Vychladlá polenta je podobně jako brambory schopna mnoha dalších proměn, což je také příčinou její široké obliby. Dá se různě krájet a vykrajovat, ať už nožem, nebo lžící. Tahle metamorfóza nám připomněla české škubánky; s ‚quattro formaggi‘ ovšem získají italský šmrnc!
Suroviny
Postup
Polentu uvařte podle návodu na obalu; poměry vody a mouky i čas vaření se totiž mohou u různých typů velmi lišit. (U instantní polenty to bývá jeden díl vody ke čtyřem dílům mouky a osmiminutová doba varu.) Po uvaření naneste polentu ve vyšší vrstvě na plech vymazaný olejem, povrch uhlaďte a nechte vychladnout. Pak lžící vykrajujte ,škubánky; jestli chcete, můžete je ještě osmahnout na pánvi. Budou pak výraznější, ale také o něco vydatnější.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů, vykrájenou polentu naklaďte do pekáčku nebo na zapékací pánev a posypte nastrouhanými a/nebo rozdrobenými sýry. Vložte do trouby a zhruba deset minut zapékejte, aby se sýr natavil.
Komentáře