Pečená jehněčí kýta se špenátem a nádivkou

Pečená jehněčí kýta se špenátem a nádivkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5179 kcal
Bílkoviny 323 g
Sacharidy 253 g
Tuky 306 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostní pečeně ideální na velikonoční stůl.

Suroviny

Na nádivku
toustový chléb 300 g
na kostky
mléko 100 ml
nemusíte spotřebovat
vejce 3 ks
oddělené žloutky a bílky
máslo 50 g
rozpuštěné
bylinky 50 g
nasekané - petrželka, kerblík, tymián
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
Na špenát
špenát 550 g
čerstvý
slunečnicový olej 2 PL
česnek 8 stroužků
na plátky
cibule 60 g
nadrobno
smetana ke šlehání 100 ml
sůl mořská
pepř
bílý
máslo 1 PL
mouka 1 PL
jíšku
Na maso
jehněčí kýta 1.2 kg
s kostí
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 40 ml
česnek 10 stroužků
mrkev 100 g
na větší kostky
Dále na maso
celer 100 g
na větší kostky
rajčata 50 g
na větší kostky
mouka pšeničná hladká 20 g
vývar 400 ml



1
Jehněčí kýtu vykostěte (kost uschovejte), osolte a opepřete. Tymián, čtyři prolisované stroužky česneku a olej promíchejte v misce a směsí potřete kýtu. Maso svažte provázkem, dejte do pekáčku a nechte přes noc odležet.



2 Druhý den do pekáčku přidejte kost, zbývající neoloupané stroužky česneku, mrkev, celer a rajčata. Podlijte vodou do výše 1 cm a pečte v troubě nejprve 25 minut při 165 °C, pak přikryjte a dopékejte pozvolna při 120 °C doměkka asi hodinu a půl.



3 Maso vyjměte a výpek zahřívejte, až vystoupí tuk (pokud byla kýta tučnější, část tuku slijte). Poprašte moukou, minutu míchejte a pak zalijte vývarem. Prošlehejte, povařte 20 minut, přeceďte a dochuťte solí a pepřem.



4 Chléb na nádivku nechte zezlátnout v troubě. V misce ho smíchejte s bylinkami, máslem, žloutky, solí a pepřem. Nádivka by měla být vláčná a vlhká – pokud se drobí, přilévejte postupně mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka vmíchejte do směsi. Pekáček vytřete olejem, vysypte strouhankou a naplňte nádivkou. Pečte v troubě při 170 °C asi 20 minut dozlatova.



5 Špenát pořádně operte a důkladně osušte. Z másla a mouky připravte jíšku. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a po chvíli špenát. Poduste ho, zalijte smetanou, přidejte jíšku a pět minut povařte. Osolte a opepřete. Podávejte s plátky kýty a nádivkou.

Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit