Dezerty mohou chutnat jako dětství i vonět po dálkách. Jak vybrat ten správný pro každou příležitost?
Neobejde se bez nich žádná slavnostní hostina ani nedělní oběd pro rodinu. Překvapit jimi ale můžete i přátele na letní grilovačce. Chcete se stát vyhlášeným mistrem dezertů? Pojďte s námi načerpat inspiraci a vydejte se s námi světem dezertů pro každou příležitost!
Sladká tečka na závěr
Slovo dezert vzniklo z francouzského desservir, což v překladu znamená sklidit ze stolu. Tady tedy hledejme odpověď na otázku, kdy se podává dezert: Stojí na posledním místě několikachodového menu.
- Být poslední je ale v tomhle případě výhra. To, co strávníci ochutnají naposledy, totiž obvykle ovlivní celkový dojem, jaký si z celého jídla odnesou.
- Protože se ale moderní doba nese ve znamení rozvolnění trendů, v mnoha vyhlášených restauracích se setkáte s tím, že dezertem váš kulinářský zážitek teprve začíná. Zkuste to také!
Jaký je rozdíl mezi dezertem a moučníkem?
I když obě slova zaměňujeme jako synonyma, svou logiku mají. Jak název prozrazuje, moučníky jsou vyrobené z mouky. Přestože každý moučník může být dezertem, ne každý dezert může být moučníkem. Dezertem je totiž úplně všechno, co si po jídle dáte.
- Někdo si po jídle dopřeje třeba našlehané ledové latté, Francouzi si pochutnávají na sýrech a v Karibiku mají nejraději trochu dobrého rumu. Uznejte, že v tomhle případě nemůže být o moučníku řeč.
Slavnostní hostina si žádá mimořádné dezerty
Ať už jde o svatbu, oslavy významného jubilea nebo životní události, obvykle máte při plánování takové hostiny svázanější ruce tradicemi. Při výběru dezertů se ale můžete trochu odvázat, hlavní je, aby chuťově ladily s celým menu.
- Nabídněte svým hostům třeba mandlové makronky, na jejich přípravu si nejspíš sami doma netroufnou. Na slavnostní tabuli se ale hodí všechno, co vypadá honosně. Kávové cupcakes zvládne i průměrný pekař, chcete-li nějakou exotiku, zvolte citrónový New York cheesecake
- Velkou službu vám prokážou také punčové řezy nebo různé druhy piškotových rolád, u kterých si můžete vyhrát s náplní i zdobením podle vlastních představ.
- Krásně nazdobeným ovocným košíčkům neodolají ani ti, kdo sladké zrovna nemusí. Mezi sladkými jednohubkami také vyniknou oblíbené laskonky nebo věnečky z odpalovaného těsta.
Experimenty i klasika na rodinné oslavě
Oslavy pořádané pro rodinu mají tu výhodu, že vám vaši blízcí odpustí drobné nedostatky. Pokud se tedy necítíte jako mistr cukrář, ale přesto se chcete svým menu blýsknout, můžete na rodinnou oslavu připravit ty nejjednodušší dezerty na světě!
- Velmi oblíbený mezi milovníky sladkého je crumble, jednoduchý drobnenkový dezert, který zvládnou připravit i děti. Zapojte je a společně připravte vynikající hruškovo-mangový crumble se zázvorem. Podávejte třeba s kopečkem domácí zmrzliny nebo šlehačky.
- Ostatně tyto dvě suroviny si vystačí i samy o sobě. A když si vyrobíte vlastní makovou zmrzlinu s horkými švestkami, hosté vás vynesou až do nebes.
- Na světě není snad nikoho, kdo by nemiloval čokoládu. Vyrobte z ní dokonalou čokoládovou pěnu s mátou, jde to samo a výsledkem zaručeně nadchnete.
- Dezerty nemusí být jenom sladké! Pizza šneci z listového těsta, jejichž základ tvoří šunka a sýr, nejspíš nemusíme představovat.
- Podobně jednoduché jsou také slané košíčky s uzenou rybou a špenátem nebo třeba slavný quiche s pórkem, houbami a sýrem, na kterém je nejsložitější snad jen jeho výslovnost.
Buchta po nedělním obědě nemusí být nuda!
Nedělní obědy mají oproti obědům přes týden jediný rozdíl: Na jejich přípravu máme obvykle víc času. Stejně tak si můžeme vyhrát s moučníky, na ty nám ve všední dny čas nezbývá.
- Milovníci klasiky jistě ocení svěže tvarohové Míša řezy. Z máku pak připravíte překvapivě dobrý jablečný makovec, z jablek hraběnčiny řezy a takové kynuté české buchty plněné povidly jsou úplným nebem v puse.
- Dezerty mohou mít mnoho podob, namísto na talířku je můžete servírovat ve sklenicích. Důkazem budiž tiramisu do skleničky, dezert cappuccino nebo skleničky s banánem a čokoládou, které neobsahují ani gram mouky.
- Nedělní dezert se obejde i bez trouby. Příkladem může být Snickers koláč, nepečený krémový dort s pomeranči nebo kokosové řezy Princezna, které zvládnete připravit, i když se vám do pečení vůbec nechce.
- Jestli ale na svých nejbližších pilujete své kulinářské umění, potěšte je něčím mimořádným. Připravte jim třeba japonské mochi, uznání sklidíte i s minidorty Pavlova nebo sorbetem z kiwi. Nebo zkuste třeba vylepšenou mandarinkovou bábovku s rooibos karamelem, uvidíte, že se po ní jen zapráší.
K dobrému drinku na letní párty
Pozvali jste partu přátel na kus masa z grilu a přemýšlíte, co všechno připravit, aby kamarádi neodcházeli hladoví? Setkání s partou u grilu či sklenky drinku je ideální příležitostí vyzkoušet i něco z kategorie slaných dezertů.
- Italské sušenky se sladce jenom tváří, ve skutečnosti jsou jejich hlavní přísadou sušená rajčata a olivy. Podobně jsou na tom i čedarové sušenky, které jsou skvělé k bílému vínu. Chcete více ingrediencí? Nabídněte hostům závin se špenátem a nivou, tuňákové muffiny nebo muffiny s chorizem.
- V horkých letních oceníte nějaké to osvěžení. Výbornou službu prokáže mixovaná mangová zmrzlina nebo dobře vychlazený tropický tapiokový puding.
- Milujete karamel? Pak jistě oceníte obrácené ananasové koláčky a když už jste zapli gril, využijte ho a připravte si grilované ovocné balíčky. Podávejte je s domácí vanilkovou zmrzlinou a rázem budete nejoblíbenější v celé partě.
Zdroje: FashionUp, Apetit