0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3075 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 139 g
Tuky 238 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italský dezert zamrzl v půlce cesty mezi smetanovým krémem a zmrzlinou – a podle milovnice sladkých specialit Pavlíny Jelínkové se zastavil právě včas. Krok za krokem se vás o tom pokusí přesvědčit.

Suroviny

vejce 1 ks
žloutek 4 ks
med 100 g
med 3 PL
na zakapání
smetana 300 ml
piniové oříšky 25 g
opražené, lze nahradit plátky mandlí, oříšky, lze vynechat

Postup

1

Hrnec, na který se dá postavit miska nebo kastrůlek, zpola naplňte vodou a uveďte ji k varu. Pak oheň stáhněte tak, aby vřela jenom velmi mírně. Do misky (nejlépe kovové) nebo do menšího kastrůlku dejte vejce, žloutky a med a posaďte ji na hrnec.

2

Prošlehávejte pomocí metly nebo ručního elektrického šlehače, až krém zhoustne a zesvětlá; trvá to tři až pět minut. Směs ponechte nad hrncem s teplou vodou, ale už dále nevařte. V jiné nádobě si ušlehejte smetanu do tuha a přidejte ji ke krému.

3

Aby vám krém ,nespadl‘, snažte se smetanu spíš vtírat než vešlehávat. Čím více vzduchových bublinek bude krémový polotovar obsahovat, tím bude výsledek nadýchanější. Když je hmota spojená, sundejte misku z hrnce a krém nechte ještě vychladnout.

4

Krém vlijte do plastové, nejlépe hranaté nádobky. Můžete ho také rozdělit do několika kelímků, třeba od jogurtu – dezert pak budete mít vždycky po ruce. Máte-li nadbytek čerstvého ovoce, klidně ho do krabičky přidejte. Přikryjte víčkem nebo přetáhněte fólií.

5

Nádobu vložte do mrazáku a nechte ji mrazit minimálně dvě tři hodiny nebo rovnou přes noc. Semifreddo má tu výhodu, že se na rozdíl od domácích zmrzlin nemusí během mrazení vyndávat a promíchávat. Teď už je veškerá starost o úspěch na mrazáku…

6

Piniové oříšky na zdobení krátce nasucho opražte – budou aromatičtější. Až vyjmete krabičku z mrazáku, nechte ji pět minut stát při pokojové teplotě, aby semifreddo získalo tu správnou ,polozmrzlou‘ konzistenci a lépe se vyklápělo. Zakapejte medem a posypte oříšky.

Bez strojku i námahy
Domácí výroba zmrzliny je často pokládána za mimořádně složitou záležitost – dokonce tak, že se ta námaha ani nevyplatí. Leckoho odradí představa, že by musel mrznoucí hmotu v pravidelných intervalech prošlehávat nebo investovat do zmrzlinového strojku. U semi­fredda je to ale jinak – k úspěchu vám stačí pár základních pomůckek a mrštné zápěstí.

Jak to dělá Jamie Oliver
Utře 50 g cukru s vanilkovou esencí (můžete použít vanilinový cukr) a 4 žloutky. Z půl litru smetany stvoří šlehačku a ze 4 bílků sníh. Vše spojí a mrazí v kameninové nádobě, jak bylo v Itálii běžné před nástupem plastů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č. 7/04, str.52

Anonym

Nemohl by mi prosím někdo poradit, kde se dají sehnat piniová semínka?! Zatím jsem na ně v Čechách nikde nenarazila..

Anonym

jestli jsi z Prahy, tak se daji piniove orisky sehnat v prodejne Svet orisku napriklad naproti tramvajove zastavce 11 na IP pavlova nebo Bila Labut...

Anonym

díky díky díky!!!

Anonym

Nijak mě to nenadchlo

Anonym

Přidávám ještě vymačkanou zázvorovou šťávu, to je teprve ostrá ňamka.

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč