0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7 / 5. Počet hodnocení: 19
Do hodiny Snadné Na 6–8 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5744 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 468 g
Tuky 345 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Představte si košíček z křehkého těsta naplněný lehounkým, nadýchaným vanilkovým krémem a čerstvými jahodami… Nedělejte si chutě naprázdno – tady je recept! Pokud si chcete usnadnit práci, použijte košíčky kupované.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
+ na poprášení válu
máslo 110 g
studené
moučkový cukr 110 g
vejce 1 ks
tuk
na vymazání formiček
jahody 300 g
na plátky
moučkový cukr
máta
lístky nebo meduňka na ozdobu
Na krém
mléko 500 ml
plnotučné
vanilka špetka
mletá
žloutek 6 ks
krupicový cukr 100 g
jemný
škrob 4 PL
vrchovaté
máslo 50 g

1 Z mouky, másla a cukru vypracujte drobenku. Přidejte vejce a míchejte, dokud se směs nespojí v těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C a vložte do ní plech. Těsto rozdělte na šest až osm dílů (podle toho, jak máte velké košíčky) a vyválejte na pomoučněném válu. Pláty vložte do vymazaných formiček a pečlivě vymačkejte; přečnívající okraje odřízněte. Dno košíčků propíchejte vidličkou, překryjte je kolečky pečicího papíru a pro zatížení na něj vsypte trochu suchých fazolí. Formičky položte na rozpálený plech a čtvrt hodiny pečte. Odstraňte papír a pečte těsto ještě čtyři až pět minut, až je jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

3 Do mísy nalijte studenou vodu. Ve velkém silnostěnném hrnci svařte mléko s vanilkou; odstavte. Prošlehejte žloutky s cukrem a na závěr přidejte škrob. Za stálého míchání přilijte ke žloutkové směsi půl hrnku teplého mléka. Přesuňte do kastrolu s mlékem, přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí. Směs přeceďte přes síto do vhodné nádoby, tu postavte do mísy se studenou vodou a postupně zašlehejte máslo. Přetáhněte potravinářskou fólií a přitiskněte ji na krém, aby nevznikl škraloup.

4 Košíčky naplňte krémem (nejlépe to jde cukrářským sáčkem) a posázejte jahodami. Poprašte moučkovým cukrem a ozdobte zelenými lístky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit