Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Snadné Na cca 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3201 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 325 g
Tuky 174 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pocházejí z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl. Císař František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky. 

Související recepty

Madlenky

Vznikly v Lotrinsku, kde je upekla královská kom...

Shortbread

Původní recept se skládá z jednoho dí...

Melomakarona

Sladkosti melomakarona jsou nedílnou součástí trad...

Casoncelli

Máslem zjemněné a vínem vylepšené těsto na tradičn...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 210 g
kakao 20 g
holandského typu
moučkový cukr 70 g
mandle 40 g
mleté neloupané
máslo 140 g
citronová kůra 1 PL
strouhaná
skořice
na špikču nože
čokoládová poleva
(viz Něco navíc), na ozdobu
vlašské ořechy
na ozdobu
Na náplň
3 ks
žlouek
krupicový cukr 100 g
vanilka špetka
mletá
rum 1 PL
tuzemák
rybízový džem 20 g
+ na potření
lískové oříšky 50 g
opražené, mleté

1 Z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla, citronové kůry a skořice vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu uležet do druhého dne.

2 Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vyválejte plát silný jako na sušenky a z něj vykrajujte kolečka. Přenášejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut.

3 Nechte vychladnout. Mezitím připravte náplň. Žloutky, cukr a vanilku asi 10 minut třete. Pak přidejte rum, džem a oříšky. Pokud je náplň příliš hustá, nařeďte ji rumem, v opačném případě přidejte oříšky nebo mleté dětské piškoty či nepovedená kolečka.

4 Třetinu tvarů potřete džemem a druhou oříškovou nádivkou, opatrně spojte k sobě. Slepená kolečka potřete džemem, poslední třetinu koleček oříškovou nádivkou, slepte a nechte ztuhnout. Nakonec namáčejte vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobte půlkami ořechů a nechte zaschnout.

NĚCO NAVÍC

Na polevu rozehřejte v rendlíku 100g másla, přidejte 100g nasekané tmavé čokolády a pomalu zahřívejte a míchejte dohladka. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Martina Zajícová

Dobrý den, Veroniko,
naplněné dortíky skladujeme v lednici a to maximálně týden. Rozhodně volte vejce z ověřeného chovu, který je hlídán a testován (pro tento případ bohužel ideálně českého klecového). Můžete žloutky s cukrem šlehat nad vodní parou, i když samozřejmě ani to není zaručená ochrana. Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit