Inspirace z Mexika
Suroviny
máslo
25
g
cibule
1
ks
malá, nadrobno nakrájená
česnek
1
stroužek
drcený
řapíkatý celer
pokrájený
paprika zelená
1
ks
malá, bez jádřince, na kostičky
brambory
1
ks
pokrájená
mléko
600
ml
vývar zeleninový
300
ml
kukuřice
300
g
konzerva, slitá
podle chuti
sůl
pepř
pažitka
na ozdobu
Na česnekové krutony
chleba
2
plátky
bez kůrek, rozdrobené
česnek
2
stroužky
drcený
olivový olej
2
PL
sůl
Postup
1
V hrnci na 25 g másla opékejte asi pět minut malou cibuli, nadrobno, stroužek česneku, drcený, kousek řapíkatého celeru, pokrájený, malou zelenou papriku, bez jádřince a na kostičky, a jednu bramboru, pokrájenou.
2
Vmíchejte 600 ml mléka a 300 ml zeleninového vývaru, přiveďte k varu a nechte 15 minut mírně probublávat.
3
Přidejte 300g konzervu kukuřice, slité, povařte tři minuty, přidejte pár kapek tabasca, případně dochuťte solí a pepřem.
4
Podávejte ozdobené pažitkou, případně česnekovými krutony (v míse smíchejte 2 plátky chleba, bez kůrek a rozdrobené, se 2 stroužky česneku, drcenými, 2 lžícemi olivového oleje a solí; z hmoty tvarujte kuličky a nasucho je opékejte v nepřilnavé pánvi).