0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

cookies
ZDROJ: RacheliBD/pixabay.com
sdílet:

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je zamilovaly mořeplavci a čím se dají vylepšit?

Jak cookies vznikly?

První záznamy kulinářských historiků říkají, že cookies byly původně jakési „testovací koláčky“. Malou část dortového těsta vkládali pekaři do pece, aby zjistili, jestli je dostatečně rozpálená. Obliba těchto zkušebních vzorků natolik rostla, až se z nich stala samostatná dobrota.

Původ koláčků sahá až do 7. století našeho letopočtu. Začali je péct v Persii (dnešní Írán). Právě Persie byla v té době vyhlášena luxusními dorty i sladkým pečivem, protože byla jedna z prvních zemí, kde uměli vyrobit z třtiny tolik žádaný cukr.

  • Název „cookie“ je odvozen od holandského slova „koekje“, což znamená „malý koláček“.

Cestovatelské sušenky

Populární byly i v dobách zámořských objevů. Mořeplavci si je z praktického důvodu oblíbili jako ideální jídlo na své dlouhé cesty, protože zůstaly dlouho čerstvé a při správném skladování sušenky vydržely i několik měsíců.

Variace na sušenkové téma

Základní přísady jsou hladká mouka, cukr, tuk, vejce a kypřidlo. Z ingrediencí vypracujete kompaktní těsto, ze kterého utvoříte malé kuličky. Ty položíte na plech s pečícím papírem, rukou je stlačíte do placky a dáte péct.

  • Abyste vytvořili stejně velké kousky, vezměte si na pomoc kleštičky na kopečkovou zmrzlinu.
  • Mezi těstem nechávejte dostatečné rozestupy, některé sušenky se během pečení mírně roztečou.
  • Cookies pečte 10-12 minut. Po vytažení z trouby se může zdát, že nejsou dostatečně upečené, ale po vychladnutí ztuhnou.
  • Rozhodně nezůstávejte jen u základního těsta a vyzkoušejte různé obměny.

Experimentujte s moukou

  • Mouku můžete ji libovolně obměňovat a kombinovat, zkuste třeba špaldovou.
  • Část množství můžete nahradit i pohankovou, kukuřičnou nebo třeba namletými ovesnými vločkami.

Cukr kam se podíváš

Co by to bylo za sušenky, kdyby nebyly sladké? Pokud se ale chcete vyhnout klasickému bílému cukru, máme pro vás pár tipů, jak ho nahradit.

  • Zajímavou chuť dodá sušenkám i méně sladký kokosový cukr.
  • Med a tekutá sladidla používejte jen pokud jsou v receptu uvedené. Jinak by těsto mohlo být řídké a výsledek nemusel být uspokojivý.

A něco navíc…

Rozhodně se nemusíte spokojit jen s výše uvedenými ingrediencemi a vylaďte si sušenky podle sebe.

  • Typické americké cookies se neobejdou bez kousků čokolády. Použijte vysokoprocentní kvalitní čokoládu nebo přímo čokokapky. Jednak vám odpadne lámání čokoládové tabulky, a navíc kapičky moc pěkně vypadají.
  • Skvělé křupnutí i jiný chuťový rozměr jim dodají oříšky. Ani v tomto případě se nemusíte omezovat pouze na jeden druh. Výborné jsou lískové, vlašské, pekanové, ale také mandle.
  • Kakao těsto krásně obarví, a navíc dokáže svým hořkým charakterem zmírnit sladkost sušenek.
  • Nebojte se používat koření. Vanilku, skořici i zázvor. Středomořský letní nádech dodají i sušené květy levandule.
  • Pokud budete péct cookies na dětskou oslavu, ozdobte je barevným sypáním, lentilkami nebo mini marshmallows.

Aby byly sušenky vláčné

  • Nepečte je příliš dlouho. Již zmíněných 10-12 minut je akorát.
  • Máslo nesmí být rozteklé, ani příliš studené. Má být změklé, a přesto držet tvar.
  • Po upečení je skladujte v uzavíratelné nádobě.

Upečené cookies jsou skvělou svačinkou i sladkou tečkou ke kávě. Ale můžete je použít ještě dál. Rozdrobené sušenky mohou posloužit jako základ pro cheesecake, malinkými sušenkami ozdobte cupcaky, nebo z nich připravte javorovo-karamelové kousky.

Víte že…

Největší cookie zapsaná v Guinessově knize rekordů byla upečena v roce 2003 americkou pekařskou společností ze Severní Karoliny. Měřila neuvěřitelných 754 m2 a vážila 18 tun. Její průměr byl 30,7 metrů.

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit