Uhlířské špagety jsou alternativou těstovin carbonara. Krémovitě vláčná omáčka je láska na první ochutnání!
Suroviny
Postup
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vložte do ní špagety. Až změknou, promíchejte je, aby se ponořily, a uvařte podle návodu na obalu. Snažte se, aby těstoviny zůstaly pevné na skus: dvě minuty před udanou dobou vytáhněte pár špaget a ochutnejte je. Dle potřeby opakujte.
Mezitím zahřejte v hlubší pánvi olej. Vsypte slaninu a na středním plameni ji smažte, aby se kostičky vyškvařily a zezlátly. Škvaření slaniny však nepřežeňte, protože ji budete později ještě asi minutu opékat!
Pak pánev sejměte z ohně a nechte stranou. Do jedné z misek rozklepněte dvě vejce.
Třetí vejce naťukněte a poloviny skořápky oddělte nad další miskou tak, aby v jedné zůstal celý žloutek. Přesouvejte ho ze skořápky do skořápky a opatrně – rád se zatrhává o okraje – přitom odlévejte bílek. Očištěný žloutek vešlehejte k vejcím spolu se smetanou, sýrem, solí a pepřem.
Slaninu vraťte na oheň a přidejte česnek. Na vyšším plameni minutu pečte, aby zezlátl.
Mezitím sceďte těstoviny a mimo oheň vraťte do hrnce. Přisypte slaninu s česnekem, zalijte vejci a promíchejte; vajíčka se v horkých těstovinách prohřejí, ale nesrazí. Jezte hned, se sýrem a pepřem.
Komentáře
Pavel Perna
13.08.2014 11:17
Ahoj, do uhlirskych spaget
Ahoj, do uhlirskych spaget (carbonara) nepatri smetana !
Anonym
18.03.2008 15:47
Apetit 6/07
Anonym
14.03.2009 15:47
dobré
Karel Vospalej
02.12.2018 12:40
carbonara nejsou uhlířský,
carbonara nejsou uhlířský, tak do uhlířských třeba jo no :-(, ale já raději carbonara