Vynikající a elegantní jídlo! Přidejte česnek; jehněčí si bez něj neumíem představit. Doporučujeme opékané brambory.
Suroviny
olivový olej
2
PL
jehněčí kýta
4
plátků
asi 140 g každý, možno naložit den dopředu do oleje s oreganem a pepřem
cibule červená
1
ks
velká, oloupaná, nakrájená na osminky
2
ČL
oregáno sušené
víno bílé
150
ml
suché
rajčata cherry
400
g
olivy černé
100
g
sůl
pepř
petrželka
hrst
hladkolistá, nasekaná
1. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Olej rozpalte na sporáku ve velkém pekáči a zprudka na něm z obou stran opečte maso.
2. Do pekáče vložte cibuli a vše poprašte oreganem, pepřem a solí. Podlijte vínem a přidejte rajčátka. Posypte olivami a vložte asi na čtvrt hodiny do trouby. Ozdobte petrželkou a podávejte s vařenými bramborami.
Kuřecí varianta
V pekáčku osmahněte dohněda kuřecí prsíčka, pak ztlumte oheň a pečte z každé strany dvě až tři minuty. Místo oregana posypte tymiánem, přidejte ostatní přísady a pokračujte jako s jehněčím.
Kouzelná přísada:
Jehněčí plátky z kýty bývají k dostání v Řeznictví u Arbesa za 229 Kč/kg.
2. Do pekáče vložte cibuli a vše poprašte oreganem, pepřem a solí. Podlijte vínem a přidejte rajčátka. Posypte olivami a vložte asi na čtvrt hodiny do trouby. Ozdobte petrželkou a podávejte s vařenými bramborami.
Kuřecí varianta
V pekáčku osmahněte dohněda kuřecí prsíčka, pak ztlumte oheň a pečte z každé strany dvě až tři minuty. Místo oregana posypte tymiánem, přidejte ostatní přísady a pokračujte jako s jehněčím.
Kouzelná přísada:
Jehněčí plátky z kýty bývají k dostání v Řeznictví u Arbesa za 229 Kč/kg.
Komentáře
Anonym
13.09.2007 20:15
Apetit 1/07
Michaela Pavlíčková
08.04.2010 12:41
15 minut?