0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Houbové rizoto se slaninou

Rizoto
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Houbové rizoto se slaninou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 73
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3282 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 410 g
Tuky 104 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete si užít pravé italské rizoto se vším všudy? Použijte místo slaniny pancettu. Není z nejlevnějších, ale chutná naprosto neodolatelně!

Suroviny

máslo 80 g
cibule 1 ks
na drobno
žampiony 250 g
nebo lesní
slanina 130 g
jemně pokrájená
vývar kuřecí 1.5 l
rýže 400 g
na rizoto
víno bílé 150 ml
suché
parmazán 80 g
najemno nastrouhaný
petrželka hrst

Postup

1

Polovinu másla rozehřejte ve větším plochém kastrolu nebo vysoké pánvi. Za stálého míchání osmahněte na cibulce houby a slaninu (asi pět minut), aby zvláčněly. Vývar mezitím udržujte stále horký, ale nevařte ho, aby se neodpařoval.

2

Vsypte do kastrolu rýži a několik minut ji za stálého promíchávání opékejte, až zrnka začnou vydávat praskavý zvuk a obalí se máslem. Nenechte ji ale zhnědnout.

3

Vlijte víno a na vysokém plameni míchejte, aby se odpařil alkohol. Pak přilijte šálek vývaru, promíchejte, nechte vývar vsáknout a po naběračkách přidávejte další. Celkem to trvá asi dvacet minut; po této době bude rýže nasáklá, krémovitá a získá vlhký vzhled.

4

Zbylé máslo smíchejte s nasekanou petrželkou a sýrem. Vmíchejte do rizota, přikryjte a nechte tři minuty stát. Rýže vsákne poslední zbytek vývaru – když jí protáhnete vařečku, zůstane za ní cestička.

5

Podávejte se strouhaným parmazánem – a zapíjejte vínem, s nímž jste vařili!

Související články

Jak vybrat rýži na rizoto
  • Tipy a triky

Jak vybrat rýži na rizoto

Podařené italské rizoto je krémové, vyladěné chuti a i přes jeho kašovitou konzistenci v něm poznáte každé jednotlivé zrnko, které musí být lehce na skus a nesmí se rozpadat.   ...
Škola vaření: Jak na bleskové rizoto z trouby
  • Tipy a triky

Škola vaření: Jak na bleskové rizoto z trouby

Odteď můžete podávat báječné krémové rizoto bez míchání u plotny, a dokonce nabídnout každému u stolu jiné! Máme pro vás základní recept, čtyři variace a spoustu dalších nápadů. ...

Komentáře

Anonym

Uzasny recept. Priznavam se ze rizoto z prave rizotove ryze Arborio jsem delala poprve. Recept neni vubec slozity a vysledek je naprosto dokonaly! Vsem moc moc chutnalo. Urcite zkuste.

Teresa Brzezna

neni mi jasny bod 2. Ryzi mam pridat k osmazene slanine a houbam nebo opekat zvlast a az na zaver primichat k ryzi slaninu s houbama?

Eva Pasková

rýži přidejte ke slanině a tam ji chvilku opékejte - musí se jakoby obalit tukem ze slaniny a zbělat. Všechny chutě se pak krásně propojí a rýže získá nový rozměr :)

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit