitta: Zaměřuje se na potraviny dodávající tělu energii a omezuje koření, ořechy a semena.
- Bílkoviny: drůbež v malém množství, vaječné bílky, tofu
- Mléčné výrobky: mléko, ghí, máslo
- Ovoce: sladké, plně zralé ovoce, jako jsou pomeranče, hrušky, ananas, banány, melouny a mango.
- Zelenina: sladká a hořká zelenina včetně zelí, květáku, celeru, okurky, cukety, listové zeleniny, sladkých brambor, mrkve, dýně a růžičkové kapusty
- Luštěniny: cizrna, čočka, fazole mungo, fazole lima, černé fazole, ledvinové fazole
- Obiloviny: ječmen, oves, rýže basmati, pšenice
- Ořechy a semínka: jen velmi malé množství dýňových semínek, lněných semínek, slunečnicových semínek, kokosu
- Bylinky a koření: jen velmi malé množství černého pepře, kmínu, skořice, koriandru, kopru, kurkumy
Váta: Upřednostňuje tepelně upravené potraviny a omezuje sušené ovoce, hořké byliny a syrovou zeleninu.
- Bílkoviny: malé množství drůbeže, mořských plodů, tofu
- Mléčné výrobky: mléko, máslo, jogurt, sýr, ghí
- Ovoce: plně zralé, sladké ovoce, jako jsou banány, borůvky, jahody, grapefruity, mango, broskve a švestky
- Zelenina: vařená zelenina, včetně červené řepy, sladkých brambor, cibule, ředkviček, tuřínu, mrkve a zelených fazolek.
- Luštěniny: cizrna, čočka, fazole mungo.
- Obiloviny: vařený oves, vařená rýže
- Ořechy a semena: všechny, včetně mandlí, vlašských ořechů, pistácií, chia semínek, lněných semínek a slunečnicových semínek
- Bylinky a koření: kardamom, zázvor, kmín, bazalka, hřebíček, oregano, tymián, černý pepř
Kapha: Omezuje těžké potraviny, jako jsou ořechy, semena a oleje, ve prospěch ovoce, zeleniny a luštěnin.
- Bílkoviny: drůbež v malém množství, mořské plody, vaječné bílky
- Mléčné výrobky: odstředěné mléko, kozí mléko, sójové mléko
- Ovoce: jablka, borůvky, hrušky, granátová jablka, třešně a sušené ovoce jako rozinky, fíky a sušené švestky
- Zelenina: chřest, listová zelenina, cibule, brambory, houby, ředkvičky
- Luštěniny: všechny a ve velkém množství, včetně černých fazolí, cizrny, čočky a fazolí
- Obiloviny: oves, žito, pohanka, ječmen, kukuřice, proso
- Ořechy a semena: jenvelmi malé množství dýňových semínek, slunečnicových semínek, lněných semínek
- Bylinky a koření: jakékoli, včetně kmínu, černého pepře, kurkumy, zázvoru, skořice, bazalky, oregana a tymián
Další náležitosti stravování podle ájurvédy
Podle ayurvédy by velikost porce měla být přizpůsobena každému jednotlivci podle jeho vlastních potřeb, tělesné konstituci (dóše) a agnibalu (síle trávení). Rovněž by se měla zohlednit kvalita a vlastnosti potravin – těžké, lehké a mastné. Množství jídla se tedy proměňuje na základě toho, jak dobře se potravina tráví.
Charakteristika potravin podle chuti
Potraviny jsou pak dále charakterizovány podle: ras (chuť), virya (účinná složka nebo síla), vipak (účinek po zažití) a prabhav (léčivý účinek). Protože chuť (rasa) hraje hlavní roli při správném trávení, je klasifikace potravin a skupin potravin vytvořena podle ní.
- Šest chutí (rasa) potravin tvoří: sladká (madhura), kyselá (amla), slaná (lavana), ostrá (tikta), hořká (katu) a trpká (kasaya). Těchto šest chutí odpovídá také šesti fázím trávicího procesu.
- Každá chuť souvisí s příslušnými orgány. Sladká se štítnou žlázou a průduškami. Ostrá se vztahuje k žaludku a hlavě, hořká ke slinivce břišní, játrům a slezině, trpká k tlustému střevu, kyselá k plicím a slaná k ledvinám.
- Sladká podporuje život jako celek, dodává celkovou sílu (Charak). Nadměrné užívání přispívá k obezitě a dalším nemocem.
- Kyselá chuť povzbuzuje agni (trávicí síly), dodává energii, probouzí mysl. Nadměrné užívání však způsobuje pálení žáhy, zažívací potíže a zadržování vody.
- Slaná při umírněné konzumaci působí protikřečově, podporuje energii a pomáhá udržovat rovnováhu vody v těle. Při nadměrném užívání však sůl vyvolává naopak zadržování vody a zvyšuje krevní tlak.
- Ostrá chuť v umírněném množství zlepšuje trávení, čistí dutiny, napomáhá krevnímu oběhu a pomáhá při vylučování. Působí jako prostředek na ředění krve a přispívá k vitalitě organismu. Nadměrné užívání však může způsobit neplodnost a únavu.
- Hořká chuť stimuluje všechny ostatní chutě. Působí proti horečce, tonizují slinivku břišní a redukují tuk. Nadměrná konzumace může způsobit závratě.
Z ájurvédy vychází, že neexistuje dobrá a špatná potravina, jen je nutné ke stravování přistupovat logicky. Proto učení nabádá zvolit vhodnou skupinu potravin, která dóšu vyváží. Pro optimální trávení se doporučuje uvolněná a klidná mysl a nejíst s přemírou negativních emocí.
Strava vyživující tělo i duši
Ahara (strava) a Anna (jídlo) jsou v ájurvédské medicíně považované nejen za zdroj energie a zdraví, ale také jako prostředek vedoucí ke spokojenému životu a duševní pohodě. Zdravá a plnohodnotná strava vyživuje mysl, tělo i duši.
Z ájurvédy vychází, že ačkoli trávicí enzymy každého člověka mohou být odlišné, základní principy stravování by měly být zachovány. Jídlo přijímané ve správném množství dodává sílu a pečuje o zdraví celého organismu.