0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štóla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 64
Více než hodinu Snadné 20 plátků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5313 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 600 g
Tuky 267 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční německá obdoba naší vánočky, plná mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu. Upečte a nechte ji dva až tři týdny odležet pevně zabalenou v alobalu.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
sůl 1 špetka
moučkový cukr 100 g
+ na poprášení
droždí čerstvé 40 g
mléko 200 ml
marcipán 50 g
máslo 160 g
150 g do těsta + 10 g na potření
žloutek 2 ks
skořice
mletá
mandle loupané 100 g
kandované ovoce 100 g

Postup

1

Do zadělávací mísy prosijte mouku se špetkou soli. Promíchejte ji s 80 g cukru a uprostřed udělejte důlek. V hrnečku rozdrobte droždí, přidejte zbylý cukr, tři lžíce vlažného mléka a umíchejte kašičku. Nalijte ji do důlku a nechte vzejít kvásek; dopřejte mu aspoň čtvrt hodiny. Mezitím pokrájejte marcipán.

2

Rozehřejte máslo a nechte ho trochu zchladnout, aby bylo vlahé, ale ne horké. Pak ho spolu se žloutky a skořicí přidejte do důlku v mouce. Podle potřeby přilévejte mléko a důkladně vypracujte vláčné těsto (nejdřív v míse, pak na vále, dobře to jde i v robotu). Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout.

3

Mandle nahrubo nasekejte. Spolu s kandovaným ovocem a nakrájeným marcipánem je vmíchejte do vykynutého těsta a ještě jednou ho prohněťte. Na pomoučněném válu z něj vyválejte placku silnou asi tři centimetry. Delší strany přehněte do středu a mírně přitlačte. Štolu přeneste na plech a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout.

4

Troubu rozpalte na 200 °C a pečte štolu asi deset minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte dozlatova. Je-li opravdu upečená, zjistíte pomocí špejle: když zůstane po vytažení suchá, máte hotovo. Aby se štola nepřipálila, přikryjte ji asi v polovině pečení alobalem. Hotovou, ještě horkou štolu potřete máslem a vychladlou pak bohatě pocukrujte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/11

Komentáře

Admin Apetit

Dnes jsem ji delal od 6 od rana, povedla se:) Super kousek a zbyla uz jen patka pro zvedavce...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit