Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Hnědé banány nevyhazujte! Máme pro vás 5 tipů, jak je snadno a chutně zpracovat

Zralé banány
ZDROJ: Elena Koycheva/Unsplash
sdílet:

Začínají banány flekatět a hnědnout tak, že už na ně nemáte chuť? Přichází jejich příležitost blýsknout se ve sladkých receptech! Pokud na vás doma pár takových kousků hledí, dejte jim příležitost zazářit!

Přezrálé banány obsahují celou řadu cenných látek pro naše zdraví. Díky vysokému obsahu draslíku patří přezrálé banány k potravinám, které podporují krevní oběh. Jsou sladší, protože obsahují více cukru než běžné banány, zhruba 13 %, i více antioxidačních látek. 

Banánová bábovka se zakysanou smetanou

Tato bábovka vás nadchne nejen svou chutí, ale i bleskurychlou přípravou. Do 20 minut je dokonale vláčná bábovka v troubě a váš domov zaplaví vůně banánů a skořice.

  • Banánová bábovka navíc rozhodně není suchá a díky své skvělé chuti velmi rychle mizí. Je lehká a příjemně vláčná.
  • Přidat do ní můžete třeba oříšky nebo rozinky.

Banánová bábovka s karamelovou polevou

Banánová bábovka s karamelovou polevou

Více

Rychlé ranní smoothie s náloží energie

Díky přezrálým banánům nemusíte ranní smoothie vůbec doslazovat. Ranní drink navíc připravíte z jakékoli své oblíbené kombinace ovoce. K banánům tak přidejte třeba čerstvé nebo mražené lesní ovoce.

  • Banánové smoothie je ideální snídaně, pokud zrovna nemáte času nazbyt. Hotové je raz dva a dodá vám energii na několik hodin.

Banánové smoothie

Banánové smoothie

Více

Banana Bread: Sladký chlebíček na snídani, svačinu i ke kávě

Přezrálé banány, které k jídlu už příliš nelákají, inspirovaly ve 30. letech americké hospodyňky k přípravě sladkého banánového těsta. Z něj se pak postupem času vytvořil recept na banánový chlebíček, jak jej známe dnes.

  • Peče se po celém světě a jeho chuti sluší i přidání vlašských ořechů a rozinek. My pro vás máme recept na banánový chlebíček s podmáslím.

Banánový chlebíček s podmáslím

Banánový chlebíček s podmáslím

Více

Zmrzlina s opravdovou chutí banánů

Zapomeňte na umělou banánovou chuť. Citronová šťáva zabrání rychlému hnědnutí banánové dužiny a zmrzlině dodá výbornou svěží chuť. Smíchejte ingredience uvedené v receptu a směs nalijte třeba do efektních nanukových tvořítek.

Banánová zmrzlina

Banánová zmrzlina

Více

Šup s banány do mrazničky!

Bábovku nebo chlebíček už jste upekli a stále doma zbývá pár přezrálých banánů? Zkuste je zamrazit a použijte je někdy příště, až vám budou doma zrovna chybět. Jak na to?

  • Banány oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Nakrájené banány vložte do sáčku a vložte do mrazáku.
  • Takto zamrazené banány můžete použít do smoothie nebo k přípravě zmrzliny. Když je necháte v pokojové teplotě rozmrazit, budou se vám opět hodit k přípravě chlebíčku, bábovky nebo muffinů. 
  • Nakrájené banány můžete také nejdřív obalit v hořké čokoládě a až potom zamrazit. Získáte dokonalou chuťovku, dezert i zmrlinovou jednohubku v jednom. Navíc ji můžete vytáhnout z mrazničky kdykoli a rovnou jíst, v jakémkoli množství.

Související články

Vařte se zelenými banány plantains
  • Tipy a triky

Vařte se zelenými banány plantains

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak skladovat banány
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány

Víte, jak urychlit zrání anebo naopak zpomalit zrání banánů?  ...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit