0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7 / 5. Počet hodnocení: 61
Více než hodinu Snadné chlebicek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3649 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 489 g
Tuky 145 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Variace na téma ovocný chlebíček je báječná i v tom, jak snadno se povede. Stavte na čaj!

Suroviny

máslo 100 g
změklé
máslo
na vymazání formy
krupicový cukr 140 g
přírodní
vejce 2 ks
velká
banány 3 ks
rozmačkané, 450g dužiny
vlašské ořechy 50 g
sekané
rozinky 50 g
podmáslí 150 ml
mouka pšeničná hladká 280 g
jedlá soda 1 PL
moučkový cukr 50 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Formu na chlebíček o rozměrech 20×13 cm důkladně vymastěte máslem a dno vyložte papírem na pečení.

2

V míse utřete máslo a cukr do pěny. Vetřete po jednom vejce, pak přimíchejte rozmačkané banány, ořechy, rozinky i podmáslí.

3

Na povrch prosijte mouku se sodou a pak je zatřete do směsi, ale zbytečně ji nepřešlehejte. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte.

4

Pečte asi hodinu a čtvrt; pak vpíchněte špejli do těsta. Drobečky, které na ní ulpí, by měly být mírně vlhké.

5

Vyjměte z trouby, po deseti minutách vyklop­te a nechte na mřížce vychladnout. Moučkový cukr promíchejte se dvěma lžícemi studené vody a lžičkou polevu nacákejte přes chlebíček.

Na plantáži
Ač se to nezdá, banánovník (Musa) je bylina, tedy kytka, ne strom. Z výhonku každý rok vyroste až čtyřmetrový vějíř listů. Zatímco dřevnatý úponek visí dolů, svazky plodů na něm zase míří vzhůru. A už se u země chystají další výhonky (staré slouží jako přirozené hnojivo) a nový banánovník o kousek dál; plantáž se tedy ‚stěhuje‘…

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Anonym

Místo oříšků jsem dala nasekané mandle a protože jsem neměla podmáslí,dala jsem zákys a dopadlo to taky výborně))

Anonym

Nedávám do těsta ani ořechy, ani rozinky ani nic a je to výborné i tak. Stal se naším oblíbeným moučníkem!

Anonym

Vlašské ořechy jsem nahradila slunečnicovýma semínkama, taky výborný! Poleva není zapotřebí, buchétka je to vymazlená i bez ozdůbek! Dík za recept..

Markéta Kutnohorská

Také chválím, moc dobrý. Měl úspěch.

Anonym

Jelikož u nás nejsou rozinky v oblibě, tak místo nich používáme čokoládu a ta v kombinaci s ořechy a banány je úžasná.

Anonym

Ahoj, taky dávám nalámanou čokoládu co zbyde z vánočních nebo velikonočních figurek. Místo bíle mouky dávám celozrnnou napůl se špaldovou moukou. Je to mňamka.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit