Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodové košíčky s krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 23
Do hodiny Snadné Na 6–8 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5744 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 468 g
Tuky 345 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Představte si košíček z křehkého těsta naplněný lehounkým, nadýchaným vanilkovým krémem a čerstvými jahodami… Nedělejte si chutě naprázdno – tady je recept! Pokud si chcete usnadnit práci, použijte košíčky kupované.

Suroviny

+ na poprášení válu
máslo 110 g
studené
vejce 1 ks
tuk
na vymazání formiček
jahody 300 g
na plátky
máta
lístky nebo meduňka na ozdobu
Na krém
mléko 500 ml
plnotučné
vanilka špetka
mletá
jemný
škrob 4 PL
vrchovaté

Postup

1

Z mouky, másla a cukru vypracujte drobenku. Přidejte vejce a míchejte, dokud se směs nespojí v těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky.

2

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C a vložte do ní plech.

3

Těsto rozdělte na šest až osm dílů (podle toho, jak máte velké košíčky) a vyválejte na pomoučněném válu. Pláty vložte do vymazaných formiček a pečlivě vymačkejte; přečnívající okraje odřízněte.

4

Dno košíčků propíchejte vidličkou, překryjte je kolečky pečicího papíru a pro zatížení na něj vsypte trochu suchých fazolí. Formičky položte na rozpálený plech a čtvrt hodiny pečte. Odstraňte papír a pečte těsto ještě čtyři až pět minut, až je jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

5

Do mísy nalijte studenou vodu. Ve velkém silnostěnném hrnci svařte mléko s vanilkou; odstavte. Prošlehejte žloutky s cukrem a na závěr přidejte škrob. Za stálého míchání přilijte ke žloutkové směsi půl hrnku teplého mléka.

6

Přesuňte do kastrolu s mlékem, přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí. Směs přeceďte přes síto do vhodné nádoby, tu postavte do mísy se studenou vodou a postupně zašlehejte máslo. Přetáhněte potravinářskou fólií a přitiskněte ji na krém, aby nevznikl škraloup.

7

Košíčky naplňte krémem (nejlépe to jde cukrářským sáčkem) a posázejte jahodami. Poprašte moučkovým cukrem a ozdobte zelenými lístky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...