Slavnostní pečeně ideální na velikonoční stůl.
Suroviny
Postup
Jehněčí kýtu vykostěte (kost uschovejte), osolte a opepřete. Tymián, čtyři prolisované stroužky česneku a olej promíchejte v misce a směsí potřete kýtu. Maso svažte provázkem, dejte do pekáčku a nechte přes noc odležet.
Druhý den do pekáčku přidejte kost, zbývající neoloupané stroužky česneku, mrkev, celer a rajčata. Podlijte vodou do výše 1 cm a pečte v troubě nejprve 25 minut při 165 °C, pak přikryjte a dopékejte pozvolna při 120 °C doměkka asi hodinu a půl.
Maso vyjměte a výpek zahřívejte, až vystoupí tuk (pokud byla kýta tučnější, část tuku slijte). Poprašte moukou, minutu míchejte a pak zalijte vývarem. Prošlehejte, povařte 20 minut, přeceďte a dochuťte solí a pepřem.
Chléb na nádivku nechte zezlátnout v troubě. V misce ho smíchejte s bylinkami, máslem, žloutky, solí a pepřem. Nádivka by měla být vláčná a vlhká – pokud se drobí, přilévejte postupně mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka vmíchejte do směsi. Pekáček vytřete olejem, vysypte strouhankou a naplňte nádivkou. Pečte v troubě při 170 °C asi 20 minut dozlatova.
Špenát pořádně operte a důkladně osušte. Z másla a mouky připravte jíšku. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a po chvíli špenát. Poduste ho, zalijte smetanou, přidejte jíšku a pět minut povařte. Osolte a opepřete. Podávejte s plátky kýty a nádivkou.