Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémová kukuřičná polévka s paprikami

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

4.3/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1562 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 176 g
Tuky 95 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kukuřičná polévka vás překvapí velmi příjemnou nasládlou chutí. Skvěle ji doplňují navinulé pečené papriky a čerstvý koriandr.

Související recepty

Suroviny

celé klasy bez šustí a chmýří nebo 500 g kukuřičných zrn (viz Tipy & triky)
olivový olej panenský 4 PL
větší, jemně nakrájená
česnek 2 stroužky
nasekané
nemusí být
vývar zeleninový 600 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
celkem asi 340 g
vinný ocet červený 1 PL
koriandr čerstvý
několik lístků k podávání

Postup

1

Z klasů seřízněte zrna a středy vyhoďte. Rozpalte troubu na 180 °C.

2

Celé papriky dejte na plech a pečte je asi 25 minut (podle velikosti), dokud nejsou měkké a slupka zčernalá.

3

Mezitím v pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a osmahněte ji na středním ohni doměkka.

4

Přidejte česnek a kukuřici a míchejte další 2 minuty, na závěr přisypte kurkumu.

5

Přilijte vývar, přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte odkryté 20 minut, nebo dokud kukuřice nezměkne.

6

Stáhněte z ohně a vmíchejte smetanu. Nechte 5 minut stát, osolte, opepřete a rozmixujte.

7

Opečené papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo zabalte do potravinářské fólie, po chvíli je vyjměte, oloupejte a zbavte semen.

8

Dužinu nasekejte a promíchejte se zbývajícím olejem, octem, solí a pepřem.

9

Polévku prohřejte a podávejte s kopečkem pečených paprik a koriandrem.

TIPY & TRIKY

  • Čerstvé kukuřice můžete předem chvíli povařit; doba grilování se tak zkrátí asi o polovinu.
  • Jak seříznout zrna z klasu? Postavte klas na špičku a nožem seřezávejte zrna odshora dolů.
  • Pokud nemáte čerstvou kukuřici, nahraďte ji mraženou. Můžete použít i předvařenou vakuovanou kukuřici, ta ale nemá tak pěkně žlutou barvu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Komentáře

22.11.2021 20:59
Dobrý den, a kam patří ten česnek? Díky

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...