0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Expresní vaječný likér, který zvládnete připravit do 20 minut

Domácí vaječňák
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Voňavý životabudič! Tento jednoduchý vaječný koňak za studena připravíte opravdu rychle. A v ničem si nezadá s klasickým vaječným likérem. Můžeme zaručit, že Vánoce budou i v tomto případě dokonale voňavé a krémové. Už víte jak si ho vychutnáte? Ve skleničce? V kávě? V krémovém dezertu? Teplý na zahrátí po lyžařském výletu?

 

Vaječný likér, nebo také vaječný koňak by se sice měl nechat pár dní rozležet, ale nikdo vám ruce neutrhne, když ho budete pít hned. Dny v chladu mu prospějí v chuti, ale ochutnávání zakázané není. 

Krásný dárek vlastní výroby  

Pokud ho chcete dát jako dárek, počítejte s tím, že vydrží až měsíc. Krásně vypadá v lahvích s obloučkovým uzávěrem s těsněním, na kterou můžete nalepit svou etiketu nebo na hrdlo přivázat přírodní provázek se jmenovkou.

  • Když přidáte do vaječného likéru semínka z lusku vanilky, bude mít intenzivní chuť, které se nebudete moct nabažit. 
  • V každém případě budete potřebovat slazené kondenzované mléko, mléko, smetanu nebo kokosové mléko.

Recept na náš expresní vaječný likér je u nás v redakci naprostou jedničkou. Sice si každý rok plánujeme, jak budeme mít na všechno čas, ale nakonec nás vždy zachrání tahle rychlovka.  

Kdybyste ale přece jen chtěli vyzkoušet pracnější varianty, nabízíme naši sbírku vaječných likérů. Připravit můžete například karamelový, kokosový nebo benátský.

Kde se vzal vaječný koňak?

Vaječný likér je nápoj, který buď milujete, nebo nenávidíte. Ať už k němu máte jakýkoliv vztah, o vánocích se mu pravděpodobně nevyhnete. Je tomu tak již po staletí a během své cesty kolem světa dostal mnoho podob.

  • Přesný původ vaječného koňaku není znám. Má kořeny v Anglii a první zmínky o něm jsou ze 13. století. Tehdy šlo o nápoj pro aristokraty a jako vánoční nápoj se uchytil v době kolonizování Ameriky.
  • Zatímco v Americe se do něj přidával bourbon, my Čechách jsme zvyklí na likér s přídavkem brandy nebo tuzemáku. V Itálii je vaječný likér součástí sladkého drinku zvaného Bombardino.

Zdroj: Time, Apetit

Související články

Autor: Martina Kojzarová

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč