Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbové rizoto se slaninou
Rizoto
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Houbové rizoto se slaninou

4.4/5 Počet hodnocení: 74
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3282 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 410 g
Tuky 104 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete si užít pravé italské rizoto se vším všudy? Použijte místo slaniny pancettu. Není z nejlevnějších, ale chutná naprosto neodolatelně!

Související recepty

Suroviny

na drobno
nebo lesní
slanina 130 g
jemně pokrájená
vývar kuřecí 1,5 l
rýže 400 g
na rizoto
suché
najemno nastrouhaný
petrželka hrst

Postup

1

Polovinu másla rozehřejte ve větším plochém kastrolu nebo vysoké pánvi. Za stálého míchání osmahněte na cibulce houby a slaninu (asi pět minut), aby zvláčněly. Vývar mezitím udržujte stále horký, ale nevařte ho, aby se neodpařoval.

2

Vsypte do kastrolu rýži a několik minut ji za stálého promíchávání opékejte, až zrnka začnou vydávat praskavý zvuk a obalí se máslem. Nenechte ji ale zhnědnout.

3

Vlijte víno a na vysokém plameni míchejte, aby se odpařil alkohol. Pak přilijte šálek vývaru, promíchejte, nechte vývar vsáknout a po naběračkách přidávejte další. Celkem to trvá asi dvacet minut; po této době bude rýže nasáklá, krémovitá a získá vlhký vzhled.

4

Zbylé máslo smíchejte s nasekanou petrželkou a sýrem. Vmíchejte do rizota, přikryjte a nechte tři minuty stát. Rýže vsákne poslední zbytek vývaru – když jí protáhnete vařečku, zůstane za ní cestička.

5

Podávejte se strouhaným parmazánem – a zapíjejte vínem, s nímž jste vařili!

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

15.10.2015 12:17

Vynikající, už nedělám rizoto jinak než takhle s kulatozrnou rýží!!!

03.03.2010 20:31
neni mi jasny bod 2. Ryzi mam pridat k osmazene slanine a houbam nebo opekat zvlast a az na zaver primichat k ryzi slaninu s houbama?
09.04.2010 14:32
rýži přidejte ke slanině a tam ji chvilku opékejte - musí se jakoby obalit tukem ze slaniny a zbělat. Všechny chutě se pak krásně propojí a rýže získá nový rozměr :)
02.03.2010 11:06
Uzasny recept. Priznavam se ze rizoto z prave rizotove ryze Arborio jsem delala poprve. Recept neni vubec slozity a vysledek je naprosto dokonaly! Vsem moc moc chutnalo. Urcite zkuste.

Apetit magazín