0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polentové hranolky s olivami a s aïoli

Polentové hranolky s olivami a s aïoli
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polentové hranolky s olivami a s aïoli

3.5/5 Počet hodnocení: 11
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2191 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 180 g
Tuky 146 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neutrální polentě dávají olivy opravdu šmrnc. K nim si udělejte omáčku z majonézy a česneku.

Suroviny

vývar kuřecí 750 ml
máslo 50 g
+ na vymazání formy
polenta 170 g
instantní + cca 100 g na poprášení
olivy zelené 65 g
kalamata, odpeckované, přepůlené, lze nahradit černými řeckými olivami bez nálevu
rozmarýn 2 PL
lístky
sůl mořská
Na omáčku aïoli
majonéza 125 g
domácí nebo dobrá kupovaná
česnek 1 stroužek
drcený
citronová šťáva 1 ČL
sůl mořská

1 V misce dobře promíchejte všechny přísady na omáčku a uložte do chladničky. V hrnci přiveďte k varu vývar s máslem. Trochu ztlumte a za stálého míchání vsypte polentu. Vařte 2 minuty do zhoustnutí. Stáhněte ze zdroje tepla a vmíchejte olivy.

2 Rozetřete směs do dobře vymazané obdélníkové formy (27 × 16 cm) a nechte zcela vychladnout. Vyklopte, nakrájejte na špalíky a poprašte zbylou polentou.

3 Polentové hranolky rozložte spolu s rozmarýnem na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 ºC asi 25 m inut dokřupava. Podávejte s omáčkou aïoli.

Něco navíc: Jsou výborné samotné jako předkrm, ale hodí se i jako rafinovaná příloha ke grilovanému  steaku nebo kuřeti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč