0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1562 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 176 g
Tuky 95 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kukuřičná polévka vás překvapí velmi příjemnou nasládlou chutí. Skvěle ji doplňují navinulé pečené papriky a čerstvý koriandr.

Suroviny

kukuřice 5 ks
celé klasy bez šustí a chmýří nebo 500 g kukuřičných zrn (viz Tipy & triky)
olivový olej panenský 4 PL
cibule 1 ks
větší, jemně nakrájená
česnek 2 stroužky
nasekané
kurkuma (mletá) 1 špetka
nemusí být
vývar zeleninový 600 ml
zakysaná smetana 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika červená 2 ks
celkem asi 340 g
vinný ocet červený 1 PL
koriandr čerstvý
několik lístků k podávání

Postup

1

Z klasů seřízněte zrna a středy vyhoďte. Rozpalte troubu na 180 °C.

2

Celé papriky dejte na plech a pečte je asi 25 minut (podle velikosti), dokud nejsou měkké a slupka zčernalá.

3

Mezitím v pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a osmahněte ji na středním ohni doměkka.

4

Přidejte česnek a kukuřici a míchejte další 2 minuty, na závěr přisypte kurkumu.

5

Přilijte vývar, přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte odkryté 20 minut, nebo dokud kukuřice nezměkne.

6

Stáhněte z ohně a vmíchejte smetanu. Nechte 5 minut stát, osolte, opepřete a rozmixujte.

7

Opečené papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo zabalte do potravinářské fólie, po chvíli je vyjměte, oloupejte a zbavte semen.

8

Dužinu nasekejte a promíchejte se zbývajícím olejem, octem, solí a pepřem.

9

Polévku prohřejte a podávejte s kopečkem pečených paprik a koriandrem.

TIPY & TRIKY

  • Čerstvé kukuřice můžete předem chvíli povařit; doba grilování se tak zkrátí asi o polovinu.
  • Jak seříznout zrna z klasu? Postavte klas na špičku a nožem seřezávejte zrna odshora dolů.
  • Pokud nemáte čerstvou kukuřici, nahraďte ji mraženou. Můžete použít i předvařenou vakuovanou kukuřici, ta ale nemá tak pěkně žlutou barvu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Komentáře

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč