0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená jehněčí kýta se špenátem a nádivkou

Pečená jehněčí kýta se špenátem a nádivkou

3.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4497 kcal
Bílkoviny 296 g
Sacharidy 270 g
Tuky 236 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostní pečeně ideální na velikonoční stůl.

Suroviny

jehněčí kýta 1,2 kg
s kostí
olivový olej 40 ml
sůl
pepř
tymián 1 snítka
lístky
česnek 10 stroužků
mrkev 100 g
celer 100 g
rajče 50 g
na větší kostky
mouka pšeničná hladká 20 g
vývar hovězí 400 ml
Na nádivku
toustový chléb 300 g
na kostky
mléko 100 ml
vejce
oddělené žloutky a bílky
bylinky 50 g
nasekané - petrželka, pažitka, kerblík, tymián
sůl a pepř
rostlinný olej
na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
Na špenát
špenát 550 g
čerstvý
slunečnicový olej 2 PL
česnek 8 stroužků
na plátky
cibule 60 g
nadrobno
smetana ke šlehání 100 ml
sůl mořská
pepř
bílý
máslo 1 PL
mouka 1 PL
jíšku

Postup

1

Jehněčí kýtu vykostěte (kost uschovejte), osolte a opepřete. Tymián, čtyři prolisované stroužky česneku a olej promíchejte v misce a směsí potřete kýtu. Maso svažte provázkem, dejte do pekáčku a nechte přes noc odležet.

ochucení masa

2

Druhý den do pekáčku přidejte kost, zbývající neoloupané stroužky česneku, mrkev, celer a rajčata. Podlijte vodou do výše 1 cm a pečte v troubě nejprve 25 minut při 165 °C, pak přikryjte a dopékejte pozvolna při 120 °C doměkka asi hodinu a půl.

příprava masa před pečením

3

Maso vyjměte a výpek zahřívejte, až vystoupí tuk (pokud byla kýta tučnější, část tuku slijte). Poprašte moukou, minutu míchejte a pak zalijte vývarem. Prošlehejte, povařte 20 minut, přeceďte a dochuťte solí a pepřem.

pečení masa

4

Chléb na nádivku nechte zezlátnout v troubě. V misce ho smíchejte s bylinkami, máslem, žloutky, solí a pepřem. Nádivka by měla být vláčná a vlhká – pokud se drobí, přilévejte postupně mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka vmíchejte do směsi. Pekáček vytřete olejem, vysypte strouhankou a naplňte nádivkou. Pečte v troubě při 170 °C asi 20 minut dozlatova.

příprava omáčky

5

Špenát pořádně operte a důkladně osušte. Z másla a mouky připravte jíšku. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a po chvíli špenát. Poduste ho, zalijte smetanou, přidejte jíšku a pět minut povařte. Osolte a opepřete. Podávejte s plátky kýty a nádivkou.

příprava špenátu

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/4

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč