Jehněčí maso s mátou a fetou patří k sobě. Ovšem petrželkové brambory dělají téhle partě skvělý doprovod!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Nakrájené brambory propláchněte studenou vodou a osušte. Pak je promíchejte s citronovou šťávou. Rozložte je na plech s vyšším okrajem, pokapejte olejem, osolte, přidejte chilli, česnek, posypte oreganem a promíchejte. Podlijte 200 ml vody a pečte asi hodinu dozlatova. Voda by se měla zcela vstřebat. Vypněte a promíchejte s nasekanou petrželkou.
Mezitím si připravte masové kuličky. Do mísy dejte pečivo, pokropte ho mlékem a promíchejte. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte mleté jehněčí maso, vejce, česnek, chilli, citronovou kůru, petrželku, oregano, mátu, fetu, osolte a dobře promíchejte. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 15–20 minut dozlatova a podávejte s bramborami.
A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET... Masové kuličky zapečené po marocku Připravte rajčatovou omáčku jako u klasických kuliček (recept), ale vynechte vývar a bazalku, naopak přidejte 1 lžíci chilli pasty harissa. Jehněčí kuličky dejte do zapékací nádoby, zalijte omáčkou a posypte strouhaným balkánským sýrem či pokrájenou mozzarellou. V troubě předehřáté na 250 °C zapékejte 10–15 minut. Podávejte s chlebem pita nebo kuskusem. [[nid:26706]]