0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená jehněčí kýta se špenátem a nádivkou

Pečená jehněčí kýta se špenátem a nádivkou

3.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4497 kcal
Bílkoviny 296 g
Sacharidy 270 g
Tuky 236 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostní pečeně ideální na velikonoční stůl.

Suroviny

jehněčí kýta 1.2 kg
s kostí
olivový olej 40 ml
sůl
pepř
tymián 1 snítka
lístky
česnek 10 stroužků
mrkev 100 g
celer 100 g
rajče 50 g
na větší kostky
mouka pšeničná hladká 20 g
vývar hovězí 400 ml
Na nádivku
toustový chléb 300 g
na kostky
mléko 100 ml
vejce
oddělené žloutky a bílky
bylinky 50 g
nasekané - petrželka, pažitka, kerblík, tymián
sůl a pepř
rostlinný olej
na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
Na špenát
špenát 550 g
čerstvý
slunečnicový olej 2 PL
česnek 8 stroužků
na plátky
cibule 60 g
nadrobno
smetana ke šlehání 100 ml
sůl mořská
pepř
bílý
máslo 1 PL
mouka 1 PL
jíšku

Postup

1

Jehněčí kýtu vykostěte (kost uschovejte), osolte a opepřete. Tymián, čtyři prolisované stroužky česneku a olej promíchejte v misce a směsí potřete kýtu. Maso svažte provázkem, dejte do pekáčku a nechte přes noc odležet.

ochucení masa

2

Druhý den do pekáčku přidejte kost, zbývající neoloupané stroužky česneku, mrkev, celer a rajčata. Podlijte vodou do výše 1 cm a pečte v troubě nejprve 25 minut při 165 °C, pak přikryjte a dopékejte pozvolna při 120 °C doměkka asi hodinu a půl.

příprava masa před pečením

3

Maso vyjměte a výpek zahřívejte, až vystoupí tuk (pokud byla kýta tučnější, část tuku slijte). Poprašte moukou, minutu míchejte a pak zalijte vývarem. Prošlehejte, povařte 20 minut, přeceďte a dochuťte solí a pepřem.

pečení masa

4

Chléb na nádivku nechte zezlátnout v troubě. V misce ho smíchejte s bylinkami, máslem, žloutky, solí a pepřem. Nádivka by měla být vláčná a vlhká – pokud se drobí, přilévejte postupně mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka vmíchejte do směsi. Pekáček vytřete olejem, vysypte strouhankou a naplňte nádivkou. Pečte v troubě při 170 °C asi 20 minut dozlatova.

příprava omáčky

5

Špenát pořádně operte a důkladně osušte. Z másla a mouky připravte jíšku. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte česnek a po chvíli špenát. Poduste ho, zalijte smetanou, přidejte jíšku a pět minut povařte. Osolte a opepřete. Podávejte s plátky kýty a nádivkou.

příprava špenátu

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit