Krémová kukuřičná polévka s paprikami

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 984 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 49 g
Tuky 78 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kukuřičná polévka vás překvapí velmi příjemnou nasládlou chutí. Skvěle ji doplňují navinulé pečené papriky a čerstvý koriandr.

Suroviny

5
cukrová kukuřice bez šustí a chmýří, lze nahradit 500 g kukuřičných zrn
olivový olej extra panenský 4 PL
cibule 1 ks
větší, jemně nakrájená
česnek 2 stroužky
nasekaný
kurkuma (mletá) špetka
nemusí být
vývar zeleninový 500 ml
zakysaná smetana 150 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika červená 2 ks
celkem asi 340 g
vinný ocet červený 1 PL
koriandr
několik lístků k podávání

1 Z klasů seřízněte zrna a středy vyhoďte. Rozpalte troubu na 180 °C. Celé papriky dejte na plech a pečte je asi 25 minut (podle velikosti), dokud nejsou měkké a slupka zčernalá. Mezitím v pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a osmahněte ji na středním ohni doměkka. Přidejte kukuřici a míchejte další 2 minuty, na závěr přisypte kurkumu. Přilijte vývar, přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte odkryté 20 minut, nebo dokud kukuřice nezměkne. Stáhněte z ohně a vmíchejte smetanu. Nechte 5 minut stát, osolte, opepřete a rozmixujte.

2 Upečené papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo zabalte do potravinářské fólie, po chvíli je vyjměte, oloupejte a zbavte semen. Dužinu nasekejte a promíchejte se zbývajícím olejem, octem, solí a pepřem. Polévku prohřejte a podávejte s kopečkem pečených paprik a koriandrem.

TIPY & TRIKY
✷ Čerstvé kukuřice můžete předem chvíli povařit; doba grilování se tak zkrátí asi o polovinu.
✷ Jak seříznout zrna z klasu? Postavte klas na špičku a nožem seřezávejte zrna odshora dolů.
✷ Pokud nemáte čerstvou kukuřici, nahraďte ji mraženou. Můžete použít i předvařenou vakuovanou kukuřici, ta ale nemá tak pěkně žlutou barvu.

 

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit