Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní těsto na pizzu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Datum uveřejnění: 03.03.2009 09:52
4.4/5 Počet hodnocení: 903
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2410 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 325 g
Tuky 79 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si nejlepší pizzu podle našeho receptu sami doma – zjistíte, že příprava je překvapivě jednoduchá. Vše začína u dokonalého těsta. Aby byla domácí pizza opravdu k nakousnutí, stačí vám návod na základní těsto na pizzu. Zbytek už je jen na vaší fantazii. 

Suroviny

1/2 kostky
olivový olej panenský 5 PL
sůl 1 ČL

Postup

1

Rozmíchejte rozdrobené droždí s cukrem v troše vlažné vody. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. 

3

Těsto přemístěte na pomoučěný vál a důkladně ho prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se.

4

Vytvořte bochánek, poprašte ho moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo ob­jem.

5

Rozdělte těsto na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte, případně vytvarujte rukama na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

6

Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte dobrotami podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned vložte do řádně rozpálené trouby.

Pizza jako z pizzerie

Chcete-li dosáhnout autentické chuti, je třeba nějak se vypořádat s tím, že nemáte k dispozici tradiční zděnou pec. Tady jsou tipy a triky, které vedou k dokonalému výsledku.

  • PLECH Náš speciální trik spočívá v předehřívání čistého plechu spolu s troubou. Pizzu na něj opatrně přesuňte i s papírem až na poslední chvíli. Pro tyto účely ovšem existuje i pizza kámen, který navíc lépe akumuluje teplo. Dostanete ho ve specializovaných prodejnách. Můžete ale použít i jednoduchou dlaždici druhu cotto.
      
  • TROUBA Nejméně půl hodiny ji předehřívejte na 250 °C. Jen tak máte zaručeno, že pizza bude křupavá a zároveň uvnitř vláčná – přesně taková, jakou chcete.
     
  • RYCHLOST Jakmile vyválíte těsto, hned placku obložte a vložte do trouby, aby těsto nezačalo znovu kynout.
     
  • MOUKA Vyzkoušeli jsme různé druhy a nejtenčí a nejkřupavější těsto vzniklo z polohrubé. Výborně vyšlo i v méně rozpálené troubě. Speciální vysokolepková mouka na pizzu i běžná hladká měly sklon k nežádoucí nadýchanosti – výsledek ale i tak chutnal výborně. A když se budete řídit ostatními pravidly, která uvádíme, budete s pizzou určitě spokojeni.
     

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Komentáře

20.01.2023 17:09
Těsto strašně sypké, musela jsem přidat cca 300ml vody. Příště zvolím jiný recept
25.09.2021 17:45
Dobrý den chtěla by h se zeptat jak dlouho se má těsto nechat péct?
20.11.2020 19:02

Nejlepší těsto na pizzu, které jsem kdy jedla. Příprava je velice snadná, těsto vždy krásně vykyne a krásně se s ním pracuje. Jednoduše vynikající.

10.03.2016 12:46

Tak to je ten nejlepsi recept, ktery jsem kdy zkousel. Dle tohoto receptu (pouzivam vysoce bilkovinnou mouku) je pizza neskutecne dobra, s pizzami z obycejnych pizzerii, kde nemaji pec na drevo anebo pouzivaji nekvalitni ingredience, je nesrovnatelna. Ale jako vzdy ,zalezi na kvalite pouzitych surovin, obzvlaste tomatoveho zakladu a dobrych syru a rajcat .
Dekuji za recept ;-)

17.02.2016 13:02

no povedla se velmi ale cena té dlaždice mně trošku překvapila.dělala jsem na předem vyhřátém plechu

16.01.2016 14:54

Fantastické-100kč za pizzu z pizzerie?S tímhle těstem určitě už ne.Jako rajčatový základ na těsto jsem použil rajčatové pyré ve kterém jsem rozmíchal italské koření od Vitany a nemělo to chybu!Těsto jsem po rozválení přesunul na pečící papír,naložil na něj dobroty a takto přichystané přesunul na rozpálený plech.

25.01.2015 21:34

Kdy se má přidat sůl?

29.09.2015 15:11

Sůl přidejte spolu s moukou. Informaci jsme do receptu doplnili. Děkujeme za upozornění.

24.11.2014 14:26

Vyborne testo!!! Rozhodne doporucuji ;))

Apetit magazín

Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč