0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jehněčí kuličky s bramborami

Jehněčí kuličky s bramborami

3.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3195 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 255 g
Tuky 151 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jehněčí maso s mátou a fetou patří k sobě. Ovšem petrželkové brambory dělají téhle partě skvělý doprovod!

Suroviny

pečivo 70 g
čerstvé, bílé, nahrubo rozmixované
mléko 60 ml
jehněčí maso 500 g
mleté
vejce 1 ks
česnek 2 stroužky
drcený
chilli sušené 1 ČL
citronová kůra
nastrouhaná najemno z 1/2 biocitronu
petrželka 1 hrst
nasekaná
oregano 1 PL
lístky najemno
máta 1 PL
nasekaná
sýr feta 100 g
rozdrobený
sůl mořská
Na brambory
brambory 1 kg
s pěknou slupkou, na měsíčky
olivový olej 4 PL
oregano 1 ČL
sušené
česnek 2 stroužky
chilli sušené 1 špetka
mleté
citronová štáva
ze 2 citronů
petrželka 1 svazek
nasekané lístky

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Nakrájené brambory propláchněte studenou vodou a osušte. Pak je promíchejte s citronovou šťávou. Rozložte je na plech s vyšším okrajem, pokapejte olejem, osolte, přidejte chilli, česnek, posypte oreganem a promíchejte. Podlijte 200 ml vody a pečte asi hodinu dozlatova. Voda by se měla zcela vstřebat. Vypněte a promíchejte s nasekanou petrželkou.

2 Mezitím si připravte masové kuličky. Do mísy dejte pečivo, pokropte ho mlékem a promíchejte. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte mleté jehněčí maso, vejce, česnek, chilli, citronovou kůru, petrželku, oregano, mátu, fetu, osolte a dobře promíchejte. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 15–20 minut dozlatova a podávejte s bramborami.

A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET...

  • Masové kuličky zapečené po marocku
Připravte rajčatovou omáčku jako u klasických kuliček (recept), ale vynechte vývar a bazalku, naopak přidejte 1 lžíci chilli pasty harissa. Jehněčí kuličky dejte do zapékací nádoby, zalijte omáčkou a posypte strouhaným balkánským sýrem či pokrájenou mozzarellou. V troubě předehřáté na 250 °C zapékejte 10–15 minut. Podávejte s chlebem pita nebo kuskusem.
 
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit