0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

Krémová kukuřičná polévka s paprikami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1562 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 176 g
Tuky 95 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kukuřičná polévka vás překvapí velmi příjemnou nasládlou chutí. Skvěle ji doplňují navinulé pečené papriky a čerstvý koriandr.

Suroviny

kukuřice 5 ks
celé klasy bez šustí a chmýří nebo 500 g kukuřičných zrn (viz Tipy & triky)
olivový olej panenský 4 PL
cibule 1 ks
větší, jemně nakrájená
česnek 2 stroužky
nasekané
kurkuma (mletá) 1 špetka
nemusí být
vývar zeleninový 600 ml
zakysaná smetana 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika červená 2 ks
celkem asi 340 g
vinný ocet červený 1 PL
koriandr
několik lístků k podávání

1 Z klasů seřízněte zrna a středy vyhoďte. Rozpalte troubu na 180 °C. Celé papriky dejte na plech a pečte je asi 25 minut (podle velikosti), dokud nejsou měkké a slupka zčernalá. Mezitím v pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte cibuli a osmahněte ji na středním ohni doměkka. Přidejte česnek a kukuřici a míchejte další 2 minuty, na závěr přisypte kurkumu. Přilijte vývar, přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte odkryté 20 minut, nebo dokud kukuřice nezměkne. Stáhněte z ohně a vmíchejte smetanu. Nechte 5 minut stát, osolte, opepřete a rozmixujte.

2 Upečené papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo zabalte do potravinářské fólie, po chvíli je vyjměte, oloupejte a zbavte semen. Dužinu nasekejte a promíchejte se zbývajícím olejem, octem, solí a pepřem. Polévku prohřejte a podávejte s kopečkem pečených paprik a koriandrem.

TIPY & TRIKY

  • Čerstvé kukuřice můžete předem chvíli povařit; doba grilování se tak zkrátí asi o polovinu.
     
  • Jak seříznout zrna z klasu? Postavte klas na špičku a nožem seřezávejte zrna odshora dolů.
     
  • Pokud nemáte čerstvou kukuřici, nahraďte ji mraženou. Můžete použít i předvařenou vakuovanou kukuřici, ta ale nemá tak pěkně žlutou barvu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/9

Komentáře

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit