Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Nadýchaná vánočka

Vánočka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadýchaná vánočka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 vánočku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5075 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 529 g
Tuky 249 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Snídani na Štědrý den si bez vánočky od mojí maminky neumím představit. Nejraději ji mám štědře namazanou máslem a trochou domácího džemu. Zapíjím kakaem,“ říká o nejoblíbenější části Štědrého dne šéfredaktorka Lucka Králová.

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 250 ml
moučkový cukr 100 g
+ na pocukrování
mouka pšeničná hladká 250 g
mouka pšeničná polohrubá 250 g
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
máslo 120 g
rozpuštěné
sůl 1 špetka
anýz 1 špetka
mletý
citron 1 ks
jemně nastrouhaná kůra
vanilkový lusk 0.5 ks
dřeň vyškrábnutá, nebo 1 vanilkový cukr
rozinky 50 g
předem namočené v rumu tuzemáku, scezené
mandle plátky 50 g

Postup

1

Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, přidejte po lžíci cukru a hladké mouky a nechte vzejít kvásek.

2

Obě mouky prosejte do mísy spolu s moučkovým cukrem. Vlijte žloutky, rozpuštěné máslo, kvásek a mléko (podle savosti mouky). Přidejte špetku soli, anýz, citronovou kůru, vanilku a rozinky a umíchejte hladké nelepivé těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte při pokojové teplotě nakynout na dvojnásobek objemu.

3

Vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných dílů a uválejte prameny. Nejdříve spleťte cop ze 4 pramenů, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a lehce zploštěte. Potom spleťte cop ze 3 pramenů, položte na základ na plechu a opět lehce zploštěte. Navrch dejte poslední cop spletený ze 2 stočených pramenů, které lehce vytáhněte do délky a podsuňte pod vánočku.

4

Vánočku nechte na plechu znovu vykynout pod čistou utěrkou. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a na krajích a uprostřed propíchněte špejlemi, aby při pečení hezky držela tvar.

5

Pečte nejprve 10 minut na 180 °C, pak stáhněte teplotu v troubě na 150–160 °C a dopékejte asi 40 minut dozlatova. Pokud vánočka v průběhu pečení rychle tmavne, můžete ji přikrýt alobalem.

6

Těsně před dopečením vánočku zbavte špejlí, hotovou vyjměte z trouby a nechte zvolna vychladnout, po vychladnutí pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit