Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánočka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 105
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 vánočku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5039 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 523 g
Tuky 249 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Snídani na Štědrý den si bez kynuté vánočky od mojí maminky neumím představit. Nejraději ji mám štědře namazanou máslem a trochou domácího džemu. Zapíjím kakaem,“ říká o nejoblíbenější části Štědrého dne šéfredaktorka Lucka Králová. I proto je nadýchaná vánočka podle jejího rodinného receptu stálicí v našem vánočním menu. 

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 250 ml
+ na pocukrování
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
máslo 120 g
rozpuštěné
sůl 1 špetka
anýz 1 špetka
mletý
jemně nastrouhaná z 1 citronu
dřeň vyškrábnutá, nebo 1 balíček vanilkového cukru
předem namočené v rumu tuzemáku, scezené
mandle plátky 50 g

Postup

1

Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, přidejte po lžíci cukru a hladké mouky a nechte vzejít kvásek.

2

Obě mouky prosejte do mísy spolu s moučkovým cukrem. Vlijte žloutky, rozpuštěné máslo, kvásek a mléko (podle savosti mouky). Přidejte špetku soli, anýz, citronovou kůru, vanilku a rozinky a vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte při pokojové teplotě nakynout na dvojnásobek objemu.

3

Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů a uválejte prameny. 

4

Nejdříve spleťte cop ze 4 pramenů, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a lehce zploštěte. Potom spleťte cop ze 3 pramenů, položte na základ na plechu a opět lehce zploštěte. Navrch dejte poslední cop spletený ze 2 stočených pramenů, které lehce vytáhněte do délky a konce podsuňte pod vánočku.

5

Vánočku nechte na plechu znovu vykynout pod čistou utěrkou. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a na krajích a uprostřed propíchněte špejlemi, aby při pečení hezky držela tvar.

6

Pečte nejprve 10 minut na 180 °C, pak stáhněte teplotu v troubě na 150–160 °C a dopékejte asi 40 minut dozlatova. Pokud vánočka v průběhu pečení rychle tmavne, můžete ji přikrýt alobalem.

7

Těsně před dopečením vánočku zbavte špejlí, hotovou vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout, po vychladnutí pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín