0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1562 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 176 g
Tuky 95 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kukuřičná polévka vás překvapí velmi příjemnou nasládlou chutí. Skvěle ji doplňují navinulé pečené papriky a čerstvý koriandr.

Suroviny

kukuřice 5 ks
celé klasy bez šustí a chmýří nebo 500 g kukuřičných zrn (viz Tipy & triky)
olivový olej panenský 4 PL
cibule 1 ks
větší, jemně nakrájená
česnek 2 stroužky
nasekané
kurkuma (mletá) 1 špetka
nemusí být
vývar zeleninový 600 ml
zakysaná smetana 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika červená 2 ks
celkem asi 340 g
vinný ocet červený 1 PL
koriandr čerstvý
několik lístků k podávání

1 Z klasů seřízněte zrna a středy vyhoďte. Rozpalte troubu na 180 °C. Celé papriky dejte na plech a pečte je asi 25 minut (podle velikosti), dokud nejsou měkké a slupka zčernalá. Mezitím v pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a osmahněte ji na středním ohni doměkka. Přidejte česnek a kukuřici a míchejte další 2 minuty, na závěr přisypte kurkumu. Přilijte vývar, přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte odkryté 20 minut, nebo dokud kukuřice nezměkne. Stáhněte z ohně a vmíchejte smetanu. Nechte 5 minut stát, osolte, opepřete a rozmixujte.

2 Upečené papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo zabalte do potravinářské fólie, po chvíli je vyjměte, oloupejte a zbavte semen. Dužinu nasekejte a promíchejte se zbývajícím olejem, octem, solí a pepřem. Polévku prohřejte a podávejte s kopečkem pečených paprik a koriandrem.

TIPY & TRIKY

  • Čerstvé kukuřice můžete předem chvíli povařit; doba grilování se tak zkrátí asi o polovinu.
     
  • Jak seříznout zrna z klasu? Postavte klas na špičku a nožem seřezávejte zrna odshora dolů.
     
  • Pokud nemáte čerstvou kukuřici, nahraďte ji mraženou. Můžete použít i předvařenou vakuovanou kukuřici, ta ale nemá tak pěkně žlutou barvu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Komentáře

Obchod Apetit