Každému, co má rád: tvaroh, ořechy i mák.
Suroviny
Postup
Vlažné mléko promíchejte ve větší míse s 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Na teplém místě nechte kvásek vzejít – asi za 5 minut se začnou tvořit bublinky a hladina stoupat. Přidejte vejce, zbylý cukr, mouku, špetku soli a částečně propracujte. Vmíchejte rozpuštěné máslo a vypracujte soudržné těsto. Propracovávejte ho vařečkou asi 5 minut, až bude hladké. Zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi 45 minut kynout.
Mezitím si připravte náplně. Na ořechovou svařte mléko, tuzemák a cukr. Přidejte ořechy, a až začne směs houstnout, vypněte, vmíchejte žloutek a zahustěte piškoty (stačí asi 3 lžíce).
Na makovou svařte mléko, tuzemák, cukr, skořici, mák a mandle. Až začne směs houstnout, vypněte a zahustěte piškoty.
Utřete přísady na tvarohovou náplň kromě rozinek – ty vmíchejte až nakonec.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly. Z každého vyválejte asi 40 cm váleček a ten roztlačte na dlouhý obdélník. Do středu každého z nich a po celé délce rozložte vždy jeden druh náplně. Dobře zabalte, aby vznikly tři tunely (těsto kolem, náplň uvnitř). Prameny zapleťte do copu a opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným žloutkem, posypte sekanými mandlemi a nechte 15 minut kynout.
Dejte do trouby a pečte 15 minut. Pak ztlumte na 160 °C a dopečte asi 30 minut.
NĚCO NAVÍC
Těsto i náplně lze připravit den předem. Před kynutím těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky. Před pečením rozbalte a nechte na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem – trvá to déle, asi 1 a 1/2 hodiny. Dál pokračujte podle receptu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10 dokonalých receptů z kynutého těsta(10 receptů )
- Babky, věnce, šneci a rolky: Jak na zamotané kynuté dezerty s lahodnými náplněmi(16 receptů )
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů )