0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rizoto se slaninou, batáty a šalvějí

Rizoto se slaninou, batáty a šalvějí

3.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4204 kcal
Bílkoviny 253 g
Sacharidy 449 g
Tuky 143 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké brambory v kombinaci s rýží provoněnou šalvějí vás překvapí.

Suroviny

brambory 400 g
sladké, lze nahradit lilkem, dýní hokaido nebo cuketou, oloupané a nasekané na kousky
olivový olej 1 PL
olivový olej 2 ČL
slanina 4 plátky
nejlépe italské pancetty, nasekané
rýže arborio 370 g
vývar kuřecí 1120 ml
horký
máslo 40 g
+ trocha nakrájeného na posypání
šalvěj 2 hrsti
lístky
parmazán 60 g
najemno nastrouhaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

2

Na plechu vyloženém pečicím papírem smíchejte sladké brambory se lžící oleje.

3

Pečte cca 25 minut, aby zelenina zezlátla a změkla. Dejte stranou. Troubu nevypínejte. (V horkovzdušné troubě můžete přidat plech se zeleninou do trouby zhruba čtvrt hodiny po vložení rizota.)

4

Rýži dejte péct podle základního receptu, až bude 25 minut v troubě, zahřejte na středním plameni v nepřilnavé pánvi 2 lžičky oleje. Opečte na něm slaninu dokřupava, zabere to 2–3 minuty. Sejměte z ohně a dejte stranou.

5

Pak zahřejte v nepřilnavé pánvi máslo a 1–2 minuty na něm opékejte šalvějové lístky. Vyjměte z pánve a dejte stranou.

6

Do upečeného rizota vmíchejte parmazán, sůl, pepř, upečené sladké brambory a opečenou slaninu. Navrch dejte šalvěj, posypte máslem a ihned podávejte.

Související články

Škola vaření: Jak na bleskové rizoto z trouby
  • Tipy a triky

Škola vaření: Jak na bleskové rizoto z trouby

Odteď můžete podávat báječné krémové rizoto bez míchání u plotny, a dokonce nabídnout každému u stolu jiné! Máme pro vás základní recept, čtyři variace a spoustu dalších nápadů. ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit