Rizoto se slaninou, batáty a šalvějí

Rizoto se slaninou, batáty a šalvějí

3.2 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4204 kcal
Bílkoviny 253 g
Sacharidy 449 g
Tuky 143 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladké brambory v kombinaci s rýží provoněnou šalvějí vás překvapí.

Suroviny

brambory 400 g
sladké, lze nahradit lilkem, dýní hokaido nebo cuketou, oloupané a nasekané na kousky
olivový olej 1 PL
olivový olej 2 ČL
slanina 4 plátky
nejlépe italské pancetty, nasekané
rýže arborio 370 g
vývar kuřecí 1120 ml
horký
máslo 40 g
+ trocha nakrájeného na posypání
šalvěj 2 hrsti
lístky
parmazán 60 g
najemno nastrouhaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Na plechu vyloženém pečicím papírem smíchejte sladké brambory se lžící oleje. Pečte cca 25 minut, aby zelenina zezlátla a změkla. Dejte stranou. Troubu nevypínejte. (V horkovzdušné troubě můžete přidat plech se zeleninou do trouby zhruba čtvrt hodiny po vložení rizota.)

2 Rýži dejte péct podle základního receptu, až bude 25 minut v troubě, zahřejte na středním plameni v nepřilnavé pánvi 2 lžičky oleje. Opečte na něm slaninu dokřupava, zabere to 2–3 minuty. Sejměte z ohně a dejte stranou. Pak zahřejte v nepřilnavé pánvi máslo a 1–2 minuty na něm opékejte šalvějové lístky. Vyjměte z pánve a dejte stranou.

3 Do upečeného rizota vmíchejte parmazán, sůl, pepř, upečené sladké brambory a opečenou slaninu. Navrch dejte šalvěj, posypte máslem a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Připravit skvělé rizoto z trouby vás naučíme v naší škole vaření.

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit