Krémová polévka z arašídového másla

Krémová polévka z arašídového másla

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (1)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4610 kcal
Bílkoviny 323 g
Sacharidy 169 g
Tuky 281 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro arašídové máslo není nic nemožné: báječné je i horké! Krémové polévce dodá tak vyváženou chuť a jemnost, že se k takto obohacené verzi budete znovu a znovu vracet.

Suroviny

arašídové máslo 400 g
řapíkatý celer 3 ks
najemno
cibule 1 ks
velká, najemno
mouka pšeničná hladká 50 g
vývar kuřecí 1.25 l
smetana 120 ml
na vaření - 12%
koření 0.5 ČL
kořenící bylinková sůl např. Podravka
sůl 1 ČL
pepř bílý 0.5 ČL
mletý
citronová štáva
několik kapek dle chuti
arašídy hrst
nasekané nahrubo
slanina 4 plátky
prorostlá slanina, osmažená, lze vynechat

1Ve velkém kastrolu se silným dnem rozpusťte na mírném ohni 50 g arašídového másla. Přidejte cibuli a celer. Přikryjte pokličkou a za občasného promíchání duste 5–7 minut, dokud zelenina nezesklovatí.

2Přidejte mouku (tak jako do jíšky), zamíchejte a pomalu, za stálého míchání přilévejte kuřecí vývar, až vznikne hladká hustá směs. Uveďte ji do varu, pak snižte teplotu a dvacet minut vařte.

3Nechte polévku trochu vychladnout. Pak ji vlijte do mixéru a dohladka rozmixujte.

4Do kastrolu, v němž jste připravovali zeleninový základ, dejte 350 g arašídového másla a za stálého míchání k němu přilijte rozmixovanou směs. Míchejte, aby vše bylo krásně hladké a krémové (výborně to jde metličkou).

5Vmíchejte smetanu, kořenicí i obyčejnou sůl, pepř a citronovou šťávu. Polévku ještě trochu prohřejte, ale už nevařte.

6Podávejte ozdobené arašídy a/nebo osmaženou slaninou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit