Sicilské rajčatové pesto s ricottou

Sicilské rajčatové pesto s ricottou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3442 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 99 g
Tuky 271 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušená rajčata, kapary, sardelky, černé lesklé olivy a ricotta – to je prostě slunná Sicílie.

Suroviny

ricotta 250 g
parmazán 50 g
lze nahradit sýrem Gran Moravia
petrželka 1 hrst
hladkolistá
olivový olej panenský
česnek 2 stroužky
na plátky
sardelky 2 ks
chilli paprička 1 špetka
sušená, drcená
kapary 2 ČL
olivy černé 1 hrst
např. řecké Fragata bez nálevu
sušená rajčata 8 ks
nakládaná

Postup

1

Na 4 lžících panenského olivového oleje opékejte minutu česnek, sardelové řezy a chilli.

2

Přidejte kapary, okapaná a nasekaná nakládaná sušená rajčata a míchejte další minutu.

3

Směs rozmixujte nebo utřete v hmoždíři s ricottou a parmazánem.

4

Vmíchejte nadrobno nasekané odpeckované olivy a petrželku. Je-li směs moc hustá, přidejte olivový olej.

NĚCO NAVÍC
Rajčata můžete nahradit 1–2 lžícemi dvakrát koncentrovaného italského rajského protlaku (doppio concentrato).

JAK POUŽÍT
Ze sicilského pesta můžete podle našeho receptu připravit pikantní těstoviny s chorizem. Chutnat vám bude i namazané na opečených plátcích ciabatty. Aromatické pesto můžete přidat do těstovin s konzervovaným tuňákem a fazolemi nebo podávat jako dip ke grilovaným jehněčím klobáskám.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Komentáře

Martina Kojzarová

Dobrý den,
vzhledem k obsahu ricotty bychom se delšímu skladování raději vyhnuli :-(. Možnou variantou by bylo udělat pesto bez ricotty a tu pak před použitím přimíchat, ale zatím jsme to takto netestovali. Ovšem v principu by to měla trvanlivost pesta lehce prodloužit. Nejlepší je ale stejně asi čerstvé ;-).

Mějte se moc krásně, redakce Apetitu

Apetit magazín

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit