Houbové rizoto se slaninou

Houbové rizoto se slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3282 kcal
Bílkoviny 135 g
Cukr 410 g
Tuky 104 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Chcete si užít pravé italské rizoto se vším všudy? Použijte místo slaniny pancettu. Není z nejlevnějších, ale chutná naprosto neodolatelně!

Suroviny

máslo 80 g
cibule 1 ks
nadrobno
žampiony 250 g
krémové, lze nahradit lesními houbami, na plátky
slanina 130 g
jemně pokrájená
vývar kuřecí 1.5 l
2 kostky
rýže 400 g
rizotová
víno bílé 150 ml
suché
parmazán 80 g
najemno nastrouhaný
petrželka hrst
1. OSMAŽTE HOUBY A SLANINU
Polovinu másla rozehřejte ve větším plochém kastrolu nebo vysoké pánvi. Za stálého míchání osmahněte na cibulce houby a slaninu (asi pět minut), aby zvláčněly. Vývar mezitím udržujte stále horký, ale nevařte ho, aby se neodpařoval.
2. OPEČTE RÝŽI
Vsypte do kastrolu rýži a několik minut ji za stálého promíchávání opékejte, až zrnka začnou vydávat praskavý zvuk a obalí se máslem. Nenechte ji ale zhnědnout.
3. PŘIDEJTE VÍNO A VÝVAR
Vlijte víno a na vysokém plameni míchejte, aby se odpařil alkohol. Pak přilijte šálek vývaru, promíchejte, nechte vývar vsáknout a po naběračkách přidávejte další. Celkem to trvá asi dvacet minut; po této době bude rýže nasáklá, krémovitá a získá vlhký vzhled.
4. DOPŘEJTE RIZOTU ODPOČINEK
Zbylé máslo smíchejte s nasekanou petrželkou a sýrem. Vmíchejte do rizota, přikryjte a nechte tři minuty stát. Rýže vsákne poslední zbytek vývaru – když jí protáhnete vařečku, zůstane za ní cestička.

Podávejte se strouhaným parmazánem – a zapíjejte vínem, s nímž jste vařili!

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit