Klasický irský hrnec

Klasický irský hrnec

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4048 kcal
Bílkoviny 160 g
Cukr 419 g
Tuky 128 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Irish stew je národní jídlo připomínající kotlíkový guláš, hustou polévku nebo německý eintopf. V Irsku se jí i 17. března, kdy všichni slaví den sv. Patrika. 

Suroviny

jehněčí maso 1 kg
vykoštěné, lze nahradit krkovicí
brambory 600 g
moučný typ
brambory 600 g
pevné, salátové
mrkev 1 kg
cibule 2 ks
tymián 1 snítka
lze nahradit sušeným
sůl
pepř
pažitka
sekaná, na ozdobu
Na vývar
0.5 kg
jehněčí kosti
mrkev 1 ks
velká
cibule 1 ks
velká
řapíkatý celer 1 ks
lze nahradit nakrájenou bulvou
bobkový list 1 ks
tymián 1 snítka
lze nahradit špetkou sušeného
petrželka snítek
pepř mletý 6 kuliček
sůl 1 ČL
1. Uvařte vývar. Kosti, očištěnou nakrájenou zeleninu, petrželku, tymián, koření a lžičku soli zalijte ve velkém silnostěnném hrnci asi třemi litry vody. Uveďte do varu, zmírněte plamen a nechte směs bez pokličky mírně bublat zhruba dvě hodiny.

2. Vývar teď přeceďte přes jemné síto. Tekutinu bez kostí a zeleniny vraťte do hrnce, uveďte znovu do varu a nechte mírným varem odpařovat, abyste získali něco přes litr silného vývaru.

3. Vzhůru na maso: nakrájejte je na kostky podobně jako na guláš. Cibuli nakrájejte na plátky, mrkev na menší kousky. Brambory oloupejte (nepomíchejte oba druhy) a nakrájejte podobně jako maso. Dejte je zvlášť do misek s vodou.

4. Kousky masa dejte do velkého hrnce, zalijte koncentrovaným vývarem, uveďte do varu a seberte pěnu z povrchu. Stáhněte plamen a deset minut mírně vařte.

5. Teď přidejte moučné brambory (bez vody), mrkev a kroužky cibule. Důkladně osolte a opepřete, mírným varem vařte ještě pět minut za občasného promíchání.

6. Přidejte slité pevné brambory a tymián. Mírně vařte zhruba 15–20 minut, až je maso křehké. Stáhněte z ohně (nemíchejte) a zakryté nechte čtvrt hodiny stát. Dokořeňte, dosolte, ozdobte bylinkami a podávejte.

Tip Apetitu:
■ Použít dva druhy brambor rozhodně není samoúčelné – moučné se během varu rozpadnou a jídlo zahustí, zatímco salátové si zachovají tvar a vy budete mít do čeho kousnout.
■ Dobrý vývar je základem, který jistí chuť celého pokrmu.

Vyberte si to nejlepší
Základem této irské speciality je jemné (a zdravé!) jehněčí. Celoročně ho koupíte v Carrefouru nebo Tescu; většinou jde o maso novozélandské provenience, ale vynikající pověst má i jehněčí české – to se však bohužel objevuje obvykle jen kolem Velikonoc.

Tradičně se Irish stew připravoval z kůzlečího masa, prozradil nám Eoin, a puristé do něj nepřidávají ani mrkev. Nicméně dnešní kuchaři se zeleniny nebojí, experimentují s bramborami, a jehněčí dokonce někdy nahrazují telecím či hovězím. (Když vás neuvidí sv. Patrik nebo nějaký irský patriot, můžete to udělat taky.) Důležitá je kvalita surovin a poctivý vývar z kostí. „A vařit den předem, tak jako můj táta!“ dodává pan učitel z Dublinu.

Komentáře

Anonym

a co když se použije kůzlecí ? jak se tím mění spůsob přípravy?

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit