Představte si košíček z křehkého těsta naplněný lehounkým, nadýchaným vanilkovým krémem a čerstvými jahodami… Nedělejte si chutě naprázdno – tady je recept! Pokud si chcete usnadnit práci, použijte košíčky kupované.
Suroviny
Postup
Z mouky, másla a cukru vypracujte drobenku. Přidejte vejce a míchejte, dokud se směs nespojí v těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C a vložte do ní plech.
Těsto rozdělte na šest až osm dílů (podle toho, jak máte velké košíčky) a vyválejte na pomoučněném válu. Pláty vložte do vymazaných formiček a pečlivě vymačkejte; přečnívající okraje odřízněte.
Dno košíčků propíchejte vidličkou, překryjte je kolečky pečicího papíru a pro zatížení na něj vsypte trochu suchých fazolí. Formičky položte na rozpálený plech a čtvrt hodiny pečte. Odstraňte papír a pečte těsto ještě čtyři až pět minut, až je jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Do mísy nalijte studenou vodu. Ve velkém silnostěnném hrnci svařte mléko s vanilkou; odstavte. Prošlehejte žloutky s cukrem a na závěr přidejte škrob. Za stálého míchání přilijte ke žloutkové směsi půl hrnku teplého mléka.
Přesuňte do kastrolu s mlékem, přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí. Směs přeceďte přes síto do vhodné nádoby, tu postavte do mísy se studenou vodou a postupně zašlehejte máslo. Přetáhněte potravinářskou fólií a přitiskněte ji na krém, aby nevznikl škraloup.
Košíčky naplňte krémem (nejlépe to jde cukrářským sáčkem) a posázejte jahodami. Poprašte moučkovým cukrem a ozdobte zelenými lístky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jahodové retro dezerty, které nikdy nevyjdou z módy: Vyzkoušejte jahodovou bábovku nebo roládu(24 receptů )
- Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů )
- Jak si poradit s úrodou jahod aneb Nejlepší jahodové dorty a koláče nemusí zabrat moře času(24 receptů )