Velikonoční věnečky se sušeným ovocem

Velikonoční věnečky se sušeným ovocem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Snadné 2 nebo 4 věnečky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5504 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 686 g
Tuky 229 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rafinovaná kombinace ořechů a sušených hrušek

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
škrob 50 g
skořice 1 ČL
perníkové koření 1 ČL
sůl 1 špetka
1 ČL
sušené droždí
máslo 80 g
vychlazené
mléko 140 ml
vejce 2 ks
velká, lehce prošlehaná
Na náplň
280 ml
čerstvá pomerančová šťáva
sušené hrušky 150 g
na kostičky
120 g
sultánky propláchnuté
30 g
míchaná kandovaná citrusová kůra
máslo 60 g
třtinový cukr 120 g
mouka pšeničná hladká 60 g
lískové oříšky 120 g
nasekané
sušená pomerančová kůra 2 ČL
strouhaná z biopomeranče
Na dokončení
mléko 60 ml
krupicový cukr 60 ml
moučkový cukr na poprášení

1 Do mísy prosejte mouku, škrob, koření, a špetku soli. Promíchejte se sušeným droždím a zapracujte nasekané máslo. Prošlehejte mléko s vejci. Pak vlijte do mísy k ostatním přísadám a vypracujte soudržné těsto. Vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte 10 minut, až bude hladké. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Na náplň zvolna zahřejte těsně pod bod varu pomerančovou šťávu s hruškami, sultánkami a kandovanou citrusovou kůrou, aby směs změkla a nabobtnala. Nechte vychladnout. Pak přeceďte a odložte. Z másla, cukru a mouky připravte drobenku a přimíchejte do ní odložené ovoce a kandovanou citrusovou kůru, oříšky a čerstvou pomerančovou kůru.

3 Postup na 2 velké věnce: Vykynuté těsto stlačte pěstí. Rozdělte ho napolovic. Polovinu rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélník 22x30 cm. Rozprostřete na něj polovinu připravené náplně, přičemž okraje nechte volné. Od delší strany srolujte jako roládu. Pak ji opatrně válejte jedním směrem (např. k sobě – válení tam i zpátky by narušilo vrstvy náplně), abyste váleček trochu zúžili a prodloužili. Podélně ho rozřízněte napůl a položte obě půlky vedle sebe řezem nahoru. Zapleťte obě poloviny do spirály a tu stočte do kruhu, aby vznikl věnec. Opakujte s druhou půlkou přísad.

4 Postup na 4 menší věnečky: Postupujte jako u velkých věnců, jen rozválené obdélníky 22x30 cm překrojte napříč napolovic. Vzniknou 4 obdélníky o rozměrech 11x15 cm. Na každý z nich rozetřete čtvrtinu připravené náplně a pokračujte podle receptu na věnce, až vzniknou 4 menší věnečky.

5 Troubu předehřejte na 200 °C. Rozložte věnečky na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout, až zdvojnásobí objem. Potom je pečte 20–25 minut dozlatova.

6 Na dokončení zahřejte mléko s krupico- vým cukrem, až se cukr rozpustí. Potřete jím pečivo okamžitě po vyjmutí z trouby. Nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním ještě pocukrujte.

NĚCO NAVÍC

Před srolováním můžete volné okraje zlehka potřít vlažnou vodou, aby se lépe spojily.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit