Jahody & pěna z bílé čokolády

Jahody & pěna z bílé čokolády

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2909 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 162 g
Tuky 232 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro každého Švéda jsou jahody symbolem léta, zejména ty lesní. Obligátní šlehačku vylepšila Katarina bílou čokoládou a osvěžila citronem.

Suroviny

jahody 0.5 kg
med 2 PL
tekutý
citronová kůra
z jednoho citronu, lze nahradit limetou
citronová štáva
z jednoho citronu, lze nahradit limetou
smetana 500 ml
bílá čokoláda 150 g
s vysokým obsahem kakaového másla, nalámaná na kousky
vejce 2 ks
máta 1 snítka
lze nahradit meduňkou

1V hrnci uveďte do varu vodu. Čokoládu nasypte do misky, která se dá položit přes hrnec, a pak ji za stálého míchání rozpusťte – voda by měla vřít jen mírně, k rozpuštění čokolády stačí horká pára. Do čokolády by se neměla dostat ani kapka vody, aby se sladká hmota nesrazila. (Tip: čokoládu můžete rozpustit i v mikrovlnce; při výkonu na 75 % to trvá dvě minuty. Po minutě promíchejte.) Tekutou čokoládu pak nechte trochu vychladnout.

2Smetanu ušlehejte do tuha. V jiné nádobě rozšlehejte vejce, vlijte k nim čokoládu a důkladně prošlehejte. Postupně do směsi vetřete šlehačku a pak pěnu rozdělte do sklenek. Nechte aspoň hodinu v chladničce.

3Před podáváním nakrájejte jahody na plátky a smíchejte s medem a citronovou šťávou i chemicky neošetřenou kůrou. Navršte do každé sklenky na čokoládovou pěnu a případně dozdobte bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

Anonym

Nepouzivejte bilou Milku (ona zustava furt tuha a nejde rozmichat). Konkurencni Orion bez problemu.

Anonym

Tento dezert připravuji při jakékoli příležitosti a slavím s ním VELKÉ úspěchy. Doporučuji všem, zkuste ho, nebudete litovat. Je velmi jednoduchý na přípravu. Naprostá lahoda.

Anonym

Je to bez chyby, a čokoládu můžete použít jakoukoliv. Rozpouští se na jazyku jako sen.

Anonym

uzasna a skvela rychlovka - ani ne za 5 minut bylo hotovo. pro prepadovou navstevu jako stvoreny ;o)

Anonym

Tato pěna je velmi jednoduchá a chuťově úžasná, doporučuji všem vyzkoušet!! Všichni přátelé se olizovali až za ušima!

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit