Velikonoční cop s trojí náplní

Velikonoční cop s trojí náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Do hodiny Pro zkušené 1 cop

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4340 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 444 g
Tuky 204 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Každému, co má rád: tvaroh, ořechy i mák.

Související recepty

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné, plnotučné
krupicový cukr 3 PL
droždí 1 bal
42 g
vejce 2 ks
velká, prošlehaná
mouka pšeničná hladká 600 g
sůl 1 špetka
máslo 160 g
rozpuštěné
žloutek 1 ks
na dokončení
sekané mandle na dokončení

1 Vlažné mléko promíchejte ve větší míse s 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Na teplém místě nechte kvásek vzejít – asi za 5 minut se začnou tvořit bublinky a hladina stoupat. Přidejte vejce, zbylý cukr, mouku, špetku soli a částečně propracujte. Vmíchejte rozpuštěné máslo a vypracujte soudržné těsto. Propracovávejte ho vařečkou asi 5 minut, až bude hladké. Zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi 45 minut kynout.

2 Mezitím si připravte náplně. Na ořechovou svařte mléko, tuzemák a cukr. Přidejte ořechy, a až začne směs houstnout, vypněte, vmíchejte žloutek a zahustěte piškoty (stačí asi 3 lžíce).

3 Na makovou svařte mléko, tuzemák, cukr, skořici, mák a mandle. Až začne směs houstnout, vypněte a zahustěte piškoty.

4 Utřete přísady na tvarohovou náplň kromě rozinek – ty vmíchejte až nakonec.

5 Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělte na 3 díly. Z každého vyválejte asi 40  cm váleček a ten roztlačte na dlouhý obdélník. Do středu každého z nich a po celé délce rozložte vždy jeden druh náplně. Dobře zabalte, aby vznikly tři tunely (těsto kolem, náplň uvnitř). Prameny zapleťte do copu a opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným žloutkem, posypte sekanými mandlemi a nechte 15 minut kynout.

6 Dejte do trouby a pečte 15 minut. Pak ztlumte na 160 °C a dopečte asi 30 minut.

NĚCO NAVÍC

Těsto i náplně lze připravit den předem. Před kynutím těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky. Před pečením rozbalte a nechte na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem – trvá to déle, asi 1 a 1/2 hodiny. Dál pokračujte podle receptu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/4

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit