0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč se sušenými švestkami a mandlemi

Koláč se sušenými švestkami a mandlemi
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:

Koláč se sušenými švestkami a mandlemi

4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5322 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 538 g
Tuky 272 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké těsto bleskurychle zvládne váš robot, a ani jeho ruční příprava není složitá. Šťavnatá a vláčná náplň vás nepochybně nadchne: má lahodnou, mimořádně plnou chuť.

Suroviny

máslo 80 g
změklé
moučkový cukr 50 g
+ trochu na poprášení
vejce 1 ks
středně velké
vejce 1 ks
na potření
mouka pšeničná hladká 170 g
Na náplň
máslo 100 g
vejce 4 ks
středně velká
krupicový cukr 170 g
přírodní
švestky 20 ks
vypeckované a usušené
mandle plátky 100 g
K podávání
zakysaná smetana
lze nahradit šlehačkou

1 Přísady na těsto zpracujte buď v robotu (v tom případě přidejte dvě lžičky vody), nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladit.

2 Vyjměte těsto a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše nebo mezi dvěma moukou poprášenými fóliemi vyválejte. Vyložte jím dno a stěny koláčové formy o průměru 23 cm. Pečlivě těsto vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste ho neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Dno vyložte kolečkem pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a pak vložte celou formu do mrazáku. Těsto nechte zmrznout na kámen; podle výkonnosti mrazničky to trvá půl hodiny až hodinu.

3 Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Vložte do ní formu s korpusem a asi čtvrt hodiny pečte. Sejměte papír s fazolemi, potřete korpus rozšlehaným vajíčkem a pečte ještě pět až sedm minut, dokud jemně nezezlátne.

4 Připravte náplň: Rozehřejte v kastrůlku máslo a nechte trochu zchladnout. V míse utřete vejce s cukrem, vlijte máslo a zapracujte. Korpus posypejte polovinou mandlových lupínků, poklaďte švestkami a rovnoměrně přelijte vejci s cukrem.

5 Posypte koláč zbytkem mandlových lupínků a pečte dvacet až třicet minut, dokud náplň nezpevní. Vyjměte koláč z trouby, poprašte ho trochou moučkového cukru a podávejte nakrájený na řezy, s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Chutná skvěle i vlažný nebo chlazený.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč