0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelený čtvrtek na talíři

Zelený salát
ZDROJ: Heather Barnes/Unsplash
sdílet:

Svátky jara jsou krásnou příležitostí, jak si připomenout velikonoční tradice a vychutnat si jídla, která by nás obvykle nenapadla. Co si dát na Zelený čtvrtek?

Zelený čtvrtek získal svůj název zkomolením německých slov. Z původního Greinendonnerstag, tedy „lkavého čtvrtka“, se stal Grünner Donnerstag, náš tradiční Zelený čtvrtek. Křesťanská tradice ho pojímá jako pátý den Svatého týdne a připomíná si Ježíšovu poslední večeři se svými učedníky, jeho modlitbu v Getsemanské zahradě a následné zajetí. Zelený čtvrtek má být dnem milosrdenství a darů. V tento den také „odlétají zvony do Říma“ – umlkají a znovu se rozezní až na Bílou sobotu.

Ať už byl původní název jakýkoliv, tradice jíst v tento den zeleně se zachovala. Naši předci nejčastěji vařili ze zelí či kapusty, hrachu a zeleného listí, která už na jaře stihlo vyrašit. Připravovaly se různé polévky či kaše z jarních bylin, které slibovaly zdraví po celý rok.

Špenát, bylinky a další jarní lupení

Při zeleném vaření se nemusíme soustředit jen na obvyklý špenát. Vybírat můžeme z bohaté nabídky salátů a dalšího lupeníŘeřicha je jedna z prvních jarních bylinek, kterou si snadno vypěstujeme i doma na parapetu. Osvěží polévku i pomazánku. Na jaře se ke slovu hlásí také pažitka a medvědí česnek. Milovníci lokálních surovin se místo po špenátu v obchodě poohlédnou po kopřivách, které v tomto období bujně raší téměř kdekoliv.

Zelený čtvrtek v novém pojetí

Jestli milujete asijskou kuchyni a českou tradici chcete ctít jen tak napůl, uvařte si božské zelené kari s rybou nebo jinou variantu rychlého jídla z jednoho hrnce. Pokud se vám nechce pouštět do vaření, namixujte si hned k snídani zelené smoothie. O barvu i porci zdraví se postará čaj matcha, dužina kiwi a listy špenátu.

Důstojným zástupcem zeleného jídla na talíři bude také miska s avokádem, salátem a fazolkami edamame nebo třeba mexické guacamole. O kousek blíž k českým zemím pak bude jakýkoliv salát ze zeleného lupení s vařeným vejcem. Snadné, rychlé, výživné, a navíc přesně v duchu tradice. A protože na Zelený čtvrtek reagují svojí nabídkou i pivovary, můžete tohle všechno zapít zeleným pivem.

TIP:
Vyzkoušejte krásně zelené špenátové lívanečky
. Nechte rozmrazit 100 g špenátu. V míxéru promixujte se 150 ml mléka a 2 vejci. Přidejte 125 gramů hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku krupicového cukru, 25 g změklého másla a 1,5 lžíce Kikkoman přirozeně fermentované sójové omáčky. Smíchejte, vytvořte hladké těsto a nechte 10 minut odpočívat. Na lívanečníku či pánvi vytřené rostlinným olejem opékejte lívance. K podávání připravte dip smícháním 150 zakysané smetany, 1 lžíce nasekané pažitky a 0,5 lžíce Kikkoman přirozeně fermentované sójové omáčky.

Sladká tradice

K Zelenému čtvrtku patří nejen špenát a vše zelené, které nám má zaručit pevné zdraví po celý rok, ale také jednoduché sladkosti. V tento den se tradičně pekly jidáše. Nadýchané bochánky se pečou z kynutého těsta, které se stáčí do různých spirál. Jejich tvar má údajně symbolizovat provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše.

Upečené pečivo se jí jen tak nebo se může podávat pokapané medem či sypané mákem. Sladký med symbolizoval milou povahu, kterou propůjčil tomu, kdo sladké jidáše pojedl. Také měl chránit před štíry, hady a žihadly vos. Mák pak značí nové zrození – ze zrníčka vzklíčí nový život.

Oslavte jaro skvělým jídlem podle našich receptů.

Související články

Což takhle dát si špenát?
  • Tipy a triky

Což takhle dát si špenát?

Jak se nám špenát dostal na stůl?Listová zelenina je v české kuchyni velmi oblíbenou surovinou. Než se ovšem dostala do našich kuchyní i kuchařek, musela ujít dlouhou cestu. Špenát pochází z jihozápadní Asie a Persie. Zdejší obyvatelé...
Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát
  • Zajímavosti

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. Prozradíme vá, proč byste si měli vzít rukavice a jít kopřivě vstříc, i za cenu popálení. Tato bojovná bylina je lahodná a ještě má blahodárné zdravotní účinky. Jaké, kdy a kde kopřivy...
Inspirujte se recepty na tradiční velikonoční pochoutky
  • Tipy a triky

Inspirujte se recepty na tradiční velikonoční pochoutky

Pro někoho jsou Velikonoce znamením volna, pro jiného symbolem dodržování zvyků a pochutnávání si na dobrém jídle. Rozhodně jde ale o tradiční jarní vlaštovku, kterou nelze přehlédnout. Málokdo se ale doopravdy pídí po tom, odkud se vlastně...
5 tipů, jak ozdobit velikonočního beránka
  • Tipy a triky

5 tipů, jak ozdobit velikonočního beránka

1. Poleva  Pokud beránka nezdobíme jen elegantním popraškem moučkového cukru, často sáhneme právě po polevě. Pracuje se s ní snadno, vytvoří iluzi opravdové vlny, a navíc těsto ochrání před vysycháním. Poleva se dá připravit v mnoha...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit