Chcete si užít pravé italské rizoto se vším všudy? Použijte místo slaniny pancettu. Není z nejlevnějších, ale chutná naprosto neodolatelně!
Postup
Polovinu másla rozehřejte ve větším plochém kastrolu nebo vysoké pánvi. Za stálého míchání osmahněte na cibulce houby a slaninu (asi pět minut), aby zvláčněly. Vývar mezitím udržujte stále horký, ale nevařte ho, aby se neodpařoval.
Vsypte do kastrolu rýži a několik minut ji za stálého promíchávání opékejte, až zrnka začnou vydávat praskavý zvuk a obalí se máslem. Nenechte ji ale zhnědnout.
Vlijte víno a na vysokém plameni míchejte, aby se odpařil alkohol. Pak přilijte šálek vývaru, promíchejte, nechte vývar vsáknout a po naběračkách přidávejte další. Celkem to trvá asi dvacet minut; po této době bude rýže nasáklá, krémovitá a získá vlhký vzhled.
Zbylé máslo smíchejte s nasekanou petrželkou a sýrem. Vmíchejte do rizota, přikryjte a nechte tři minuty stát. Rýže vsákne poslední zbytek vývaru – když jí protáhnete vařečku, zůstane za ní cestička.
Podávejte se strouhaným parmazánem – a zapíjejte vínem, s nímž jste vařili!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)
Komentáře
Anonym
02.03.2010 11:06
Uzasne
Teresa Brzezna
03.03.2010 20:31
Postup
Eva Pasková
09.04.2010 14:32
RE: Postup
Anonym
15.10.2015 12:17
Vynikající, už nedělám rizoto
Vynikající, už nedělám rizoto jinak než takhle s kulatozrnou rýží!!!