0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květákové kari s vejci

Květákové kari s vejci

4.5 / 5. Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2117 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 115 g
Tuky 133 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Indická kuchyně květák zbožňuje – a já zbožňuji indickou kuchyni. I nepřátelé karfiolu rádi uznají, že mu kokosové mléko a zázvor dávají úplně novou podobu.

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
cibule 1 ks
velká, bílá, oloupaná a nakrájená na plátky
chilli paprička 1 ks
čerstvá, zbavená semínek, drobně nakrájená
česnek 4 stroužky
jemně nasekaný
zázvor (čerstvý) 1 ks
malý kousek, čerstvý, oloupaný a nastrouhaný
brambory 2 ks
velké, pevné nakrájené na kousky
kari pasta červená 2 PL
lze nahradit žlutou
květák 1
menší, rozebraný na růžičky
kokosové mléko 400 ml
vejce 6 ks
uvařená natvrdo a rozpůlená
sůl
na dochucení
mandle plátky 2 PL
pražené, nemusí být
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý, nasekaný
1 Velký silnostěnný kastrol, pánev nebo wok rozehřejte a vlijte do něj olej. Vsypte plátky cibule a za občasného míchání asi osm až dest minut smažte, až cibule začne vláčnět a zlátnout.
 
2 Přisypte česnek, chilli papričku i zázvor a smažte další dvě minuty. Zvyšte teplotu a vsyp­te kousky brambor. Asi po třech minutách, když začínají trochu měknout, přidejte kari pastu (pokud ji nemáte, přisypte do základu – před přidáním brambor – lžíci kari koření nebo indického koření garam masala).
 
3 K bramborám přidejte květák a všechno opatrně promíchejte, aby se suroviny obalily kořeněnou omáčkou. Po minutě přilijte kokosové mléko, trochu směs osolte a uveďte ji do varu. Nádobu zčásti přikryjte pokličkou, aby mohla unikat pára, snižte teplotu a mírně vařte dvacet až pětadvacet minut, až bude zelenina měkká a omáčka zhoustne.
 
4 Ponořte do husté kari omáčky rozpůlená vejce a asi dvě minuty prohřejte. Servírujte posypané koriandrem a případně mandlovými lupínky. Klasickou přílohou jsou chlebové placky, ale hodí se i rýže. A zkuste s jídlem podávat také bílý jogurt rozšlehaný se solí a česnekem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

Tak tenhle recept je fakt luxusní...ještě jsme zkusili přidat rozinky a ananas, vejce jsme nedávali.Mělo to takový úspěchy, že si ho na zítra hladový krky obědnaly znovu:-)

Anonym

Dneska jsem tenhle recept vyzkoušela a je to DOKONALÉ. Božská mana!

Anonym

Výborná kombinace se vším, co v receptu je.

Anonym

....moc moc dobre....pridavam garam masalu a kurkumu pre krajsiu farbu....vyborne s capatami alebo arabskym chlebom :))))

Obchod Apetit