Zapečené smetanové brambory

Zapečené smetanové brambory

3.6 / 5. Počet hodnocení: 60
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2197 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 199 g
Tuky 141 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory sice nepatří do povinné velikonoční sestavy, ale budete-li se řídit pravidlem, že v tak slavný den má přijít na stůl všechno, bez čeho by se domácnost během roku neobešla, můžete je s klidem do slavnostního menu zařadit.

Suroviny

brambory 1 kg
lepší jsou loňské
smetana ke šlehání 300 ml
máslo 50 g
muškátový oříšek
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, vyložte vrstvou brambor, osolte, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem a zalijte trochou smetany.

2

Ve vrstvení brambor pokračujte stejným způsobem, dokud není miska plná a dokud nespotřebujete všechny brambory.

3

Zhruba po jedné hodině pečení vyndejte z trouby, poklaďte plátky másla a pečte ještě 1/2 hodiny, dokud nebudou brambory zlatohnědé.

Tip Apetitu:
Ještě úhlednější porce získáte ze smetanových brambor tehdy, když je předpečete den předem, necháte vychladnout a před podáváním dopečete. Plátky si totiž vystydnutím hezky ,sednou‘, a až je budete krájet, na řezu se neroztřepí. Pokud se vám ale nechce začínat s nedělním obědem už v sobotu, nic se neděje. Vaše řezy budou v nejhorším případě vypadat jako na našem obrázku. I tak k nakousnutí, nemyslíte?

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

U nás prokládáme vrstvy brambor ještě vrstvami naklepaného prosoleného (možno posypat paprikou či jinými bylinkami) masa, povětšinou zvěřiny, ale myslím, že i kuřecí či vepřové by se hodilo....

Anonym

Recept byl dobrý,ale na podruhé jsem ho udělal bez oříšku-místo něj jsem přidal rozmarýn.

Anonym

Brambory jsem dělala přesně podle receptu, ale ještě jsem je trochu posypala česnekovým kořením. Byly dobré, ale možná trochu hodně "tučné" - smetana, máslo ...

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit