„Snídani na Štědrý den si bez kynuté vánočky od mojí maminky neumím představit. Nejraději ji mám štědře namazanou máslem a trochou domácího džemu. Zapíjím kakaem,“ říká o nejoblíbenější části Štědrého dne šéfredaktorka Lucka Králová. I proto je nadýchaná vánočka podle jejího rodinného receptu stálicí v našem vánočním menu.
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, přidejte po lžíci cukru a hladké mouky a nechte vzejít kvásek.
Obě mouky prosejte do mísy spolu s moučkovým cukrem. Vlijte žloutky, rozpuštěné máslo, kvásek a mléko (podle savosti mouky). Přidejte špetku soli, anýz, citronovou kůru, vanilku a rozinky a vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte při pokojové teplotě nakynout na dvojnásobek objemu.
Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů a uválejte prameny.
Nejdříve spleťte cop ze 4 pramenů, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a lehce zploštěte. Potom spleťte cop ze 3 pramenů, položte na základ na plechu a opět lehce zploštěte. Navrch dejte poslední cop spletený ze 2 stočených pramenů, které lehce vytáhněte do délky a konce podsuňte pod vánočku.
Vánočku nechte na plechu znovu vykynout pod čistou utěrkou. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a na krajích a uprostřed propíchněte špejlemi, aby při pečení hezky držela tvar.
Pečte nejprve 10 minut na 180 °C, pak stáhněte teplotu v troubě na 150–160 °C a dopékejte asi 40 minut dozlatova. Pokud vánočka v průběhu pečení rychle tmavne, můžete ji přikrýt alobalem.
Těsně před dopečením vánočku zbavte špejlí, hotovou vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout, po vychladnutí pocukrujte.