Švestkový koláč s pomerančem

svestkovy kolac
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Švestkový koláč s pomerančem

3.7 / 5. Počet hodnocení: 77
Do hodiny Snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3054 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 383 g
Tuky 134 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Třtinový cukr potáhne ovoce při pečení skvostnou glazurou.

Suroviny

máslo 150 g
na kousky + na vymazání
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
moučkový cukr 50 g
pomeranč 1 ks
šťáva a kůra
mléko 150 ml
švestky 700 g
nebo blumy, bez pecek
třtinový cukr 50 g
skořice 1 ČL
mletá

Postup

1

Zapněte troubu na 200 °C. Hranatý pekáč 20 × 30 cm lehce vymažte.

2

Do 100 g másla zapracujte prsty mouku s práškem do pečiva, až vznikne drobenka.

3

Přimíchejte moučkový cukr i nastrouhanou pomerančovou kůru.

4

Přilijte většinu mléka a smíchejte na vláčné těsto. Kdyby se vám zdálo suché, přidejte trochu mléka.

5

Z těsta vytvořte kouli, vyválejte na lehce pomoučněném válu a vtlačte do formy.

6

Na korpus rozložte švestky i kousky zbylého másla.

7

Třtinový cukr smíchejte se skořicí a posypte jím koláč.

8

Švestky ještě zakápněte pomerančovou šťávou a dejte péct. Až bude ovoce bublat, vytáhněte koláč z trouby, poprašte moučkovým cukrem a pokrájejte na kostky.

Podávejte s kopečkem šlehačky či kysané smetany.

Komentáře

Anonym

bylo to rychlé, jednoduché a strašně dobré. super.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit