0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční cop s trojí náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Pro zkušené 1 cop

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7471 kcal
Bílkoviny 265 g
Sacharidy 688 g
Tuky 403 g
Vláknina 109 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Každému, co má rád: tvaroh, ořechy i mák.

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné, plnotučné
krupicový cukr 4 PL
droždí 1 kostka
42 g
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
mouka pšeničná hladká 600 g
sůl 1 špetka
máslo 160 g
rozpuštěné
žloutek 1 ks
na dokončení
mandle sekané
na dokončení
Na ořechovou náplň
mléko 150 ml
rum 2 PL
tuzemák
moučkový cukr 2 PL
vlašské ořechy 150 g
opražené, nahrubo mleté
žloutek 1 ks
piškoty
mleté, na zahuštění
Na makovou náplň
mléko 150 ml
rum 2 PL
tuzemák
moučkový cukr 50 g
skořice 1 špetka
mák mletý 100 g
mleté
piškoty
mleté, na zahuštění
Na tvarohovou náplň
v kostce
moučkový cukr 50 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 1 ks
pudinkový prášek 1 PL
vanilkový
rozinky 2 PL
propláchnuté

1 Vlažné mléko promíchejte ve větší míse s 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Na teplém místě nechte kvásek vzejít – asi za 5 minut se začnou tvořit bublinky a hladina stoupat. Přidejte vejce, zbylý cukr, mouku, špetku soli a částečně propracujte. Vmíchejte rozpuštěné máslo a vypracujte soudržné těsto. Propracovávejte ho vařečkou asi 5 minut, až bude hladké. Zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi 45 minut kynout.

2 Mezitím si připravte náplně. Na ořechovou svařte mléko, tuzemák a cukr. Přidejte ořechy, a až začne směs houstnout, vypněte, vmíchejte žloutek a zahustěte piškoty (stačí asi 3 lžíce).

3 Na makovou svařte mléko, tuzemák, cukr, skořici, mák a mandle. Až začne směs houstnout, vypněte a zahustěte piškoty.

4 Utřete přísady na tvarohovou náplň kromě rozinek – ty vmíchejte až nakonec.

5 Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly. Z každého vyválejte asi 40  cm váleček a ten roztlačte na dlouhý obdélník. Do středu každého z nich a po celé délce rozložte vždy jeden druh náplně. Dobře zabalte, aby vznikly tři tunely (těsto kolem, náplň uvnitř). Prameny zapleťte do copu a opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným žloutkem, posypte sekanými mandlemi a nechte 15 minut kynout.

6 Dejte do trouby a pečte 15 minut. Pak ztlumte na 160 °C a dopečte asi 30 minut.

NĚCO NAVÍC
Těsto i náplně lze připravit den předem. Před kynutím těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky. Před pečením rozbalte a nechte na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem – trvá to déle, asi 1 a 1/2 hodiny. Dál pokračujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...