Jehněčí s citronem

Jehněčí s citronem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 10 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3996 kcal
Bílkoviny 386 g
Sacharidy 31 g
Tuky 251 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso par excellence dostane díky kombinaci česneku a citronu velký švih

Suroviny

jehněčí kýta 2 kg
i s kostí nebo její částí
česnek 1 ks
velký
citron 1 ks
šťáva a ostrouhaná kůra
dobromysl hrst
čerstvé lístky, lze nahradit majoránkou
olej 5 PL
nejlépe olivový
sůl
na dochucení
1.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Do masa udělejte ostrým nožem klínky a do těch vsuňte stroužky česneku (neoloupané se nespálí). Pak jehněčí potřete směsí bylinek, soli, citronové kůry i šťávy a částí oleje.

2.  Pečte zhruba hodinu a půl; přesná doba záleží na druhu masa. Občas jehněčí potřete olejem a asi v polovině pečení ho překryjte alobalem. Maso je upečené, když po vpíchnutí jehly do nejsilnější části nevytéká narůžovělá šťáva.

Příloha 
Doporučujeme brambory na všechny způsoby včetně šťouchaných a také zeleninu (brokolice, karotka) podušenou na másle.

Komentáře

Dana Beňušková

Výborný recept, v mojej rodine overený. Jahniatko s citrónom, cesnakom a provensálskym korenim pečiem pre našu veľkú rodinu na Veľkú noc už niekoľko rokov. Odporúčam, skúste to!

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit