Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7264 kcal
Bílkoviny 174 g
Cukr 642 g
Tuky 421 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žádná svatba na obzoru? Upečte tohle cukroví i při jiné příležitosti. Úspěch bude mít vždycky!

Související recepty

Suroviny

máslo 150 g
o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky
moučkový cukr 95 g
prosáté přes jemné sítko
mouka mandlová 30 g
sůl špetka
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 250 g
prosátá přes jemné sítko
Na pusinky
bílek 4 ks
krupicový cukr 250 g
Na rybízový základ
žloutek 4 ks
70 ml
rybízové pyré protřené přes síto
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
krupicový cukr 70 g
máslo 50 g
Na krém
máslo 100 g
změklé
200 g
rybízový základ o pokojové teplotě
moučkový cukr
podle chuti

1 NA MANDLOVÉ TĚSTO Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte, dokud nebude hladké a nadýchané. Potom přidejte cukr, mandlovou mouku, sůl a vanilková semínka. Nakonec zapracujte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Pak je zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 2 hodiny chladit v lednici.

2 NA PUSINKY Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Bílky s cukrem šlehejte nejdříve ručně nad vodní parou, a když se cukr v bílcích rozpustí a bílky začnou bělat a pěnit, došlehejte robotem na vyšší otáčky. Sníh by měl být hladký a lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky. Bude to trvat zhruba 8 minut. Sněhem naplňte sáček s řezaným nástavcem a stříkejte jím špičky sněhu na plech. Takto připravené pusinky sušte v troubě 2 hodiny a potom je nechte dokonale vychladnout.

3 NA RYBÍZOVÝ ZÁKLAD Všechny ingredience vložte do misky a nad vodní parou za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne. Nechte za občasného promíchání úplně vychladnout a ztuhnout.

4 Teplotu v troubě zvyšte na 180°C. Vychlazené mandlové těsto vyválejte na plát o síle asi 4mm a vykrajujte z něj kolečka o stejném průměru, jako mají pusinky. Pečte dozlatova, bude to trvat jen pár minut. Nechte dokonale vychladnout.

5 NA KRÉM Máslo šlehejte, dokud nezesvětlá, a pak do něj vmíchejte prošlehaný rybízový základ. Pozor, máslo i rybízový základ by měly mít stejnou teplotu! Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti, ještě jednou prošlehejte a vzniklý krém použijte ke slepování koleček a pusinek.

6 Na každé kolečko z mandlového těsta cukrářským sáčkem stříkněte trochu rybízového krému a nahoru posaďte pusinku. Nechte zatuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Markéta Jarkovská

Můžu poprosit o informaci, jak dlouho dopředu můžu toto cukroví připravit a uchovat jej v chladu, aniž by se pusinka na krému rozpustila. Děkuji.

Martina Zajícová

Dobrý den, Markéto,
všechny složky cukroví můžete připravit předem. Pusinky jsou hodně náchylné na vzdušnou vlhkost, takže je dobré je skladovat opravdu v suchu. Pokud si chcete být opravdu jistá, že se pusinky nerozpustí, sestavovali bychom cukroví třeba jen den předem. Opravdu hodně záleží na podmínkách skladování. Krém je spíše máslový právě proto, aby pusinky nerozpouštěl tak snadno. Ale pro pusinky je kámen úrazu spíše v té vzdušný vlhkosti, takže začnou snadno lepit, jakmile se ocitnou v chladu a vlhku.

Držíme palce, ať se pusinky povedou na výbornou, redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...

Obchod Apetit