0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mandlovo-oříškový dort s marcipánem

marcipanovy dort
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Mandlovo-oříškový dort s marcipánem

4.7/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12943 kcal
Bílkoviny 250 g
Sacharidy 763 g
Tuky 941 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slušivě oděný dort

Suroviny

máslo 370 g
změklé
máslo
na vymazání formy
krupicový cukr 300 g
nejlépe hnědý
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná ze dvou pomerančů
mandle 370 g
mleté
skořice špetka
mletá
vejce 5 ks
velké
lískové oříšky 200 g
mleté
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
likér 8 PL
oříškový likér
Na polevu
bílá čokoláda 300 g
máslo 50 g
Na ozdobu
marcipánová hmota 300 g
moučkový cukr
marcipánové ozdoby (nabízí třeba Dr. Oetker nebo firma Kovandovi)

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr a pomerančovou kůru, přidejte mandle a skořici.

2

Po jednom do hmoty zašlehejte vejce, vetřete oříšky, mouku prosátou s práškem do pečiva a likér.

3

Těsto vlijte do formy a pečte hodinu, pak překryjte alobalem a pečte dalších padesát minut; poté otestujte špejlí, jestli se hmota nelepí.

4

Nechte deset minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a počkejte, dokud základ koláče úplně nevychladne.

5

Bílou čokoládu a máslo rozpusťte na vodní lázni a promíchejte dohladka. Polevou pak potřete koláč.

6

Na ploše lehce poprášené práškovým cukrem rozválejte plát marcipánu tak, aby pokryl celý koláč. Přeneste na korpus, nejlépe pomocí válečku, přitiskněte, uhlaďte a odřízněte přečnívající části. Pak už jen ozdobte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

Tento dort jsem riskla udělat na oslavu babiččiných 80.narozenin. Bála jsem se jaký bude, když je bez krému, ale obavy byly zbytečné. Jelikož je potažený bílou čokoládou a ještě navrch marcipánem (já namíchala fialkovou barvičku) tak je nakonec akorát slaďoučký. Jediné mínus je to, že je to dost drahá záležitost - zvláště pokud nemáte doma jen tak oříškový likér a musíte ho zakoupit kvůli osmi lžícím. Ten mimojiné nebyl, pro mne, lehké najít. Zbytek využijete na zmrzlinové poháry či jen tak po večerech jako mlsku. Navíc jsou drahé oříšky, mandle a tak trochu třinový "hnědý" přírodní cukr, který jsem do toho nakoupila. Takže doporučuji!!! Ta práce za to stojí a hlavně to opravdu ocení každý!!!

Anonym

Ještě takový detajl....těch porcí z toho uděláte opravdu více, jelikož i malý kousek je dostačující. Výsledek očekávejte těžké těsto v podobě bábovky. Ale jako vonííííí (ty pomeranče uděljí hodně).

Anonym

Chtěla jem ho také zkusit,ale když jsem si spočítala,že jen za suroviny dám min. 500,-kč,tak mně přešla chuť.(....jdu dělat koláč)

Anonym

Recept se nachází v č.9/04, str.31

Barbora Šimůnková

Jedním slovem.. VYNIKAJÍCÍ

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč