0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční věnečky se sušeným ovocem

Velikonoční věnečky se sušeným ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční věnečky se sušeným ovocem

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné 2 nebo 4 věnečky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6173 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 832 g
Tuky 229 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rafinovaná kombinace ořechů a sušených hrušek zapletená v kynutém těstě okouzlí nejednoho koledníka. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
škrob 50 g
kukuřičný
skořice 1 ČL
mletá
perníkové koření 1 ČL
sůl 1 špetka
droždí sušené 1 ČL
máslo 80 g
vychlazené
mléko 140 ml
vejce 2 ks
velká, lehce prošlehaná
Na náplň
pomerančová šťáva 280 ml
čerstvá
sušené hrušky 150 g
na kostičky
rozinky 120 g
sultánky, propláchnuté
kandovaná pomerančová a citronová kůra 30 g
prodává např. Marks & Spencer
máslo 60 g
třtinový cukr 120 g
mouka pšeničná hladká 60 g
lískové oříšky 120 g
nasekané
pomerančová kůra 2 ČL
strouhaná
Na dokončení
mléko 60 ml
krupicový cukr 60 g
moučkový cukr
na poprášení

1 Do mísy prosejte mouku, škrob, koření, a špetku soli. Promíchejte se sušeným droždím a zapracujte nasekané máslo. Prošlehejte mléko s vejci. Pak vlijte do mísy k ostatním přísadám a vypracujte soudržné těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte 10 minut, až bude hladké. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Na náplň zvolna zahřejte těsně pod bod varu pomerančovou šťávu s hruškami, sultánkami a kandovanou citrusovou kůrou, aby směs změkla a nabobtnala. Nechte vychladnout. Pak přeceďte a odložte. Z másla, cukru a mouky připravte drobenku a přimíchejte do ní odložené ovoce a kandovanou citrusovou kůru, oříšky a čerstvou pomerančovou kůru.

3 Postup na 2 velké věnce: Vykynuté těsto stlačte pěstí. Rozdělte ho napolovic. Polovinu rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélník 22x30 cm. Rozprostřete na něj polovinu připravené náplně, přičemž okraje nechte volné. Od delší strany srolujte jako roládu. Pak ji opatrně válejte jedním směrem (např. k sobě – válení tam i zpátky by narušilo vrstvy náplně), abyste váleček trochu zúžili a prodloužili. Podélně ho rozřízněte napůl a položte obě půlky vedle sebe řezem nahoru. Zapleťte obě poloviny do spirály a tu stočte do kruhu, aby vznikl věnec. Opakujte s druhou půlkou přísad.

4 Postup na 4 menší věnečky: Postupujte jako u velkých věnců, jen rozválené obdélníky 22x30 cm překrojte napříč napolovic. Vzniknou 4 obdélníky o rozměrech 11x15 cm. Na každý z nich rozetřete čtvrtinu připravené náplně a pokračujte podle receptu na věnce, až vzniknou 4 menší věnečky.

5 Troubu předehřejte na 200 °C. Rozložte věnečky na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout, až zdvojnásobí objem. Potom je pečte 20–25 minut dozlatova.

6 Na dokončení zahřejte mléko s krupico- vým cukrem, až se cukr rozpustí. Potřete jím pečivo okamžitě po vyjmutí z trouby. Nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním ještě pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Před srolováním můžete volné okraje zlehka potřít vlažnou vodou, aby se lépe spojily.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit