0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémová polévka z arašídového másla

Krémová polévka z arašídového másla

2.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4610 kcal
Bílkoviny 323 g
Sacharidy 169 g
Tuky 281 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro arašídové máslo není nic nemožné: báječné je i horké! Krémové polévce dodá tak vyváženou chuť a jemnost, že se k takto obohacené verzi budete znovu a znovu vracet.

Suroviny

arašídové máslo 400 g
řapíkatý celer 3 ks
najemno
cibule 1 ks
velká, najemno
mouka pšeničná hladká 50 g
vývar kuřecí 1.25 l
smetana 120 ml
na vaření - 12%
koření 0.5 ČL
kořenící bylinková sůl např. Podravka
sůl 1 ČL
pepř bílý 0.5 ČL
mletý
citronová štáva
několik kapek dle chuti
arašídy hrst
nasekané nahrubo
slanina 4 plátky
prorostlá slanina, osmažená, lze vynechat

Postup

1

Ve velkém kastrolu se silným dnem rozpusťte na mírném ohni 50 g arašídového másla. Přidejte cibuli a celer. Přikryjte pokličkou a za občasného promíchání duste 5–7 minut, dokud zelenina nezesklovatí.

2

Přidejte mouku (tak jako do jíšky), zamíchejte a pomalu, za stálého míchání přilévejte kuřecí vývar, až vznikne hladká hustá směs. Uveďte ji do varu, pak snižte teplotu a dvacet minut vařte.

3

Nechte polévku trochu vychladnout. Pak ji vlijte do mixéru a dohladka rozmixujte.

4

Do kastrolu, v němž jste připravovali zeleninový základ, dejte 350 g arašídového másla a za stálého míchání k němu přilijte rozmixovanou směs. Míchejte, aby vše bylo krásně hladké a krémové (výborně to jde metličkou).

5

Vmíchejte smetanu, kořenicí i obyčejnou sůl, pepř a citronovou šťávu. Polévku ještě trochu prohřejte, ale už nevařte.

6

Podávejte ozdobené arašídy a/nebo osmaženou slaninou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit