0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Houbové rizoto se slaninou

Rizoto
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Houbové rizoto se slaninou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 73
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3282 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 410 g
Tuky 104 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete si užít pravé italské rizoto se vším všudy? Použijte místo slaniny pancettu. Není z nejlevnějších, ale chutná naprosto neodolatelně!

Suroviny

máslo 80 g
cibule 1 ks
na drobno
žampiony 250 g
nebo lesní
slanina 130 g
jemně pokrájená
vývar kuřecí 1,5 l
rýže 400 g
na rizoto
víno bílé 150 ml
suché
parmazán 80 g
najemno nastrouhaný
petrželka hrst

Postup

1

Polovinu másla rozehřejte ve větším plochém kastrolu nebo vysoké pánvi. Za stálého míchání osmahněte na cibulce houby a slaninu (asi pět minut), aby zvláčněly. Vývar mezitím udržujte stále horký, ale nevařte ho, aby se neodpařoval.

2

Vsypte do kastrolu rýži a několik minut ji za stálého promíchávání opékejte, až zrnka začnou vydávat praskavý zvuk a obalí se máslem. Nenechte ji ale zhnědnout.

3

Vlijte víno a na vysokém plameni míchejte, aby se odpařil alkohol. Pak přilijte šálek vývaru, promíchejte, nechte vývar vsáknout a po naběračkách přidávejte další. Celkem to trvá asi dvacet minut; po této době bude rýže nasáklá, krémovitá a získá vlhký vzhled.

4

Zbylé máslo smíchejte s nasekanou petrželkou a sýrem. Vmíchejte do rizota, přikryjte a nechte tři minuty stát. Rýže vsákne poslední zbytek vývaru – když jí protáhnete vařečku, zůstane za ní cestička.

5

Podávejte se strouhaným parmazánem – a zapíjejte vínem, s nímž jste vařili!

Související články

Komentáře

Anonym

Uzasny recept. Priznavam se ze rizoto z prave rizotove ryze Arborio jsem delala poprve. Recept neni vubec slozity a vysledek je naprosto dokonaly! Vsem moc moc chutnalo. Urcite zkuste.

Teresa Brzezna

neni mi jasny bod 2. Ryzi mam pridat k osmazene slanine a houbam nebo opekat zvlast a az na zaver primichat k ryzi slaninu s houbama?

Eva Pasková

rýži přidejte ke slanině a tam ji chvilku opékejte - musí se jakoby obalit tukem ze slaniny a zbělat. Všechny chutě se pak krásně propojí a rýže získá nový rozměr :)

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč