Švestkový koláč s glazurou

Švestkový koláč s glazurou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Snadné 8 dílků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3974 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 306 g
Tuky 273 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zužitkujte úrodu jinak, než jste zvyklí. Určitě si pchutnáte.

Suroviny

máslo 50 g
sušenky 150 g
pomazánkové máslo 400 g
krystalový cukr 140 g
+ na posypání
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 3 ks
smetana 150 ml
na vaření
švestky 450 g
vypeckované

1Připravte si základ Rozehřejte troubu na 160 °C. Rozpusťte máslo, vsypte do něj nahrubo rozdrcené sušenky a důkladně promíchejte. Hmotu přesuňte do formy o průměru 20 cm a pečlivě upěchujte obrácenou lžící.

2Pomazánkové máslo spojte s cukrem. Do hladké směsi přimíchejte vanilku, vejce (pěkně jedno po druhém) a smetanu. Nalijte na sušenkový základ a pečte, aby okraje dezertu zpevnily a střed se ještě trochu chvěl – jako želé. Ztuhne totiž až při chladnutí.

3Rozpůlené švestky naskládejte řeznou stranou dolů do zapékací mísy, posypte zbylým cukrem a přidejte do trouby, aby se posledních deset minut pekly společně s koláčem. Švestky by měly zkřehnout, ale jinak zůstat pevné. Oboje pak nechte zcela vychladnout.

4Vystydlý korpus opatrně vyjměte z formy a přemístěte na servírovací talíř. Poklaďte pečenými švestkami a pokapejte šťávou z nich.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit